Περασμένες Ζωές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περασμένες Ζωές
ΣκηνοθεσίαΣελίν Σονγκ
ΠαραγωγήΝτέιβιντ Χινοζόσα
Κριστίν Βασόν
Πάμελα Κόφλερ
ΣενάριοΣελίν Σονγκ
ΠρωταγωνιστέςΓκρέτα Λι
Τέο Γιου
Τζον Μαγκάρο
ΜουσικήΚρίστοφερ Μπέαρ
Ντάνιελ Ρόσεν
ΦωτογραφίαΣάμπιερ Κίρνερ
ΜοντάζΚιθ Φρας
Εταιρεία παραγωγήςCJ ENM
Killer Films
2AM
ΔιανομήA24
Πρώτη προβολή21 Ιανουαρίου 2023 (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς)
Κυκλοφορία2 Ιουνίου 2023
(ΗΠΑ)
12 Οκτωβρίου 2023
(Ελλάδα)
Διάρκεια106 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
Γλώσσααγγλική
κορεατική
Προϋπολογισμός12 εκατομμύρια δολάρια
Ακαθάριστα έσοδα22,3 εκατομμύρια δολάρια

Το Περασμένες Ζωές (αγγλικά: Past Lives) είναι αμερικανική αισθηματική ταινία παραγωγής 2023 σε σενάριο και σκηνοθεσία της Σελίν Σονγκ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο παιδικών φίλων κατά τη διάρκεια 24 ετών, ενώ επεξεργάζονται τη φύση της σχέσης τους καθώς απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον, ζώντας διαφορετικές ζωές. Η πλοκή είναι ημιαυτοβιογραφική και εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα της ζωής της Σονγκ. Πρωταγωνιστούν οι Γκρέτα Λι, Τέο Γιου και Τζον Μαγκάρο.

Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς στις 21 Ιανουαρίου 2023[1] και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 2 Ιουνίου 2023. Απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς[2] και συμπεριλήφθηκε ως μία από τις δέκα καλύτερες ταινίες του 2023 από το National Board of Review[3] και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.[4] Έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία – Δράμα, Σκηνοθεσία και Α' Γυναικείου Ρόλου - Δράμα για την ερμηνεία της Λι.[5]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, η Να Γιανγκ και ο Χάε Σουνγκ είναι 12χρονοι συμμαθητές που αναπτύσσουν συναισθήματα ο ένας για τον άλλον και πηγαίνουν σε ένα ραντεβού που έχουν ορίσει οι γονείς τους. Λίγο αργότερα, η οικογένεια της Να Γιανγκ μεταναστεύει στο Τορόντο και οι δυο τους χάνουν την επαφή. Η Να Γιανγκ αλλάζει το όνομά της σε Νόρα Μουν.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 2012, ο Χάε Σουνγκ τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία και η Νόρα μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη. Μια μέρα, η Νόρα ανακαλύπτει στο Facebook ότι ο Χάε Σουνγκ είχε σχολιάσει σε μια ανάρτηση ότι αναζητούσε τη Να Γιανγκ, αγνοώντας την αλλαγή του ονόματός της. Συνδέονται ξανά μέσω βιντεοκλήσεων, αλλά δεν μπορούν να επισκεφτούν ο ένας τον άλλον, καθώς η Νόρα σχεδιάζει να πάει εκδρομή με τη συγγραφική της ομάδα στο Μόντοκ και ο Χάε Σουνγκ μετακομίζει στην Κίνα για να μάθει μανδαρινικά. Τελικά, η Νόρα λέει στον Χάε Σουνγκ ότι πρέπει να σταματήσουν να μιλάνε για λίγο, καθώς θέλει να επικεντρωθεί στη συγγραφή και τη ζωή της στη Νέα Υόρκη. Στην εκδρομή, η Νόρα γνωρίζει τον Άρθουρ Ζατουράνσκι και ερωτεύονται. Ο Χάε Σουνγκ γνωρίζει επίσης μια γυναίκα, με την οποία αρχίζει να βγαίνει ραντεβού.

Περνούν άλλα δώδεκα χρόνια, με τον Άρθουρ και τη Νόρα να παντρεύονται και να ζουν στη Νέα Υόρκη. Ο Χάε Σουνγκ, που δεν είναι πια με την κοπέλα του, πηγαίνει να συναντήσει τη Νόρα εκεί. Ο Άρθουρ αναρωτιέται αν αποτελεί εμπόδιο στη δική τους ατελή ιστορία αγάπης, παραδεχόμενος στη Νόρα ότι έτρεφε υποψίες ότι η Νόρα τον παντρεύτηκε για να εξασφαλίσει πράσινη κάρτα για διαμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η Νόρα βεβαιώνει ότι αγαπά τον Άρθουρ. Το επόμενο βράδυ, οι τρεις βγαίνουν για φαγητό. Αρχικά, η Νόρα μεταφράζει κάθε διάλογο, αλλά τελικά μιλάει με τον Χάε Σουνγκ αποκλειστικά στα κορεάτικα. Αναρωτιέται τι ήταν ο ένας για τον άλλον στις προηγούμενες ζωές τους και τι θα είχε συμβεί αν εκείνη δεν είχε φύγει ποτέ από τη Νότια Κορέα και έμεναν μαζί. Όταν η Νόρα πηγαίνει στην τουαλέτα, ο Χάε Σουνγκ ζητά συγγνώμη από τον Άρθουρ που μίλησε μόνος με τη Νόρα, αλλά ο Άρθουρ λέει ότι είναι χαρούμενος που τον γνώρισε.

