Βιντεοπαιχνίδι δράσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Παιχνίδι δράσης)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τα Παιχνίδια Δράσης είναι μια κατηγορία βιντεοπαιχνδιών που αποτελείται απο κατηγορίες όπως, shooter games, fighting games η platform games. Τα περισσότερα παιχνίδια δράσης αναλύουν μια ζωή ενός πρωταγωνιστή, και συνήθως είναι τρίτου προσώπου. Δηλαδή, αμα πάρουμε για παράδειγμα, το Grand Theft Auto: Vice City Stories η το Grand Theft Auto: San Andreas, είναι παιχνίδια τρίτου προσώπου και αναλύουν την ζωή ενός πρωταγωνιστή. Ο Πρωταγωνιστής θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον κακό που του έκανε μια κακή πράξη, και θέλει να πάρει μια εκδίκηση. Συνήθως, έτσι είναι τα σενάρια ενός παιχνιδιού δράσης.

Γενική περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα παιχνίδι δράσης αποτελείται από αποστολές. Θέτονται αποστολές που πρέπει να επιτελεστούν, και έτσι αποκτούνται χρήματα, ή ξεκλειδώνονται άλλες αποστολές ή διάφορα αντικείμενα που είναι βασικά για τον πρωταγωνιστή. Επίσης, σε ένα παιχνίδι τέτοιου είδους παίζουν ρόλο και τα γραφικά. Ακόμη, στα περισσότερα παιχνίδια υπάρχουν όπλα που χρειάζονται στις επόμενες αποστολές. Τέλος, στα αριστερά η στα δεξιά της οθόνης είτε του υπολογιστή είτε της τηλεόρασης, υπάρχει μια μπάρα ζωής που δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο παίχτης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτα παιχνίδια δράσης ήταν το 1978 με το όνομα Space Invaders, το 1979 με το όνομα Asteroids, και το 1980 ο Pacman. Μετά ακολούθησε το 1982 το Robotron 2084, το 1984 το Paperboy το 1984 και τέλος το Doom που άρχιζε να εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Στην σχολή οικονομικών στο Ελσίνκι της Φινλανδίας ανακάλυψαν πως τα παιχνίδια δράσης ακονίζουν το μυαλό ενός ανθρώπου, επειδή υπάρχουν πολλά μυστικά τα οποία κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού ο παίκτης σκέφτεται με αποτέλεσμα να ακονίζει το μυαλό του. Ένα τέτοιο περιστατικό είχε ξαναγίνει και στο Πανεπιστήμιο της Ροτσέστερ, στην Αγγλία, μαθητές που έπαιξαν το παιχνίδι Unreal Tournament 3 και το αποτέλεσμα ήταν πως η απόδοση τους ανέβηκε κατά 20%[1].

Άλλα είδη βιντεοπαιχνιδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Action computer games can sharpen eyesight" retrieved from NewScientestTech

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Action Game της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).