Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πελαγοδρομία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο Πελαγοδρομία χαρακτηρίζεται γενικά η ναυσιπλοΐα που επιχειρείται στο πέλαγος. Ειδικότερα όμως χαρακτηρίζεται το είδος εκείνο της πλεύσης που οδηγεί στα πρόσγεια ενός τόπου προορισμού που χαράσσεται σε ευθεία πορεία, αν η ακτή είναι αθέατη, ή με πορείες από παράλλαξη σε παράλλαξη προχωρημένων σημείων ξηράς, π.χ. ακρωτηρίων, άκρων χερσονήσων κ.λπ.
Η Πελαγοδρομία διαφέρει της ακτοπλοΐας ως προς το σημείο αναφοράς των ακτών, που δεν είναι πάντα ορατές σε σχέση με τη δεύτερη. Αν και συμβαίνει πολλές φορές, ειδικά στο Αιγαίο πέλαγος, ένα μέρος επιχειρούμενης ακτοπλοΐας να είναι πελαγοδρομία ή το αντίστροφο. Επίσης με τον ίδιο όρο χαρακτηρίζεται και η απομάκρυνση από τις ακτές κοινώς «ξάνοιγμα» σε ανοικτή θάλασσα.

Κατ΄ επέκταση του όρου αυτού, και οι φάροι που βρίσκονται στα προχωρημένα αυτά σημεία χαρακτηρίζονται «φάροι πελαγοδρομίας». Για παράδειγμα φάροι πελαγοδρομίας που συναντά ένα πλοίο ερχόμενο από δυτικά, (από το Ιόνιο Πέλαγος), προς τον λιμένα του Πειραιά είναι στη σειρά:

  1. Ο Φάρος Οινουσσών Μεσσηνίας
  2. Ο Φάρος Σαπιέντζας Μεσσηνίας
  3. Ο Φάρος του Ταινάρου (Κάβου Ματαπά)
  4. Ο Φάρος Μουδάρι των Κυθήρων
  5. Ο Φάρος του Μαλέα (Κάβο Μαληά)
  6. Ο Φάρος της Ζούρβας (Ύδρας) και τέλος
  7. Ο Φάρος της Ψυτάλλειας

Γενικά οι Φάροι πελαγοδρομίας έχουν και την μεγαλύτερη φωτιστική ένταση και εμβέλεια, έτσι ώστε όταν ο ένας, αντιπαρερχόμενος, παύσει να διακρίνεται να έχει γίνει ήδη αντιληπτός ο επόμενος. Οι Φάροι πελαγοδρομίας είναι οι κυρίαρχοι φάροι του φαρικού συστήματος (δηλαδή του φαρικού δικτύου), που έχει εγκαταστήσει κάθε ναυτική χώρα.

Εκφράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το ρήμα πελαγοδρομώ που σημαίνει ναυσιπλοώ στο πέλαγος, πλέω ανοικτά από τις ακτές, μεταφορικά σημαίνει και εκφεύγω , στο λόγο (προφορικό ή γραπτό), του κυρίου θέματος, ως συνώνυμο του πελαγίζω. Εξ αυτού και ο όρος πελαγοδρομία γίνεται συνώνυμο της απεραντολογίας, π.χ. «ο λόγος του ήταν όλο πελαγοδρομήσεις», ή «απέφευγε ν΄ απαντήσει πελαγοδρομώντας».

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]