Παραλίες Κω

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Οι σημαντικότερες παραλίες της Κω είναι οι εξής:

Cavo Paradiso[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίσως η πιο απομονωμένη παραλία της Κω, βρίσκεται κρυμμένη στο νότιο άκρο του νησιού, περίπου μισή ώρα από το χωριό της Κεφάλου. Είναι ένα μέρος μαγικό, με καταγάλανα καθαρά νερά και λεπτή χρυσαφένια αμμουδιά που συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο, εξωτικό σκηνικό στο Αιγαίο.

Αποκομμένη από την έντονη ζωή του νησιού, η παραλία είναι ιδανική για μια χαλαρωτική και ήσυχη ημέρα. Ένα τμήμα της είναι οργανωμένο, όμως υπάρχει αρκετός χώρος για όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους ατμόσφαιρα. Για να τη βρει κανείς θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο που βγαίνει από το πίσω μέρος της Κεφάλου, ο οποίος μετά από κάποιο σημείο γίνεται χωματόδρομος.

Άγιος Θεολόγος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια από τις πιο απομακρυσμένες παραλίες του νησιού, πήρε το όνομά της από το μικρό εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από την ακτή.

Το τοπίο που θα συναντήσετε είναι μοναδικό. Μια βραχώδης ακτή με αναρίθμητους κολπίσκους που δημιουργούν την αίσθηση της απομόνωσης, με πολύ μικρά κομμάτια αμμουδιάς για ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας. Οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ αγαπούν αυτήν την παραλία για τα απαλά κύματα της, ιδανικά για την ιστιοσανίδα.

Ο Άγιος Θεολόγος βρίσκεται στην άλλη άκρη του νησιού, σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων δυτικά από το κεφαλοχώρι της Κεφάλου.

Άγιος Στέφανος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες του νησιού, ο Άγιος Στέφανος συνδυάζει την ομορφιά της φύσης με σημαντικά ιστορικά μνημεία όπως τα ερείπια παλαιοχριστιανικών ναών που απέχουν μερικά μόλις μέτρα από τη θάλασσα. Το όμορφο τοπίο ολοκληρώνει το Καστρί, ένα μικρό βραχώδες νησάκι διαμέτρου 50 μέτρων ακριβώς απέναντι, στη μέση του κόλπου, από όπου ξεπροβάλλει το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Καλά οργανωμένη, η παραλία δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και προσφέρει αρκετές ανέσεις αλλά και ποικιλία θαλάσσιων σπορ.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Κεφάλου.

Άγιος Φωκάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάτοχος «Γαλάζιας Σημαίας», η παραλία του Αγ. Φωκά συνδυάζει λευκή και μαύρη άμμο με πανέμορφα βότσαλα. Απέχει περίπου 8 χλμ. από την πόλη της Κω και μόλις 2 χλμ. από τις Θέρμες.

Διαθέτει αρκετά οργανωμένα σημεία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, υποδομή για water sports, αλλά και το Beach Bar Άγιος Φωκάς.

Θερμά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Θερμά ή αλλιώς Εμπρός Θέρμες βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού περίπου 13χλμ από την πόλη της Κω.

Το τοπίο έχει άγρια ομορφιά: απότομες πλαγιές, βράχους και σκούρα βότσαλα, αποτέλεσμα τεκτονικών διαταραχών και ηφαιστειακών εκρήξεων εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η περιοχή πήρε το όνομά της από τις θερμές πηγές που αναβλύζουν αιώνες τώρα. Πρόκειται για ιαματικές πηγές το νερό των οποίων είναι πλούσιο σε Ασβέστιο, Κάλιο, Νάτριο, Θείο και Μαγνήσιο, συστατικά που θεωρούνται κατάλληλα για την ίαση δερματικών, αρθριτικών, και ρευματικών παθήσεων, αλλά και για την αισθητική του δέρματος. Η θερμοκρασία των νερών κυμαίνεται από 30-50 βαθμούς.

Η εμπειρία ανεκτίμητη, ένα φυσικό σπά! Στο μπροστινό μέρος της παραλίας έχει δημιουργηθεί μια μικρή λίμνη που διαχωρίζεται από την υπόλοιπη παραλία με βράχια που επιτρέπουν στο θαλασσινό νερό να εισέρχεται και να δροσίζει τα καυτά νερά. Η παραλία αυτή είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και για όλες τις εποχές.

Καμάρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κεντρική παραλία της Κεφάλου, το Καμάρι, είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Αρκετά μεγάλη σε μήκος, είναι η συνέχεια της παραλίας του Λιμνιώνα. Απέχει περίπου 1 χλμ. από τον κεντρικό οικισμό του χωριού και περίπου 40 χλμ. από την πόλη της Κω.

Τα καταγάλανα και κρύα νερά της είναι ιδανικά για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Εύκολα προσβάσιμο και πλήρως οργανωμένο, το Καμάρι μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες των επισκεπτών.


Καρδάμαινα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην οικισμό της Καρδάμαινας θα βρείτε μια αμμώδη παραλία, καλά οργανωμένη, με πολλές ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η παραλία βρίσκεται στον οικισμό της Καρδάμαινας, 25 περίπου χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Κω και 7 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο.

Καρνάγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καρνάγιο είναι μια αμμώδης παραλία όπου η θάλασσα βαθαίνει αργά και γι’αυτό προτιμάται κυρίως από οικογένειες. Είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν την απόλυτη ησυχία. Η παραλία βρίσκεται ανάμεσα στην παραλία του Τιγκακίου και της Λάμπης, περίπου 5 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω.

Κοχυλάρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αμμώδης παραλία, αποκομμένη από τις υπόλοιπες παραλίες της Κεφάλου καθώς βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, είναι ιδανική για wind surfing και kite surfing πάνω στα μεγάλα κύματα που δημιουργεί ο δυνατός αέρας.

Η μικρή παραλία Κοχυλάρι βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό της Κέφαλου, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από αυτόν. Θα φτάσετε εκεί ακολουθώντας τον δεξί παράδρομο του επαρχιακού δρόμου, λίγο πριν τη διαδρομή προς Κέφαλο.

Λάμπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, ιδιαίτερα δημοφιλής χάρη στη θέση της κοντά στο κέντρο της πόλης.

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης και στην ουσία είναι η συνέχειά της.

Εδώ ο επισκέπτης αντικρίζει 1 χιλιόμετρο πανέμορφης αμμουδιάς από τη μία και καταπράσινη φύση από την άλλη. Η Λάμπη έχει κερδίσει Γαλάζια Σημαία για την καθαρότητα των νερών της αλλά και το πλήθος των υπηρεσιών που προσφέρει. Για να πάτε στη Λάμπη μπορείτε να ακολουθήσετε με το ποδήλατό σας τον ποδηλατοδρόμο στην παραλιακή πλευρά της Κω, αλλά και να επιλέξετε ιδιωτικό όχημα ή ένα από τα τοπικά λεωφορεία.

Λιμνιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προστατευμένη θέση της μέσα σε ένα μικρό κολπίσκο κρατά τη θάλασσα στην παραλία του Λιμνιώνα ήρεμη παρά τους δυνατούς ανέμους που συχνά φυσάνε από τη βόρεια πλευρά του νησιού. Εκεί, η χρυσαφένια άμμος και τα πεντακάθαρα νερά προκαλούν για μπάνιο και βουτιές.

Η παραλία Λημνιώνας βρίσκεται στην Βόρεια πλευρά του Νησιού κοντά στην Κέφαλο και μπορείτε να πάτε εκεί με το όχημά σας από το χωριό της Κεφάλου ή από τον επαρχιακό δρόμο.

Μαρμάρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραλία του Μαρμαρίου είναι αμμώδης με υπέροχη γαλάζια θάλασσα. Οργανωμένη για όσους θέλουν να αποφύγουν τον ήλιο και να ξεκουραστούν σε μια ξαπλώστρα, έχει και σημεία χωρίς ξαπλώστρες για να κάνετε την ηλιοθεραπεία σας και να αποφύγετε τη φασαρία. Παρέχει πολλές δυνατότητες για water sports και ενδείκνυται για Kite Surfing, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες. Το Μαρμάρι διαθέτει αναψυκτήριο και εστιατόρια, αλλά και ένα μικρό λιμανάκι στο οποίο μπορούν να προσαράξουν μικρά σκάφη.

Η παραλία βρίσκεται 15 χιλιόμετρα στα δυτικά της πόλης της Κω, στον ομώνυμο οικισμό. Είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, ταξί ή με τα τακτικά τοπικά δρομολόγια των λεωφορείων του νησιού.

Μαστιχάρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραλία του Μαστιχαρίου δίνει την εντύπωση πως βρίσκεσαι σε κάποιο εξωτικό μέρος. Σε μερικά σημεία της είναι οργανωμένη, αλλά όσοι αρκούνται στα λίγα και καλά μπορούν να ξαπλώσουν με την πετσέτα τους πάνω στην άμμο, σε ένα ήρεμο μέρος κατά μήκος της παραλίας και να απολαύσουν το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Εκτός από τα οργανωμένα θαλάσσια σπορ, θεωρείται ιδανική για wind- και kite surfing.

