Πασκάλ Κουπακί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πασκάλ Κουπακί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1  Μαΐου 1951
Κοτονού
Χώρα πολιτογράφησης Μπενίν
Εκπαίδευση και γλώσσες
Σπουδές Εθνικό πανεπιστήμιο του Μπενίν
Πανεπιστήμιο Πάνθεον-Σορβόννη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημα Cowry Forces for an Emerging Benin
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Prime Minister of Benin
Minister of Finance of Benin

Ο Πασκάλ Ιρενέ Κουπακί (Pascal Irénée Koupaki, 1951-)[1] είναι πολιτικός από το Μπενίν, πρωθυπουργός της χώρας από τον Μάιο του 2011 ως τις 11 Αυγούστου 2013. Εργάστηκε σε διοικητική θέση στην Κεντρική Τράπεζα των Χωρών της Δυτικής Αφρικής (BCEAO) και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και υπηρέτησε ως διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού από το 1996 ως το 1998. Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας του Γιαγί Μπονί, από το 2006 ως το 2007 και εν συνεχεία ανέλαβε υπουργός Προεδρίας αρμόδιος για την Εξερεύνηση, την Ανάπτυξη και την Αξιολόγηση της Δημόσιας Πολιτικής από το 2007 ως το 2011.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κουπακί γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1951. Εργάστηκε στο Ντακάρ για λογαριασμό της BCEAO από τον Σεπτέμβριο του 1979 ως τον Δεκέμβριο του 1990, υπηρετώντας σε πολλά υψηλά αξιώματα. Τον Δεκέμβριο του 1990 ανέλαβε αναπληρωτής διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλασάν Ουαταρά της Ακτής Ελεφαντοστού. Μετά την αποχώρηση του Ουαταρά από την πρωθυπουργία, ο Κουπακί εργάστηκε στο ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο του 1994 και εν συνεχεία στο γραφείο του Πρωθυπουργού του Μπενίν, Αντριάν Ουνγκμπεντζί, από τον Απρίλιο του 1996 ως τον Μάιο του 1998.[1]

Έπειτα από την παραίτηση του Ουνγκμπεντζί τον Μάιο του 1998, ο Κουπακί εργάστηκε ξανά στην BCEAO, ως διευθυντής του Ερευνητικού Τμήματος και ειδικός σύμβουλος του Διοικητή, καθώς επίσης και ως Διευθυντής του Τμήματος Ερευνών και του Νομισματοκοπείου. Όταν ανέλαβε Πρόεδρος του Μπενίν ο Γιαγί Μπονί, ο Κουπακί έφυγε από τη BCEAO και ανέλαβε υπουργός Οικονομικών το 2006.[1] Έπειτα από έναν χρόνο, στις 17 Ιουνίου 2007 διορίστηκε υπουργός Προεδρίας αρμόδιος για την Εξερεύνηση, την Ανάπτυξη και την Αξιολόγηση της Δημόσιας Πολιτικής, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε ως τις 28 Μαΐου 2011. Καθώς με βάση το πρωτόκολλο ήταν δεύτερος στην ιεραρχία (μετά τον Μπονί), ο διορισμός αυτός θεωρήθηκε από παρατηρητές ότι ήταν τυπικός και ουσιαστικά ο Κουπακί ήταν ήδη πρωθυπουργός.[2] Η θέση του Πρωθυπουργού καταργήθηκε ουσιαστικά το 2013 αλλά το 2015 διορίστηκε πρωθυπουργός ο Λιονέλ Ζινσού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Βιογραφία στην ιστοσελίδα της Ένωσης για την Ανάπτυξη του Νέου Μπενίν (Γαλλικά).
  2. Malika Groga-Bada, "Bénin : Koupaki, Premier ministre sur mesure", Jeune Afrique, 9-6-2011 (Γαλλικά).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pascal Koupaki της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).