Πατίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πατίνι

Το πατίνι είναι ένα δίτροχο όχημα χωρίς μηχανή, χωρίς πεντάλ και χωρίς σέλα ή άλλο κάθισμα, στο οποίο ο οδηγός στέκεται όρθιος τοποθετώντας το ένα πόδι του στον πεπλατυσμένο άξονα που ενώνει τους δυο τροχούς ενώ με το άλλο δίνει ώθηση με συνεχείς παλινδρομικές κινήσεις εκκρεμούς ώστε να μετακινηθεί το όχημα.

Η ορολογία πατίνια χρησιμοποιείται και για τα τροχοπέδιλα σπανιότερα και για τα παγοπέδιλα, χρησιμοποιείται μεταφορικά στην έκφραση "Μου έκανες τη ζωή πατίνι" η οποία σημαίνει μου δυσκολεύεις τη ζωή.

Κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάνω από την μπροστινή ρόδα υπάρχει κάθετη ράβδος η οποία απολήγει στο τιμόνι. Το τιμόνι αποτελείται από μια οριζόντια ράβδο η οποία φέρει εκατέρωθεν δύο χερούλια που πολλές φορές είναι επενδυμένα με αφρώδες αντιολισθητικό υλικό. Το τιμόνι επιτρέπει στην κάθετη ράβδο να κάνει πλήρη περιστροφή δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να στρίψει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Τα πιο σύγχρονα πατίνια έχουν πάνω από την πίσω ρόδα τους φρένο, το οποίο ενεργοποιείται όταν το πατάει ο οδηγός με το πόδι του. Υπάρχουν μεταλλικά και ξύλινα πατίνια, σταθερά και πτυσσόμενα.