Πίστα της Βαρκελώνης - Καταλονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πίστα της Βαρκελώνης - Καταλονίας
Circuit de Barcelona-Catalunya
Χάρτης
Είδοςπίστα αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°34′12″N 2°15′40″E
Διοικητική υπαγωγήΑνατολικό Μπαλιές και Montmeló
ΧώραΙσπανία
Έναρξη κατασκευής1991[1]
Μήκος4.675 μέτρα
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Πίστα της Βαρκελώνης - Καταλονίας ( Καταλανική προφορά: [[[Βοήθεια:Οδηγός προφοράς IPA|[siɾˈkujd də bəɾsəˈlonə kətəˈluɲə]]]] ) είναι ένα 4,657 km (2,894 mi) πίστα αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού στο Montmeló, Βαρκελώνη, Καταλονία, Ισπανία .

Με μεγάλες ευθείες και πολλές στροφές, η Πίστα της Βαρκελώνης θεωρείται ως μια πίστα για όλα τα είδη μηχανοκινήτων Η πίστα έχει κερκίδες χωρητικότητας 140.700 θέσεων. [2] Η πίστα έχει άδεια FIA Grade 1 .

Μέχρι το 2013 η πίστα ήταν γνωστή μόνο ως Πίστα της Καταλονίας, προτού μια συμφωνία χορηγίας με το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης προσθέσει τη Βαρκελώνη στον τίτλο της πίστας. [3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πίστα χτίστηκε το 1991 και άρχισε να φιλοξενεί το Ισπανικό Grand Prix την ίδια χρονιά. Η κατασκευή συνέπεσε επίσης με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στη Βαρκελώνη το επόμενο έτος, όπου η πίστα λειτούργησε ως γραμμή εκκίνησης και τερματισμού για το αγώνισμα ποδηλασίας χρονομέτρησης ομαδικών δρόμου . Η πίστα δεν πρέπει να συγχέεται με το Montjuïc , το οποίο φιλοξένησε το Ισπανικό Grand Prix τέσσερις φορές μεταξύ 1969 και 1975 και, σε αντίθεση με την Πίστα της Βαρκελώνης που βρίσκεται στην πραγματικότητα στην πόλη της Βαρκελώνης .

Επειδή γίνονται τόσες πολλές δοκιμές σε αυτό το σιρκουί, οι οδηγοί και οι μηχανικοί της Φόρμουλα 1 είναι εξαιρετικά εξοικειωμένοι με αυτό. Αυτό οδήγησε σε κριτική ότι οι οδηγοί και οι μηχανικοί είναι πολύ εξοικειωμένοι με την Βαρκελώνη, μειώνοντας τον όγκο της δράσης στην πίστα.

Όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, οι προσπεράσεις ήταν συχνές καθώς τα αυτοκίνητα μπορούσαν να ακολουθήσουν προσεκτικά τις δύο τελευταίες στροφές και να γλιστρήσουν στη μεγάλη ευθεία. Καθώς η αεροδυναμική ισορροπία γινόταν πιο κρίσιμη, αυτή η μέθοδος προσπέρασης μειώθηκε δραστικά καθώς τα μονοθέσια δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν το ένα το άλλο στην γρήγορη τελική γωνία λόγω αναταράξεων που δημιουργούσε το κορυφαίο αυτοκίνητο. [3] Η σεζόν του 2007 είδε το πρώτο από τα δύο τελικά σάρωθρα να αντικατασταθεί με ένα αργό σικάν για να μειωθούν οι ταχύτητες στην τελευταία στροφή, όπου θα μπορούσαν να συμβούν σοβαρά ατυχήματα, και σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι προσπεράσεις. Ωστόσο, έχει επικριθεί για την αποτυχία επίτευξης του τελευταίου στόχου και για την πρόκληση συμφόρησης κατά τη διάρκεια των προκριματικών. Ο αγώνας του 2022 ήταν, μέχρι τώρα, ο τελευταίος αγώνας της Formula 1 που χρησιμοποιούσε το σικάν, με την αρχική διαμόρφωση να αποκατασταθεί πριν από τον αγώνα του 2023 .

