Παπά Νίκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Παπανίκας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1834
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
πολεμιστής
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Ο Γεώργιος Νίκας ή Παπανίκας όπως αναφέρεται στην ιστοριογραφία, υπήρξε κληρικός και οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821.

Γεννήθηκε στην Καστανιά της ορεινής Κορινθίας σε άγνωστη χρονολογία. Είχε μεγάλη περιουσία και κατά την έναρξη της Επανάστασης ήταν ιερέας και προεστός. Είχε μεγάλη επιρροή στον πληθυσμό της ορεινής Κορινθίας και ετέθη επικεφαλής ενόπλων τους οποίους συντηρούσε με δικά του έξοδα.

Μαζί με άλλους προεστούς εισήλθε την 30ή Μαρτίου 1821 στις Κεχριές όπου κηρύχθηκε επίσημα η Επανάσταση στην Κορινθία. Συμμετείχε στην πρώτη και τη δεύτερη πολιορκία του Ακροκορίνθου όπου επίσης εφοδίαζε τους πολιορκητές με δικά του έξοδα, στη μάχη κατά του Μαχμούτ Δράμαλη στα Δερβενάκια και κατά της αιγυπτιακής στρατιάς του Ιμπραήμ στην Καυκαριά Καλαβρύτων (27 Αυγ. 1827). Πολέμησε επίσης στην Ανατολική Στερεά περί το τέλος της Επανάστασης. Για την προσφορά του στον Αγώνα τιμήθηκε με το βαθμό του χιλιάρχου.

Πέθανε στη γενέτειρά του το 1834. Εκεί το 1960 στήθηκε ανδριάντας του με πρωτοβουλία του τότε Υπ. Δικαιοσύνης Κωνστ. Παπακωνσταντίνου. Αρκετές πληροφορίες για τη δράση του Παπανίκα υπάρχουν στα απομνημονεύματα του Φωτάκου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]