Επιστρέφουν στο διαμέρισμα του Άρθουρ και της Νόρα. Ο Χάε Σουνγκ τους προσκαλεί να τον επισκεφτούν στη Νότια Κορέα και καλεί ένα uber . Η Νόρα περιμένει μαζί του και οι δυο τους ανταλλάσσουν μακριές, ουσιαστικές ματιές μέχρι να φτάσει το uber. Ο Χάε Σουνγκ αναρωτιέται αν εκείνη τη στιγμή βίωναν μια προηγούμενη ζωή και ρωτά τη Νόρα ποια θα είναι η σχέση τους στην επόμενη ζωή τους. Η Νόρα λέει ότι δεν ξέρει. Ο Χάε Σουνγκ λέει, "Θα τα πούμε τότε". Εκείνος φεύγει με το αυτοκίνητο και εκείνη επιστρέφει στο διαμέρισμά της, κλαίγοντας στην αγκαλιά του Άρθουρ.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γκρέτα Λι στο ρόλο της Νόρα Μουν
    • Σουνγκ Αχ Μουν στο ρόλο της νεαρής Νόρα
  • Τέο Γιου στο ρόλο του Χάε Σουνγκ
    • Σουνγκ Μι Γιμ στομ ρόλο του νεαρού Χάε Σουνγκ
  • Τζον Μαγκάρο στο ρόλο του Άρθουρ
  • Τζι Χάι Γιουν στο ρόλο της μητέρας της Νόρα
  • Τσόι Γουόν-γιανγκ στο ρόλο του πατέρα της Νόρα
  • Μιν Γιανγκ Αν στο ρόλο της μητέρας του Χάε Σουνγκ
  • Τζότζο Τ. Γκιμπς στο ρόλο της Τζάνις

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 12.000.000 δολάρια, η ταινία Περασμένες Ζωές έκανε άνοιγμα τριημέρου σε 4 αίθουσες στη 12η θέση με 232.266 δολάρια.[6] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 10,9 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 11,4 εκατομμύρια δολάρια.[6] Παγκοσμίως απέφερε 22,3 εκατομμύρια δολάρια.[6]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία Περασμένες Ζωές έλαβε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς. Στην ιστοσελίδα Rotten Tomatoes το 96% των κριτικών έδωσαν στην ταινία θετικά σχόλια.[2]

