Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (Π.Ο.Ε.Β.). ιδρύθηκε το 1961 με έδρα την Αθήνα, εκπροσωπεί τους επαγγελματίες εκδότες και βιβλιοπώλες της Ελλάδας και εργάζεται για την προώθηση και ενίσχυση του επαγγέλματος τους.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Π.Ο.Ε.Β. διοικείται [1] από τη Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο και την Ελεγκτική Επιτροπή, τα οποία με τη δράση τους ενισχύουν το έργο της Ομοσπονδίας και διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της. Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται με τριετή θητεία και διαχειρίζεται σημαντικά θέματα της Π.Ο.Ε.Β. Η Γενική Συνέλευση απαρτίζεται από Αντιπροσώπους των μελών και αποτελεί το ανώτατο όργανο της Π.Ο.Ε.Β. Η Ελεγκτική Επιτροπή εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση, συγκαλείται όποτε κριθεί αναγκαίο είτε από τον Πρόεδρο είτε από το Διοικητικό Συμβούλιο και είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης της Π.Ο.Ε.Β..

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικό σκοπό [2] της Π.Ο.Ε.Β. αποτελεί η υποστήριξη των εκδοτών και των βιβλιοπωλών, καθώς και η υπεράσπιση των επαγγελματικών τους συμφερόντων. Οι στόχοι της Ομοσπονδίας, αναφέρονται εκτενώς στην επίσημη ιστοσελίδα της και είναι οι εξής:

  1. Η καλλιέργεια, υποβοήθηση, ανάπτυξη και διάδοση του πνεύματος του συνδικαλισμού στους κλάδους των εκδοτών, εκδοτο - βιβλιοπωλών και βιβλιοπωλών και η γενίκευση της συμμετοχής όλων στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μέσω αυτών στις αντίστοιχες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
  2. Η συστηματική μελέτη των προβλημάτων των κλάδων αυτών, για την προσφορότερη συλλογική διεκδίκηση και επίλυσή τους.
  3. Η ενθάρρυνση και προώθηση της συνεργασίας των μελών, με την οργάνωσή τους σε κοινοπραξίες και συνεταιρισμούς κάθε οικονομικής μορφής, για την αποτελεσματικότερη προάσπιση και προαγωγή των οικονομικών, επαγγελματικών και ασφαλιστικών συμφερόντων τους.
  4. Η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών και η εξασφάλιση συνθηκών βελτίωσης της επαγγελματικής κατάρτισης και της ανόδου του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου τους.
  5. Η καλλιέργεια, εξύψωση και υπεράσπιση των πανανθρώπινων ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της Ειρήνης.
  6. Η παρουσίαση, προβολή και προώθηση του βιβλίου με κάθε δυνατό τρόπο (Εκθέσεις κ.λπ.), για να πλησιάσει όσο γίνεται περισσότερο το ευρύτερο κοινό και να βοηθήσει στην πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου.
  7. Η σύσταση Κοινωφελούς Ιδρύματος, με την επωνυμία "Σπίτι του βιβλίου" ή η ίδρυση οποιουδήποτε ετέρου Κοινωφελούς Ιδρύματος, μέσα στα πλαίσια της πραγμάτωσης των σκοπών της Ομοσπονδίας.
  8. Η προστασία της πνευματικής μας κληρονομιάς και της εθνικής μας γλώσσας.
  9. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ποιότητα ζωής και η καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλη [3] της Π.Ο.Ε.Β. μπορούν να γίνουν οι επαγγελματικές ενώσεις, οι οποίες εκπροσωπούν άτομα που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο των εκδόσεων και της πώλησης βιβλίων και προσανατολίζονται προς την ίδια κατεύθυνση με την Ομοσπονδία.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Π.Ο.Ε.Β. μέσα από τη δράση της προωθεί και ενισχύει την ελληνική εκδοτική βιομηχανία και ενισχύει το χώρο των πωλήσεων βιβλίων και όσους εργάζονται σε αυτόν. Για την επίτευξη των στόχων της συνεργάζεται με συναφείς φορείς και λαμβάνει συμμετοχή σε διοργανώσεις που πραγματεύονται μείζονα εκδοτικά ζητήματα. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της εντάσσεται και η συμμετοχή της σε διεθνείς ενώσεις όπως η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Βιβλιοπωλών (European Booksellers Federation- EBF) και η Διεθνής Ένωση Εκδοτών (International Publishers Association - IPA) καθώς και σε Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου και άλλες σχετικές δραστηριότητες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διοίκηση της Π.Ο.Ε.Β.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Σκοπός της Π.Ο.Ε.Β.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Συμμετοχή στην Π.Ο.Ε.Β.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]