Πέτρος Μπούα Σκλέπας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πέτρος Μπούα Σκλέπας
Οικογένεια
ΓονείςΙωάννης Μπούας
ΟικογένειαΟίκος Μπούα

Ο Πέτρος Μπούα(ς) ο επονομαζόμενος Σκλέπας (χωλός), ήταν Αλβανός πολέμαρχος του 15ου αιώνα, γόνος της οικογένειας των Μπούα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πατέρας του Πέτρου ήταν ο Ιωάννης Μπούας άρχοντας του Αγγελοκάστρου της Αιτωλοακαρνανίας[1].

Μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και ενώ ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δύο τελευταίων δεσποτών του Μορέως Θωμά και Δημητρίου Παλαιολόγου μαινόταν, ο Πέτρος Μπούας συμμάχησε με τον Μανουήλ Καντακουζηνό ο οποίος είχε επαναστατήσει εναντίων των Παλαιολόγων διεκδικώντας την ηγεσία του Δεσποτάτου του Μυστρά[2]. Οι δεσπότες μπροστά στο αδιέξοδο ζήτησαν τη βοήθεια του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄. Αυτός έστειλε στην Πελοπόννησο τον Τουραχάν και με τη βοήθειά του οι Παλαιολόγοι νίκησαν τους επαναστάτες. Παρόλα αυτά, ο Πέτρος κατάφερε να πάρει χάρη από τον σουλτάνο, και να διατηρήσει τα προνόμιά του[3].

Κατά τη διάρκεια του πρώτου Βενετοτουρκικού πολέμου πολέμησε στο πλευρό των Βενετών. Το 1470, μετά την κατάληψη της Χαλκίδας από τους Τούρκους κατέφυγε στην Ζάκυνθο, επικεφαλής 500 ομοεθνών του. Όμως λίγα χρόνια αργότερα το 1479, οι Τούρκοι λεηλατούν το νησί και έτσι αναγκάζεται μετά από συμφωνία να το εγκαταλείψει[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καργάκος 2000, σελ. 52 - 53
  2. Μίλλερ 1909 - 1910, σελ. 139.
  3. Μίλλερ 1909 - 1910, σελ. 142.
  4. Εξεγέρσεις Ελλήνων και Αλβανών στην Πελοπόννησο. Τοπικές αντιστάσεις στην τουρκική κατάκτηση. Μιχαήλ Ράλλης και Πέτρος Μπούας. (1458-1479), κείμενο: Κατερίνα Κορρέ. tanea.gr. Ανακτήθηκε 19/07/20018

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]