Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας δρομολόγησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο πίνακας δρομολόγησης είναι μια βάση δεδομένων που βρίσκεται αποθηκευμένη σε ένα δρομολογητή ή ένα δικτυωμένο υπολογιστή. Οι πίνακες δρομολόγησης χρησιμοποιούνται από τους αλγόριθμους δρομολόγησης, οι οποίοι δίνουν ως αποτέλεσμα τον επόμενο σταθμό στον οποίο πρέπει να μεταφερθεί ένα πακέτο IP. Τότε ο δρομολογητής δρομολογεί το πακέτο IP στον επόμενο σταθμό. Ο πίνακας δρομολόγησης αποθηκεύει όλες τις διαδρομές (και σε ορισμένες περιπτώσεις, μετρήσεις που σχετίζονται με αυτές τις γραμμές) προς άλλους σταθμούς του δικτύου. Η κατασκευή των πινάκων δρομολόγησης είναι ο πρωταρχικός στόχος των πρωτοκόλλων δρομολόγησης όταν χρησιμοποιούνται στατικές διαδρομές. Χρησιμοποιείται από τις γέφυρες που διασυνδέουν τοπικά δίκτυα τύπου token ring. Οι πίνακες δρομολόγησης σε γενικές γραμμές δεν χρησιμοποιούνται άμεσα για την προώθηση πακέτων όπως γίνεται στους πίνακες προώθησης. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πληροφοριών προς τις γέφυρες δρομολόγησης οι οποίες γέφυρες βάσει των πληροφοριών αυτών δρομολογούν τα πακέτα στο τοπικό δίκτυο του παραλήπτη.

Περιεχόμενα ενός πίνακα δρομολόγησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για κάθε (γνωστό στον δρομολογητή) προορισμό υπάρχει μια εγγραφή στον πίνακα δρομολόγησης, η οποία περιέχει υποχρεωτικά πληροφορίες για τα τρία παρακάτω πεδία:

  • Διεύθυνση προορισμού ή διεύθυνση δικτύου του προορισμού
  • Κόστος βάσει κάποιου κριτηρίου (άλματα, καθυστέρηση γραμμής, φόρτος γραμμής, μήκος ουρών γραμμής) ή βάσει συνδυασμού κριτηρίων
  • Διεύθυνση επόμενου δρομολογητή. Εκεί θα σταλεί το πακέτο IP ώστε από εκεί να αποφασιστεί εκ νέου ποιος θα είναι ο επόμενός του σταθμός, ώσπου να φτάσει στον προορισμό.

Ανάλογα με τον αλγόριθμο δρομολόγησης που υλοποιείται σε κάθε δρομολογητή, οι εγγραφές του πίνακα δρομολόγησης μπορούν να παρέχουν επιπλέον πληροφορίες για κάθε προορισμό, όπως:

  • Σημαίες που προσδιορίζουν διάφορες πληροφορίες όπως π.χ., αν το μονοπάτι είναι ενεργό (σημαία U), αν το μονοπάτι περνάει μέσω κι άλλων δρομολογητών εκτός από αυτόν και τον δρομολογητή προορισμού (σημαία G), αν η διεύθυνση προορισμού είναι διεύθυνση ενός δρομολογητή ή ενός δικτύου (σημαία H).
  • Το πόσα πακέτα έχουν σταλεί μέσω του μονοπατιού αυτού.

Επίσης, για την περίπτωση που ένα πακέτο IP πρέπει να σταλεί σε έναν προορισμό για τον οποίο δεν υπάρχει αντίστοιχη εγγραφή στον πίνακα δρομολόγησης (πρόκειται δηλαδή για άγνωστο προορισμό), υπάρχει πάντα μια εγγραφή για έναν προεπιλεγμένο (default) δρομολογητή, στον οποίο θα σταλεί το πακέτο και εκείνος θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός του πακέτου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τεχνολογία δικτύων επικοινωνιών, Εκδ. Ο.Ε.Δ.Β.
  • Τεχνολογίες διαδικτύου, Ι. Στ. Βενιέρης, Ευ. Νικολούζου, Εκδ. Τζιόλα
  • Δίκτυα Υπολογιστών, Andrew S. Tanenbaum, Εκδ. Κλειδάριθμος