Παννονική Θάλασσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προσεγγιστική έκταση της Παννονικής Θάλασσας στην εποχή του Μειόκαινου. Τα σημερινά σύνορα και πόλεις συμπεριλαμβάνονται για αναφορά.
Λεπτομερής χάρτης του νοτιοανατολικού μέρος της Παννονικής Θάλασσας στην εποχή του Μειόκαινου.

Η Παννονική Θάλασσα ήταν μια ρηχή αρχαία θάλασσα, στην οποία βρίσκεται σήμερα η Παννονική Λεκάνη στην Κεντρική Ευρώπη. Η Παννονική Θάλασσα υπήρχε κατά τη διάρκεια των εποχών του Μειόκαινου και του Πειόκαινου, όταν αποτέθηκαν θαλάσσια ιζήματα βάθους 3-4 χιλιομέτρων στην Παννονική Λεκάνη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παννονική Θάλασσα, για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του, ήταν μέρος της Παρατηθύος Θάλασσας. Μια άνοδος των Καρπαθίων στην εποχή του Μειόκαινου την απομόνωσε από την υπόλοιπη Παρατηθύ (πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια).

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ιστορικής φάσης της, η Παννονική Θάλασσα είχε μια δυτική σύνδεση με τη Μεσόγειο μέσω των εδαφών της σύγχρονης Λιγουρικής Θάλασσας, της Βαυαρίας και της λεκάνης της Βιέννης. Μέσω του στενού Τζέρνταπ, η Παννονική Θάλασσα συνδεόταν με την Παρατηθύ στην Λεκάνη Βαλλαχίας-Πόντου. Η Παννονική θάλασσα συνδεότα επίσης με το Αιγαίο μέσω της σύγχρονης κοιλάδας Πρέσεβο.

Η μείωση της αλατότητάς της είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί μια ενδημική πανίδα.

Η Παννονική Θάλασσα υπήρχε για περίπου 9 εκατομμύρια χρόνια. Τελικά, η θάλασσα έχασε τη σύνδεσή της με την Παρατηθύ και έγινε μόνιμα μια λίμνη (Παννονική Θάλασσα). Το τελευταίο απομεινάρι της, η Σλαβονική Λίμνη, αποξηράνθηκε στην εποχή του Πλειστόκαινου. Τα απομεινάρια των πρώην νησιών της Παννονικής Θάλασσας είναι τα σύγχρονα ορεινά νησιά της (Μέτσεκ, Παπούκ, Πσούνι, Κρντίγια, Ντίλι, Φρούσκα Γκόρα και όρη Βρσατς).

Στον λαϊκό πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1979, ο σέρβος μουσικός Τζόρτζε Μπαλάσεβιτς κυκλοφόρησε ένα σινγκλ με τον τίτλο Panonski Mornar (Παννονικός ναύτης).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dragan Rodić, Geografija za I ili III razred srednje škole, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 1995.
  • Dr Dušan J. Popović, Srbi u Vojvodini, knjiga 1, Novi Sad, 1990.
  • Dr Aleksa Ivić, Istorija Srba u Vojvodini, Novi Sad, 1929.
  • Predrag Medović, Praistorija na tlu Vojvodine, Novi Sad, 2001.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]