Παναθηναϊκός αμφορέας (Βρετανικό Μουσείο αρ. 133)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έκθεμα Βρετανικού Μουσείου
αρ. Β133
Απεικόνηση αρματοδρομίας από τον αμφορέα
ΟνομασίαΈκθεμα Βρετανικού Μουσείου
αρ. Β133
Έτος δημιουργίας515-500 π.Χ.
ΕίδοςΜελανόμορφος αμφορέας
Διαστάσειςύψος 64 εκ.
ΜουσείοΒρετανικό Μουσείο
Αριθμός καταλόγου1836,0224.193
Cat. Vases B 133
δεδομένα

Ο Παναθηναϊκός αμφορέας που φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο με αριθμό καταλόγου αγγείων 133 (αριθμ. Μουσείου 1836,0224.193), είναι αρχαιολογικό εύρημα από το Βούλτσι της Ετρουρίας, στη σημερινή Ιταλία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μπροστινή όψη εικονίζει τη θεά Αθηνά ανάμεσα σε δύο κίονες με αλέκτορες. Ο χιτώνας είναι διακοσμημένος με σταυρούς, στην Ασπίδα είναι ζωγραφισμένο ένας γενειοφόρος όφις με ανοιχτό το στόμα.

Η πίσω όψη εικονίζει δύο γυμνούς έφηβους ιππείς με μακρυά κόμη που καλπάζουν προς τα δεξιά. Ο δεύτερος από δεξιά φοράει κορδέλα στα μαλλιά. Ο μπροστινός κρατάει το καμουτσίκι του υψωμένο.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αμφορέας είναι έπαθλο των Παναθηναίων, όπως υποδεικνύει η επιγραφή «Των Αθήνεθεν Άθλον», δηλαδή της κρατικής σφραγίδας που εξασφάλιζε το γνήσιο του αγγείου, σε αντίθεση με τα αντίγραφα που ήταν πολύ δημοφιλή, χωρίς όμως την επιγραφή αυτή.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αμφορέας χρονολογείται περίπου στο 515-500 π.Χ. Η τέχνη των ίππων ομοιάζει με την τέχνη του Εξηκία, ενώ η γραμμική διακόσμηση του χιτώνα της Αθηνάς συναντάται στον ύστερο μελανόμορφο ρυθμό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]