Η πίστα φιλοξενεί ένα Grand Prix μοτοσυκλέτας από το 1992, αρχικά το Ευρωπαϊκό Grand Prix μοτοσικλέτας από το 1992 και αργότερα το Grand Prix της Καταλονίας από το 1996. Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε βαθμοί στην πίστα (στροφές 1–2, 4, 5, 10, 14) όπου οι αναβάτες είναι γνωστό ότι προσπερνούν. Όπως και στη Formula 1, η στροφή 1 είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές μέρος για προσπεράσεις. Η πίστα δεν είναι γνωστό ότι παράγει άφθονα προσπεράσματα, παρά τις μεγάλες ευθείες. Αρχικά, οι αλλαγές στην πίστα της Formula 1 δεν θεσπίστηκαν για το MotoGP. ωστόσο, μετά από ένα θανατηφόρο ατύχημα στον αγώνα MotoGP του 2016 με έναν αναβάτη Moto2, τον Luis Salom, η διάταξη της Formula 1 εφαρμόστηκε για να επιβραδύνει τους αναβάτες για λόγους ασφαλείας. Η FIM έκανε μια περαιτέρω αλλαγή στο chicane για το 2017 ανεβάζοντας το chicane για να εμποδίσει τους αναβάτες να κόψουν την είσοδο του pit lane, αλλά αυτό εγκαταλείφθηκε επειδή το chicane της μοτοσικλέτας είχε μια αλλαγή επιφάνειας που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα ασφάλειας με τη μετάβαση. Περαιτέρω αλλαγές έγιναν στην πίστα τον Δεκέμβριο του 2017, καθώς οι κερκίδες αφαιρέθηκαν για να προστεθεί επιπλέον απορροή που επέτρεψε στη FIM να εξαλείψει αυτό το σικάνι (αν και η φουρκέτα της στροφής 10 διατηρήθηκε).

Η πίστα επανεμφανίστηκε το 2018 ως αποτέλεσμα των εκκλήσεων των αναβατών του MotoGP για βελτίωση της πρόσφυσης στην επιφάνεια. Προηγουμένως η πίστα είχε ξαναβγεί στην επιφάνεια το 2004.

Η πίστα φιλοξένησε πολλές άλλες διεθνείς σειρές αγώνων, συμπεριλαμβανομένων των FIA Sportscar Championship (1999–2002), Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (2003), Πρωτάθλημα FIA GT (2003), Deutsche Tourenwagen Masters (2006–2009), European Le Mans Series (2008). –2009, 2019, 2021–σήμερα) και World Series Formula V8 3.5 (2002–2004, 2006–2013, 2016), GT World Challenge Europe Endurance Cup (2017–σήμερα), 24h de Trofeu Fermí VIAlez και Barcelona World Πρωτάθλημα Rallycross (2015-σήμερα).

Από το 2016, η πίστα φιλοξενεί το 24h BiCircuit Festival, ένα ποδηλατικό γεγονός υπεραποστάσεων που περιλαμβάνει αγώνες 24 ωρών, 12 ωρών και 6 ωρών για σολίστ και ομάδες σκυταλοδρομίας έως 8 αναβάτες. [9] [10]

Για τη σεζόν 2020 της Formula 1, η Liberty Media περίμενε ότι το ημερολόγιο θα αποτελείται από είκοσι ένα Grand Prix και ότι τυχόν νέοι αγώνες θα έβγαιναν σε βάρος των υφιστάμενων γεγονότων, ιδιαίτερα του Ολλανδικού Grand Prix στο Zandvoort που θα αντικαταστήσει το Ισπανικό Grand Prix στο Circuit de Barcelona , [11] αλλά αργότερα διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με τις ομάδες για να επιτρέψουν έως και είκοσι δύο Γκραν Πρι, σώζοντας το Ισπανικό Γκραν Πρι. Πριν από τη σεζόν του 2021, η συμφωνία F1 της πίστας παρατάθηκε για έναν ακόμη χρόνο. Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2021, η συμφωνία F1 της πίστας επεκτάθηκε έως το 2026. [12]

Η Βαρκελώνη διαθέτει την Περιβαλλοντική Διαπίστευση 3 αστέρων FIA και την πιστοποίηση ISO 14001 . Σε μια έκθεση του 2021, κατατάχθηκε στη δεύτερη πιο βιώσιμη πίστα στον κόσμο, μαζί με την πίστα Paul Ricard και πίσω από την πίστα Mugello

Διάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πίστα είναι απαιτητική για τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου. Η κατεύθυνση του ανέμου στο σιρκουί μπορεί να αλλάξει δραστικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένας σημαντικός παράγοντας δεδομένης της σημασίας της αεροδυναμικής στα σύγχρονα μονοθέσια της Φόρμουλα 1. Στη συνέχεια, είναι δύσκολο να βρείτε μια καλή ρύθμιση, καθώς τα αυτοκίνητα μπορεί να έχουν τεράστια αεροδυναμική οπισθέλκουσα και υποστροφή σε ένα μέρος της πίστας το πρωί, αλλά να υποστούν υπερστροφή στο ίδιο μέρος της πίστας το απόγευμα. Μια δεδομένη σύνθεση ελαστικού μπορεί να λειτουργήσει καλά όταν δοκιμάζεται, αλλά όχι τόσο καλά μερικούς μήνες αργότερα. Αυτές οι μεταβλητές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν απροσδόκητες επιδόσεις από ορισμένες ομάδες κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι μεταβλητές συνθήκες ανέμου έχουν επίσης προκαλέσει ατυχήματα στην πίστα, με τον Fernando AlonsoΤο ατύχημα δοκιμών του 2015 εν μέρει ενοχοποιήθηκε για τη σφοδρότητα του ανέμου.

Μέχρι το 2015, η διάταξη του MotoGP χρησιμοποιούσε την έκδοση 1995–2003 της πίστας Grand Prix. Αυτή ήταν αρχικά η ίδια διάταξη με τη Formula 1, αλλά το 2004 κατασκευάστηκε μια νέα, πιο αργή στροφή La Caixa. οι μοτοσυκλέτες συνέχισαν να χρησιμοποιούν την παλιά έκδοση και αγνόησαν επίσης τη μικρότερη στροφή της Europcar και το σικέιν RACC. Η διάταξη της F1 εφαρμόστηκε για το MotoGP αρχικά το 2016 μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Luis Salom στη γωνία της Europcar στις 3 Ιουνίου 2016 . Ο έλεγχος αγώνα άλλαξε στην πίστα F1για τις κατατακτήριες και τον αγώνα στις 5 Ιουνίου 2016. Στις 15 Δεκεμβρίου 2016, η FIM ανακοίνωσε ότι η αλλαγή ήταν μόνιμη, ανακοινώνοντας σχέδια για ένα chicane πριν από το τρέχον chicane αυτοκινήτου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του αγώνα του 2017, το νέο chicane κρίθηκε επικίνδυνο από τους αναβάτες λόγω αλλαγής επιφάνειας και το chicane αυτοκινήτου χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα. Μετά από αλλαγές στην πίστα εκτός σεζόν, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης κερκίδων στη στροφή 12, της δημιουργίας πρόσθετης απορροής και της πλήρους αποκατάστασης της πίστας, χρησιμοποιήθηκε η διάταξη της F1 από το 2004 έως το 2006, συμπεριλαμβανομένης της νέας φουρκέτας La Caixa αντί για το μακρύ σάρωθρο. , εξαλείφοντας το chicane.

Για το 2021, η φουρκέτα La Caixa αναδιαμορφώθηκε ξανά, πιο αργή από την αρχική αλλά πιο γρήγορη από την F1. Οι αλλαγές έγιναν για να βελτιωθεί η ασφάλεια των οδηγών. [19]

Το World RX of Catalunya χρησιμοποίησε τμήματα της πίστας κοντά στις στροφές 11–15, με δύο επιπλέον χαλίκια.

Από το Ισπανικό Γκραν Πρι του 2023 , η Formula 1 θα χρησιμοποιεί τη διάταξη που χρησιμοποιεί το MotoGP από το 2021, αφαιρώντας το σικέιν στον τελευταίο τομέα του γύρου που χρησιμοποιούσε η Formula 1 κάθε χρόνο από τότε που εισήχθη το 2007, επαναφέροντας τις τελευταίες στροφές για τα μονοθέσια της Formula 1. μια σαρωτική γρήγορη διαμόρφωση που χρησιμοποίησε για τελευταία φορά η Formula 1 το 2006.