Η παραλία του Μαστιχαρίου βρίσκεται κοντά στον οικισμό της Αντιμάχειας, 22 χιλιόμετρα Δυτικά της Κω, και αποτελεί συνέχεια της παραλίας Μαρμαρίου.

Αν δεν έχετε δικό σας όχημα, μπορείτε να φτάσετε εκεί με ταξί ή λεωφορείο από την πόλη της Κω ή τα χωριά της Αντιμάχειας και του Μαστιχαρίου.

Παραλία Paradise[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα αυτής της παραλίας προδιαθέτει τον επισκέπτη για αυτό που θα συναντήσει: ένα πραγματικά παραδεισένιο τοπίο. Μια αμμουδιά περίπου 6 χιλιομέτρων, κρυστάλλινα παγωμένα νερά, ένα τοπίο με φόντο τους καταπράσινους από κέδρους λόφους συνθέτουν έναν επίγειο παράδεισο!

Πραγματικά οργανωμένη, προσφέρει στον επισκέπτη ό,τι μπορεί να επιθυμεί. Εδώ μπορεί κανείς να ξεκουραστεί και να απολαύσει το μπάνιο του, αλλά και να διασκεδάσει κάνοντας water sports.

Τιγκάκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραλία του Τιγκακίου βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, 11 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Κω και εκτείνεται σε μια απόσταση 10 χιλιομέτρων, έως τις αλυκές.

Η χρυσαφένια άμμος και τα ρηχά νερά, ιδιαίτερα φιλόξενα για τα παιδιά, καθιστούν την παραλία αυτή ελκυστική για ένα μεγάλο αριθμό τουριστών.

Έχει βραβευτεί πολλές φορές με «Γαλάζια Σημαία», όχι μόνο για την άρτια οργάνωση αλλά και για την προσεγμένη εμφάνισή της. Εκτός από το μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά της, οι λάτρεις του σέρφινγκ θα την αγαπήσουν πραγματικά για τα κύματα που δημιουργούνται στα ανοιχτά της. Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τα θαλάσσια σπορ αλλά δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία, στο Τιγκάκι θα βρουν σχολή εκμάθησης θαλάσσιων σπορ.

Δείτε επίσης: Τιγκάκι Κω

Φάρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αμμώδης παραλία χαρακτηρίζεται από μεγάλα κύματα, λόγω των δυνατών ανέμων που υπάρχουν εκεί. Είναι οργανωμένη, με πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία μπορείτε να περάσετε τις διακοπές σας.

Η παραλία χρωστά το όνομά της στο φάρο που βρίσκεται εκεί κοντά. Είναι η συνέχεια της παραλίας της Λάμπης και εκτείνεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.

Για να φτάσετε μπορείτε να ακολουθήσετε τον ποδηλατοδρόμο που περνά από το λιμάνι και καταλήγει στο τέλος του Φάρου. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δρομολόγια των λεωφορείων ή δικό σας όχημα.​

Χελώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραλία Χελώνα είναι μια μαγευτική παραλία η οποία βρίσκεται 4 χιλιόμετρα μακριά από την Καρδάμαινα της Κω.

Με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά είναι μια χαρακτηριστική παραλία που μπορεί κανείς να βρει στο νησί. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Yπάρχουν όμως και σημεία κατά μήκος της όπου μπορεί κάποιος να ξαπλώσει στην αμμουδιά. Από την Καρδάμαινα μπορείτε να την βρει κανείς αν ακολουθήσει με το όχημά του τον δρόμο προς τα δυτικά, κατά μήκος της παραλίας.

Ψαλίδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραλία αποτελείται κυρίως από βότσαλα και είναι σε πολλά σημεία οργανωμένη. Σε ένα σημείο της υπάρχει ένας κολπίσκος στον οποίο μπορείτε να κάνετε kite surfing, αν έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Μπορείτε επίσης να βρείτε κατά μήκος της οργανωμένα water sports με wind surfing, water ski και πολλά άλλα.

Η παραλία του Ψαλιδιού είναι κοντά στην πόλη της Κω, στο δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Φωκά και στις Θέρμες.

Μπορείτε να φτάσετε στο Ψαλίδι με λεωφορείο, ταξί, νοικιασμένο όχημα ή ακόμα και ποδήλατο.