Πατρίς (εφημερίδα Κέρκυρας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτό το λήμμα αφορά την εφημερίδα της Κέρκυρας. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Πατρίς.
Πατρίς
ΙδιοκτήτηςΠέτρος Βράιλας Αρμένης
Ίδρυση1849
ΓλώσσαΕλληνικά
Διακοπή έκδοσης1851
ΈδραΚέρκυρα


Η εφημερίδα Πατρίς εκδιδόταν στην Κέρκυρα το διάστημα 1849-1851. Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 15 Ιανουαρίου 1849. Το σχήμα του εντύπου ήταν 51×44 εκατοστά. Ήταν δίγλωσση (Ελληνικά – Γαλλικά) και τετράστηλη[1]. Κύριοι συντάκτες ήταν ο Πέτρος «Βράιλας»-Αρμένης και ο Ναπολέων Ζαμπέλης. Μεταξύ άλλων, με την εφημερίδα συνεργάστηκαν, ο Ανδρέας Κάλβος και ο Ιωάννης Πετριτσόπουλος[2]. Μέχρι της 13 Ιανουαρίου 1851, οπότε και σταμάτησε την κυκλοφορία της, εξέδωσε 104 φύλλα[3].

Βασικές αρχές του εντύπου, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Πέτρο Βράιλα- Αρμένη αποτελούσαν τη «Διατήρηση και ανάπτυξη του εθνισμού, τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, τη βελτίωση των νόμων και τη βελτίωση της κοινωνίας»[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νικοκάβουρα, Αγάθη (1981). Η εφημερίδα «Πατρίς» στην Κέρκυρα. Κέρκυρα: Ανάτυπο από τ. XVII Κερκυραϊκών Χρονικών. σελ. 59-60. 
  2. «Δήμος Κέρκυρας: Τυπογραφία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2017. 
  3. Νικοκάβουρα, Αγάθη (1981). Η εφημερίδα «Πατρίς» στην Κέρκυρα. Κέρκυρα: Ανάτυπο από τ. XVII Κερκυραϊκών Χρονικών. σελ. 60. 
  4. Νικοκάβουρα, Αγάθη (1981). Η εφημερίδα «Πατρίς» στην Κέρκυρα. Κέρκυρα: Ανάτυπο από τ. XVII Κερκυραϊκών Χρονικών. σελ. 59. 

Ενδεικτική βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πυλαρινός, Θεοδόσης: Γλωσσικός Πατριωτισμός: Οι αγώνες για την καθιέρωση της γλώσσας του ελληνικού λαού από τον Βράϊλα Αρμένη στην κερκυραϊκή εφημερίδα «Πατρίς» έως τον Λορέντζο Μαβίλη στη Βουλή των Ελλήνων, Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, Κέρκυρα 2013