Ένας γύρος με μονοθέσιο Φόρμουλας 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ευθεία μήκους pit μήκους 1.047 μέτρων τους οδηγεί στη στροφή 1 που είναι το κύριο σημείο προσπέρασης στην Καταλονία, καθώς είναι μια ζώνη πέδησης στο τέλος μιας μεγάλης ευθείας DRS . Το εσωτερικό και το εξωτερικό είναι εξίσου δύσκολο για προσπέραση. Οι οδηγοί που μπορούν να κρατήσουν τη γραμμή γύρω από το εξωτερικό της στροφής 1, μπορούν να πάρουν την εσωτερική γραμμή για τη δεύτερη στροφή. Οι ίδιες οι στροφές συνθέτουν ένα σικέιν μεσαίας ταχύτητας – οι οδηγοί φρενάρουν αρκετά αργά για τη στροφή 1 (Elf) και αλλάζουν ταχύτητα στη δεύτερη, και η στροφή δύο είναι σχεδόν τέρμα στο γκάζι καθώς προσπαθούν να κερδίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα εξόδου. Η στροφή 3 (Renault) [21] είναι ένας μακρύς, επίπεδος (στα περισσότερα αυτοκίνητα) δεξιόχειρας που έχει δύναμη g περίπου τεσσάρων, [21]και οδηγεί σε μια σύντομη ευθεία πριν από τη στροφή 4, την καμπύλη Repsol [21] . Ένας άλλος δεξιόχειρας, η στροφή τέσσερα είναι παρόμοια με την Curva Parabolica της Monza – οι οδηγοί φρενάρουν και παίρνουν νωρίς την κορυφή (στην τρίτη ταχύτητα), μεταφέροντας μεγάλη ταχύτητα έξω από την έξοδο. Η στροφή 5 (Κάθισμα) [21] έρχεται αμέσως μετά και είναι μια αργή αριστερόχειρα με δεύτερη ταχύτητα που πέφτει γρήγορα κατηφορικά προς την αριστερή στροφή της στροφής 6 που αγνοείται από την F1αυτοκίνητα. Οι στροφές 7 και 8 συνθέτουν ένα μεσαίας ταχύτητας, ανηφορικό, αριστερό-δεξιό σικάν. Οι οδηγοί φρενάρουν και κατεβαίνουν στην τρίτη ταχύτητα και δεν πρέπει να φαρδούν πολύ, καθώς η όγδοη στροφή έχει ένα μεγάλο κράσπεδο στην κορυφή του που θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει τις αναρτήσεις των αυτοκινήτων. Η στροφή 9, Campsa Corner, είναι ένα πολύ γρήγορο δεξιόστροφο, έκτης ταχύτητας, το οποίο γίνεται απίστευτα δύσκολο επειδή είναι εντελώς τυφλός (οι οδηγοί δεν μπορούν να δουν την κορυφή κατά την προσέγγιση). Αρχικά είναι αρκετά απότομη ανηφόρα, αλλά η έξοδος είναι στη συνέχεια κατηφορική, επομένως είναι αρκετά εύκολο να τρέξετε φαρδιά στον αστροτουρφ. [21] Η μεγάλη ευθεία πλάτης οδηγεί στη στροφή 10 (La Caixa), μια αριστερή γωνία τρίτης ταχύτητας, στη συνέχεια στρίβει 11 και 12, μια αριστερή στροφή πριν από μια μεγάλη, αργή, δεξιά τρίτη ταχύτητα. Στρίψτε 13 και 14, ένα πολύ γρήγορο διπλό δεξιόχειρο, έκτης ταχύτητας που μεταφέρει τα αυτοκίνητα σε όλη τη γραμμή εκκίνησης/τερματισμού.

Συμβάντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πραγματοποιούνται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

•Φεβρουάριος: Porsche Sprint Challenge Νότια Ευρώπη

•Μάρτιος: Formula Winter Series , GT Winter Series

•Απρίλιος: European Le Mans Series 4 Hours of Barcelona , Le Mans Cup , Porsche Carrera Cup France , Ligier European Series

•Μάιος: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike , Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport , Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport 300 , Περιφερειακό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Formula Espiritú de Montjuїc , F1 Academy

•Ιούνιος: Formula 1 Ισπανικό Grand Prix , Πρωτάθλημα FIA Formula 2 , Πρωτάθλημα FIA Formula 3

•Ιούλιος: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων FIM CEV Moto3 , Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα FIM CEV Moto2 , Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ταλέντου , 24 Horas de Catalunya de Motociclismo

