Παραϋπνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παραϋπνία
ΕιδικότηταΙατρική του ύπνου, Ψυχολογία Edit this on Wikidata
Ταξινόμηση
ICD-10F51.3-F51.4
ICD-9307.47, 327.4, 780.59
eMedicinemed/3131
MeSHD020447

Παραϋπνία είναι οποιαδήποτε διαταραχή ύπνου όπως η υπνοβασία, η κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια του ύπνου, η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια του ύπνου, το τρίξιμο των δοντιών, ο νυχτερινός τρόμος, η διαταραχή συμπεριφοράς REM κ.ά. Οι παραϋπνίες συχνά σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη, ωστόσο μπορεί να σχετιστούν και με βιολογικούς παράγοντες. Πολλές παραϋπνίες είναι πιο συνήθεις στα παιδιά από ότι στους ενήλικους.

Σε αντίθεση με τις δυσυπνίες, οι παραϋπνίες δεν σχετίζονται με τον συγχρονισμό ή με τις ανωμαλίες των μηχανισμών που παράγουν τις καταστάσεις ύπνου και ξύπνιου. Οι παραϋπνίες αντιπροσωπεύουν την ψυχολογική ενεργοποίηση διάφορων συστημάτων σε ακατάλληλες στιγμές κατά τη διάρκεια ύπνου και ξύπνιου. Συγκεκριμένα αυτές οι διαταραχές περιέχουν την ενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, μηχανικού συστήματος, ή της νοητικής διαδικασίας που λαμβάνει μέρος κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τον ύπνο στον ξύπνιο.

Η παραϋπνίες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και εμφανίζονται στο εγκεφαλογράφημα ως αργά κύματα ύπνου.

Πολλές παραϋπνίες, όπως η υπνοβασία, είναι πολύ επικίνδυνες. Για παράδειγμα, κάποιο άτομο με διαταραχή συμπεριφοράς REM, ενώ προσπαθήσει να κουνήσει μια ρακέτα του τένις σε ένα όνειρο μπορεί να τραυματίσει κάποιο άλλο άτομο που κοιμάται μαζί του. Άτομα με που πάσχουν από νυχτερινό τρόμο μπορεί να ξυπνούν άλλα άτομα αλλά και να έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν και οι ίδιοι. Για αυτούς τους λόγους τα άτομα που υποφέρουν από παραϋπνίες χρειάζονται ιατρική βοήθεια.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Ελληνικά)

(Αγγλικά)

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Parasomnia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).