Η βρετανική εφημερίδα The Times επαίνεσε την ταινία ενώ ξεχώρισε τις ερμηνείες γράφοντας "Οι ερμηνείες είναι απίστευτα δυνατές και έτοιμες για την περίοδο των βραβείων. Αν η Γκρέτα Λι δε λάβει υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου θα είναι έγκλημα."[7] O Πίτερ Μπράντσο της εφημερίδας The Gurdian βαθμολόγησε την ταινία με πέντε αστέρια και επαίνεσε τη σκηνοθεσία της Σονγκ και το σενάριο, σημειώνοντας "Το 'Περασμένες Ζωές' είναι μια θαυμάσια ταινία για ραντεβού και μια ταινία για οποιαδήποτε περίσταση επίσης... Πρέπει να τη δείτε."[8] Το περιοδικό Empire αξιολόγησε την ταινία με πέντε αστέρια επαινώντας τη σκηνοθεσία: "Ένα υπερβατικό ντεμπούτο για τη Νοτιοκορεάτισσα-Καναδή σκηνοθέτιδα Σελίν Σονγκ, αυτό το ρομαντικό δράμα είναι ένα σεμινάριο αργής αφήγησης που σιγοβράζει. Θα μείνει μαζί σου, ίσως και στην επόμενη ζωή σου."[9] Η εφημερίδα The Washington Post επαίνεσε εξίσου τη Σονγκ, γράφοντας "Η Σελίν Σονγκ κάνει ένα αθόρυβα θεαματικό ντεμπούτο σε σενάριο και σκηνοθεσία, μια λυρική αργή καύση μιας ταινίας που συγκρατεί επιδέξια τις πηγές συναισθημάτων, μέχρι να εξαπολύσει έναν κατακλυσμό."[10] Το περιοδικό Rolling Stone έδωσε θετική κριτική γράφοντας "Μια ταινία που σου ελευθερώνει τα δάκρυα και σε κάνει να την ερωτευτείς. Είναι σχεδόν σίγουρα προορισμένη να είναι η μοναδική καλύτερη ταινία που θα δείτε φέτος" ενώ ξεχώρισε τη σκηνοθεσία σχολιάζοντας "Το ντεμπούτο της Σελίν Σονγκ επανασυνδέει τους παλιούς ερωτευμένους της παιδικής τους ηλικίας μετά το πέρας της στιγμής τους – και είναι ένα αριστούργημα για τη μοίρα, την αγάπη και την απογοήτευση."[11] Το περιοδικό Time σχολίασε θετικά την ταινία γράφοντας "Η ταινία κυματίζει με το ήσυχο μελόδραμα της πραγματικής ζωής, τον τρόπο με τον οποίο τα μεγάλα πράγματα συμβαίνουν συχνά στο περιθώριο και τα μικρά πράγματα σταδιακά σημαίνουν τα πάντα."[12] Η εφημερίδα Los Angeles Times έδωσε μια θετική κριτική, γράφοντας "Αυτή η οδυνηρά ρομαντική και αφοπλιστικά στοχαστική ταινία, η αγαπημένη των κριτικών στα πρόσφατα φεστιβάλ κινηματογράφου, δεν μας εγκλωβίζει εξωτερικά κοιτάζοντας μέσα. Μας προσκαλεί να κάνουμε παρέα με τους χαρακτήρες της" ενώ ξεχώρισε τις ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών Γκρέτα Λι και Τέο Γιου.[13]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα Παραπομπή
Χρυσές Σφαίρες Καλύτερη Ταινία – Δράμα Υποψηφιότητα [5]
Καλύτερη Σκηνοθεσία Σελίν Σονγκ Υποψηφιότητα [5]
Σενάριο Σελίν Σονγκ Υποψηφιότητα [5]
Α' Γυναικείου Ρόλου - Δράμα Γκρέτα Λι Υποψηφιότητα [5]
Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία Υποψηφιότητα [5]
Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία Υποψηφιότητα [14]
Α' Ανδρικού Ρόλου Τέο Γιου Υποψηφιότητα [14]
Πρωτότυπο Σενάριο Σελίν Σονγκ Υποψηφιότητα [14]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. D'Alessandro, Anthony· Patten, Dominic (7 Δεκεμβρίου 2022). «Sundance Film Festival Lineup Set With Ukraine War, Little Richard, Michael J. Fox, Judy Blume Docs; Pics With Anne Hathaway, Emilia Clarke, Jonathan Majors; More». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  2. 2,0 2,1 «Past Lives». Rotten Tomatoes. Flixster. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  3. Davis, Clayton (6 Νοεμβρίου 2023). «'Killers of the Flower Moon' Named Best Picture by National Board of Review, Lily Gladstone and Paul Giamatti Nab Top Acting Honors». Variety. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  4. Davis, Clayton (7 Δεκεμβρίου 2023). «AFI Awards: 'Barbie' and 'Spider-Verse' Among 10 Best Films, Top TV Shows Include 'Jury Duty' and 'Last of Us'». Variety. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 Shanfeld, Ethan (11 Δεκεμβρίου 2023). «Golden Globes 2024: Full Nominations List (Updating Live)». Variety. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  6. 6,0 6,1 6,2 «Past Lives (2023)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  7. Maher, Kevin (8 Σεπτεμβρίου 2023). «Past Lives review — this story of an old lover’s return is impeccable Celine Song’s stylistically flawless, complex debut explores hidden yearnings and childhood selves ★★★★★». The Times. https://www.thetimes.co.uk/article/past-lives-film-review-xnjb5d7kl. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  8. Bradshaw, Peter (6 Σεπτεμβρίου 2023). «Past Lives review – a must-see story of lost loves, childhood crushes and changing identities». The Guardian. https://www.theguardian.com/film/2023/sep/06/past-lives-review-a-must-see-story-of-lost-loves-childhood-crushes-and-changing-identities. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  9. De Semlyen, Nick (8 Σεπτεμβρίου 2023). «Past Lives Review». Empire Magazine. https://www.empireonline.com/movies/reviews/past-lives/. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  10. Hornaday, Ann (8 Ιουνίου 2023). «Past Lives’: A lyrical love triangle unleashes a deluge of emotion». The Washington Post. https://www.washingtonpost.com/movies/2023/06/08/past-lives-movie-review/. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  11. Fear, David (2 Ιουνίου 2023). «‘Past Lives’ Is Already the Best Movie of the Year». Rolling Stone. https://www.rollingstone.com/tv-movies/tv-movie-reviews/past-lives-review-greta-lee-best-movie-of-the-year-1234742691/. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  12. Zacharek, Stephanie (2 Ιουνίου 2023). «Exquisite Romance Past Lives Ripples with the Quiet Melodrama of Real Life». Time. https://time.com/6283401/past-lives-review/. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  13. Chang, Justin (1 Ιουνίου 2023). «Review: Spanning continents and decades, ‘Past Lives’ is a love story for all time». Los Angeles Times. https://www.latimes.com/entertainment-arts/movies/story/2023-06-01/past-lives-review-a24-celine-song-greta-lee-teo-yoo. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024. 
  14. 14,0 14,1 14,2 Craceg, John (18 Ιανουαρίου 2024). «Baftas 2024: the full list of nominations». The Guardian. https://www.theguardian.com/film/2024/jan/18/baftas-2024-the-full-list-of-nominations. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]