•Σεπτέμβριος: Grand Prix αγώνες μοτοσικλέτας Καταλανική μοτοσικλέτα Grand Prix , Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoE Catalunya eRace , 24H Series 24h de Barcelona Trofeu Fermí Vélez , Alpine Elf Europa Cup

•Οκτώβριος: GT World Challenge Europe , International GT Open , GT4 European Series , Euroformula Open Championship , TCR Europe Touring Car Series

•Νοέμβριος: Renault Clio Cup Europe , Eurocup-3 , F4 Spanish Championship , TCR Spain Campeonato de España de Superturismos , Campeonato de España de Superbike

•Δεκέμβριος: Campeonato de España de Resistencia

Παλαιότερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

•Deutsche Tourenwagen Masters (2006–2009)

•Σειρά EuroBOSS (2007)

•Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (2003)

•Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αγώνων φορτηγών (1996–1999, 2002, 2004–2009)

•Euroseries 3000 (2006–2008)

•Πρωτάθλημα FFSA GT (2017–2018)

•Πρωτάθλημα FIA GT (2003)

•Πρωτάθλημα FIA Sportscar (1999–2002)

•Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rallycross της •FIA World RX of Catalunya (2015–2022)

•Formula 3 Euro Series (2006–2009)

•Formula Renault Eurocup (2006–2013, 2017–2020)

•Σειρά GP2 Catalunya GP2 γύρος (2005–2016)

•Σειρά GP3 (2010–2018)

•Grand Prix αγώνων μοτοσικλετών

•Ευρωπαϊκό Grand Prix μοτοσικλετών (1992–1995)

•International Formula 3000 (1992, 1994–1995, 1998–2004)

•Porsche Supercup (1993–1995, 1999–2020)

•Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Sidecar (1994–1996)

•World Series Formula V8 3.5 (2002–2004, 2006–2013, 2016)

•Σειρά W (2022)


Οικονομικά Προβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προσέλευση του κοινού στο Ισπανικό Grand Prix και στο Grand Prix της Καταλανικής μοτοσικλέτας έχει μειωθεί σημαντικά από το 2007, γεγονός που έχει περιπλέξει την οικονομική φερεγγυότητα αυτής της πίστας.

Τουλάχιστον από το 2009, το κύκλωμα είναι οικονομικά ελλιπές και την περίοδο 2009–2018 προκλήθηκαν ζημιές 50,5 εκατ. ευρώ. Η οικονομική επιβίωση του κυκλώματος διασφαλίζεται μόνο από μεγάλους όγκους δημόσιου χρήματος, που παρέχουν τόσο η Επαρχιακή Αντιπροσωπεία της Βαρκελώνης όσο και η Generalitat de Catalunya με τη μορφή επιχορηγήσεων και απολύμανσης ζημιών.

Δεδομένων αυτών των κακών αποτελεσμάτων, ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι της Generalitat de Catalunya έχουν σκεφτεί να εξαλείψουν τη Formula 1 από αυτό το Circuit. Λόγω των παρατυπιών που εντοπίστηκαν στον τελευταίο έλεγχο, το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης αποφάσισε να ακυρώσει την οικονομική επιχορήγηση που λάμβανε μέχρι τώρα το κύκλωμα, γεγονός που επιδείνωσε την οικονομική του επιβίωση. Πρόσφατα, εντοπίστηκαν μερικές ακόμη παρατυπίες, ακόμη και από τη Generalitat de Catalunya.

Ηχορρύπανση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πίστα βρίσκεται σε υπερυψωμένη περιοχή σε σχέση με το περιβάλλον του, και χωρίς προστατευτικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση της ηχορρύπανσης που παράγεται από αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και άλλα οχήματα. Ως εκ τούτου, είναι μια πραγματική πηγή ακουστικής διαταραχής και ο θόρυβος που παράγεται κατά τη διάρκεια πολλών ημερών αγώνων και δοκιμών κατά τη διάρκεια του έτους είναι αισθητός για πολλά χιλιόμετρα γύρω από την πίστα, ειδικά στους παρακείμενους δήμους, κάτι που αναγνωρίζεται από την ίδια τη Generalitat, την κύρια ιδιοκτήτης της Πίστας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 1  Ιουλίου 2019.
  2. «Stadiums in Spain - Catalonia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2009. 
  3. «Circuit de Catalunya includes Barcelona in its name». Circuit de Barcelona-Catalunya. 2 Σεπτεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2013. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]