Παναθηναϊκός αμφορέας (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης αρ. 1978.11.13)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παναθηναϊκός αμφορέας
Greek Panathenaic Prize MET 1978.11.13.jpg
 
ΟνομασίαΠαναθηναϊκός αμφορέας
ΔημιουργόςΣικελός (ζωγράφος), Νικίας (κεραμιστής)
Έτος δημιουργίας560 - 550 π.Χ.
Είδοςμελανόμορφο αγγείο
Διαστάσεις61,8 εκ.
ΜουσείοΜητροπολιτικό Μουσείο
Τέχνης
Αριθμός καταλόγου1978.11.13
δεδομένα

Ο Παναθηναϊκός αμφορέας του Νικία που φιλοξενείται στη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στην Νέα Υόρκη με αριθμό ευρετηρίου 1978.11.13 είναι έπαθλο των αρχαίων Παναθηναίων.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έμπροσθεν όψη εικονίζει την θεά Αθηνά. Στα αριστερά υπάρχει η επιγραφή «ΤΟΝ ΑΘΕΝΕΘΕΝ ΑΘΛΟΝ», και στα δεξιά η υπογραφή «ΝΚΙΑΣ ΕΠΙΕΣΕΝ». Στην όπισθεν όψη τρεις αθλητές του αγώνα δρόμου τρέχουν προς τα δεξιά. Επάνω από τους αθλητές η επιγραφή «ΑΝΔΡΟΝ ΣΤΑΔΙΟΝ» μνημονεύει το άθλημα, του οποίου έπαθλο είναι ο αμφορέας ετούτος.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παναθηναϊκός αμφορέας ετούτος είναι ο αρχαιότερος της συλλογής του Μητροπολιτικού Μουσείου. Συγκαταλέγεται επίσης στους αρχαιότερους των χρόνων μεταξύ 566 και 550 π.Χ., εποχή στην οποία σχηματίστηκε η οριστική μορφή των παναθηναϊκών αμφορέων. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της εξέλιξης είναι η έμπροσθεν όψη, στην οποία αργότερα εικονίζονται κίονες δεξιά και αριστερά της θεάς Αθηνάς. Το έργο ετούτο χρονολογείται περίπου στα έτη 560 - 550 π.Χ. και θεωρείται ότι ζωγραφίστηκε από τον Σικελό. Από την επιγραφή «ΝΚΙΑΣ ΕΠΙΕΣΕΝ» ο παραγωγός του αμφορέα θεωρείται ότι ονομαζόταν Νικίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]