Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης
Universität Luzern
Το λογότυπο του πανεπιστημίου
λατινικά: Universitas Lucernensis
ΡητόDie persönliche Uni
Τύποςδημόσιο πανεπιστήμιο
Ίδρυση2000 (ως πανεπιστήμιο)
Φοιτητές3037 (2019)
Προπτυχιακοί1468
Μεταπτυχιακοί894
Διδακτορικοί365
ΤοποθεσίαΛουκέρνη, 47° 2′ 58″ N, 8° 18′ 44″ E
Γλώσσαγερμανικά, αγγλικά
ΧρώματαΜατζέντα
Ιστότοποςhttps://www.unilu.ch/

Το Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης (γερμανικά: Universität Luzern) είναι δημόσιο πανεπιστήμιο με πανεπιστημιούπολη στη Λουκέρνη της Ελβετίας. 1.460 προπτυχιακοί και 1.258 μεταπτυχιακοί φοιτητές φοιτούν στο πανεπιστήμιο, γεγονός που το καθιστά το μικρότερο πανεπιστήμιο της Ελβετίας.

Παρά το μέγεθός του, κατέχει διεθνή φήμη σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, το Ινστιτούτο για την Εβραϊκή-Χριστιανική Έρευνα έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη φήμη. Το πανεπιστήμιο εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου: Από τις αρχές του 17ου αιώνα, μαθήματα φιλοσοφίας και θεολογίας διδάσκονταν στην πόλη. Η Θεολογική Σχολή ιδρύθηκε το 1938, ενώ το Τμήμα Ιστορίας ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1989. Το 1993 ιδρύθηκε η σχολή ανθρωπιστικών επιστημών. Μετά από λαϊκή ψηφοφορία, το Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης ιδρύθηκε το 2000.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον απόηχο της Μεταρρύθμισης, και λόγω της απώλειας της Βασιλείας ως παραδοσιακής έδρας μάθησης στην Καθολική Ελβετία, το Ιησουιτικό Κολλέγιο της Λουκέρνης ιδρύθηκε το 1574 μετά από πρόταση του Κάρλου Μπορρομέου, Αρχιεπισκόπου του Μιλάνου . Αναμενόταν ευρέως ότι το ίδρυμα μια μέρα θα γινόταν πανεπιστήμιο, ωστόσο, με την ίδρυση του Πανεπιστημίου του Φριμπούρ το 1889, οι πιθανότητες της Λουκέρνης να φιλοξενήσει ένα πανεπιστήμιο μειώθηκαν σημαντικά. Αυτή ήταν η κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τη δεκαετία του 1920, όταν, μετά από μια παύση σχεδόν 400 ετών, επιδιώχθηκε η ευκαιρία να ιδρυθεί ένα Ελβετικό καθολικό πανεπιστήμιο με σχολές στο Φριμπούρ και τη Λουκέρνη,[1] αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το πανεπιστήμιο έχει αξίωση για συνέχεια με το κολέγιο των Ιησουιτών της Λουκέρνης

Το πρώτο μεγάλο έργο για την ίδρυση ενός μη θρησκευτικού πανεπιστημίου στη Λουκέρνη απέτυχε όταν, το 1978, ένα τοπικό δημοψήφισμα για το θέμα δεν πέρασε. Παρά αυτή την οπισθοδρόμηση, η πόλη εξακολουθούσε να επωφελείται από την αναγνώριση από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο το 1973 του Θεολογικού Ινστιτούτου της ως διαπιστευμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το 1985 στο θεολογικό ινστιτούτο εντάχθηκε το νέο Ινστιτούτο Φιλοσοφίας και το Τμήμα Ιστορίας το 1989. Αυτά τα τρία ιδρύματα στη συνέχεια συνδυάστηκαν για να σχηματίσουν τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών της Λουκέρνης το 1993. Τελικά το έτος 2000 εγκρίθηκε από τους κατοίκους της Λουκέρνης δημοψήφισμα για την ίδρυση πανεπιστημίου. Με την έναρξη ισχύος του νόμου την 1η Οκτωβρίου 2000, το πρώην ανώτατο ίδρυμα έγινε πανεπιστήμιο. Το 2001 ιδρύθηκε μια νέα σχολή και το 2005 η εθνική αναγνώριση του καθεστώτος του νέου πανεπιστημίου επιτεύχθηκε με διάταγμα του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

Το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου άνοιξε το 2011 στη θέση του πρώην γραφείου ταχυδρομείου της Λουκέρνης

Στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του το πανεπιστήμιο δεν διέθετε αποκλειστικές εγκαταστάσεις και λειτουργούσε από μια σειρά από κτίρια απλωμένα σε όλη την πόλη της Λουκέρνης. Αυτή η αλλαγή έγινε την άνοιξη του 2006, όταν οι κάτοικοι της Λουκέρνης ενέκριναν την αγορά κατάλληλου πανεπιστημιακού χώρου και συνεισφορά οκτώ εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για τον σχεδιασμό του και τον σχεδιασμό μιας πανεπιστημιούπολης. Λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2006, ένα καντονικό δημοψήφισμα ενέκρινε τη χορήγηση δανείου μετατροπής περίπου 140 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για την κατασκευή του σχεδιαζόμενου κεντρικού κτιρίου του πανεπιστημίου στη θέση του πρώην κύριου ταχυδρομικού γραφείου της Λουκέρνης. Οι εργασίες κατασκευής στο νέο πανεπιστημιακό κτίριο ξεκίνησαν το 2007 και ολοκληρώθηκαν το 2011, επιτρέποντας στο πανεπιστήμιο να μετακομίσει στις νέες εγκαταστάσεις του, μαζί με το Πανεπιστήμιο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών της Κεντρικής Ελβετίας, μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.[2] Αυτό ενοποίησε και τα δύο ιδρύματα διάφορα τμήματα σε έναν χώρο για πρώτη φορά.

Πιο πρόσφατα, στις 30 Νοεμβρίου 2014, οι πολίτες του καντονίου της Λουκέρνης ενέκριναν μια τροποποίηση του νόμου για τα πανεπιστήμια σε δημοψήφισμα. Ο αναθεωρημένος νόμος προέβλεπε την ίδρυση σχολής Οικονομικών Επιστημών, η χρηματοδότηση και ανάπτυξη της οποίας θα πρέπει, για τα πρώτα τέσσερα χρόνια λειτουργίας, να εξασφαλίζεται με χρηματοδότηση τρίτων από εταιρείες, ιδρύματα και ιδιώτες.[3] Η νέα σχολή άνοιξε το 2016 με αρχική είσοδο περίπου 200 φοιτητών.

Το κεντρικό κτίριο της Κεντρικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης της Λουκέρνης, στο οποίο παρέχεται πρόσβαση σε όλους τους φοιτητές

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «University for Lucerne». The New York Times (Vol. LXX, No. 23027): σελ. 15. 9 February 1921. https://timesmachine.nytimes.com/timesmachine/1921/02/09/107008124.pdf. Ανακτήθηκε στις 8 February 2021. 
  2. Neue Saiten aufziehen espazium.ch (TEC21 – Swiss Construction Periodical), 12 January 2012, edited on 25 August 2015
  3. Press announcement, unilu.ch, 30 June 2015.