Παναθηναϊκός αμφορέας (Βρετανικό Μουσείο αρ. 610)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έκθεμα Βρετανικού Μουσείου αρ. Β610
όπισθεν άποψη
(λεπτομέρεια παγκρατίου)
ΟνομασίαΈκθεμα Βρετανικού Μουσείου αρ. Β610
Έτος δημιουργίας332/31 π.Χ.
ΕίδοςΜελανόμορφος αμφορέας
Διαστάσειςύψος 82 εκ.
ΜουσείοΒρετανικό Μουσείο
Αριθμός καταλόγου1873,0820.370
Cat. Vases B 610
δεδομένα

Ο Παναθηναϊκός αμφορέας που φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο με αριθμό καταλόγου αγγείων 610, είναι αρχαιολογικό εύρημα του 1873 από την Κάπουα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μορφή της Αθηνάς παρουσιάζει ορισμένες ιδιομορφίες ως προς το κράνος και την ασπίδα. Οι κίονες είναι δωρικού ρυθμού χωρίς ακάνθους. Στον κάθε κίονα εικονίζεται από μία γυμνόστηθη Νίκη που στέκει όρθια σε πλώρη καραβιού και κρατάει στα χέρια ένα στεφάνι. Δίπλα στον αριστερό κίονα διακρίνουμε την επιγραφή με το όνομα του επώνυμου άρχοντα «ΝΙΚΗΤΗΣΑΡΧΩΝ» (ο άρχων του 332 π.Χ. ονομαζόταν Νικήτης), ενώ δίπλα στον δεξιό κίονα η επιγραφή «ΤΩΝΑΘΗΝΗΘΕΝΑΘΛΩΝ» πιστοποιεί το γνήσιο του αμφορέα.

Η όπισθεν άποψη εικονίζει δύο γενειοφόρους παγκρατιατιστές με γυμνό σώμα την στιγμή που αγωνίζονται. Ο αριστερός σφίγγει με το ένα χέρι το κεφάλι του ανταγωνιστή του και είναι έτοιμος να τον χτυπήσει. Αριστερά των δύο παγκρατιαστής στέκει ένας έφεδρος αγωνιστής, περιμένοντας την σειρά του για να ανταγωνιστεί στην συνέχεια με τον νικητή. Δεξιά στέκει ένας γενειοφόρος διαιτητής που φοράει μανδύα και είναι στεφανωμένος με άσπρο στεφάνι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]