Παραμόρφωση δίκην λαιμού κύκνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παραμόρφωση δίκην λαιμού κύκνου
Παραμόρφωση δίκην λαιμού κύκνου σε 65χρονο ασθενή με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
ΕιδικότηταΟρθοπεδική
Διαγνωστική μέθοδοςΚλινική εξέταση
ΘεραπείαΝάρθηκας, Παθητικό τέντωμα, Εκκαθάριση παραμόρφωσης
Ταξινόμηση

Η παραμόρφωση δίκην (ή τύπου) λαιμού κύκνου είναι παραμόρφωση της θέσης του δακτύλου, στην οποία η άρθρωση που βρίσκεται πλησιέστερα στα ακροδάκτυλα είναι μόνιμα λυγισμένη προς την παλάμη, ενώ η πλησιέστερη άρθρωση προς την παλάμη είναι λυγισμένη μακριά από αυτήν (κάμψη της άπω μεσοφαλαγγικής άρθρωσης [DIP] με υπερέκταση της εγγύς μεσοφαλαγγικής άρθρωσης [PIP]). Συνήθως προκαλείται από τραυματισμό ή από φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα ή μερικές φορές οικογενείς (εκ γενετής, όπως το σύνδρομο Ehlers-Danlos[1]).

Παθοφυσιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραμόρφωση δίκην λαιμού κύκνου έχει πολλές πιθανές αιτίες που προκύπτουν από τις αρθρώσεις DIP, PIP ή ακόμη και από τις αρθρώσεις MCP. Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει τέντωμα του παλαμιαίου συνδέσμου στην άρθρωση PIP για τη δημιουργία υπερέκτασης, συν κάποια βλάβη στη σύνδεση του εκτείνοντος τένοντα στη βάση της άπω φάλαγγας που προκαλεί ένα υπερκαμπτό σφυροδάκτυλο. Η παραμόρφωση δίκην ράμφους πάπιας είναι παρόμοια πάθηση που επηρεάζει τον αντίχειρα (ο οποίος δεν μπορεί να έχει πραγματική παραμόρφωση δίκην λαιμού κύκνου επειδή δεν έχει αρκετές αρθρώσεις).

Διάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γίνεται κυρίως κλινικά. Η μαγνητική τομογραφία του χεριού μπορεί να υποδηλώσει την εξασθένηση του παλαμιαίου συνδέσμου της PIP και βλάβη του εκτείνοντος τένοντα για την DIP.

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νάρθηκας για το δάκτυλο. Παθητικό τέντωμα και εκκαθάριση της παραμόρφωσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ERÇÖÇEN, A. R.· και άλλοι. «Dynamic Swan Neck Deformity in a Patient with Ehlers–Danlos Syndrome». The Journal of Hand Surgery. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]