Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέτρισλαβ της Ράσκιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέτρισλαβ της Ράσκας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1083
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΒούκαν της Ράσκας
Μάρκο της Ράσκας
ΓονείςΜιχάιλο Α΄ της Διόκλειας
ΑδέλφιαΒλάντιμιρ Βόισλαβλιεβιτς
Κωνσταντίνος Μπόντιν
Ντόμπροσλαβ Β΄ της Διόκλειας
ΟικογένειαΔυναστεία των Βογισλάβλιεβιτς

Ο Πέτρισλαβ της Ράσκας (σερβ. Петрислав) από τον Οίκο του Βόισλαβλιεβιτς ήταν ο ιδρυτής του Μεγάλου Πριγκιπάτου της Ράσκας, μιας επαρχίας υπό το μεγάλο Πριγκιπάτο της Διόκλειας (1060 - 1083). O Πέτρισλαβ της Ράσκας θεωρείται ο ιδρυτής του κλάδου της Ράσκας από τον Οίκο του Νέμανιτς που κυβερνούσε αρχικά την Διόκλεια, ο δισέγγονος του Στέφανος Α΄ Νεμάνια θα ιδρύσει την Σερβική Αυτοκρατορία και την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το Πριγκιπάτο της Ράσκας, ανατολικά της Διόκλειας (μετέπειτα Πριγκιπάτο της Ζέτας)

Ο Πέτρισλαβ ήταν ο τέταρτος γιος του Μιχάιλο Βόισλαβλιεβιτς και της δεύτερης, Ελληνίδας, συζύγου του, ανεψιάς του Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μονομάχου.[1] Τοποθετήθηκε κυβερνήτης της Ράσκας από τον πατέρα του, μεγάλο πρίγκιπα Μιχάιλο Α΄, που επανένωσε τη Ράσκα (την περιοχή Ζάγορα) με το Μαυροβούνικο/Διοκλητιανό βασίλειο, έπειτα από δεκαετίες προσάρτησης στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κάθε πριγκιπάτο είχε τους ευγενείς του και τους θεσμούς του, απλά χρειαζόταν ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας να το εξουσιάσει ως πρίγκιπας ή δούκας.[1] Ο Μιχάιλο Α΄ κατέκτησε τη Ράσκα από τους βυζαντινούς το διάστημα 1060-1074.[2] Διόρισε τον Πέτρισλαβ ως πρίγκιπα της Ράσκα. Ο Μιχάιλο Α΄ απεβίωσε το 1081 και τον διαδέχθηκε ο γιος του Κωνσταντίνος Μπόντιν ως πρίγκιπας. Ως το 1085 αυτός και οι αδελφοί του κατέστειλαν μία εξέγερση των εξαδέλφων τους, γιων του Ράντοσλαβ. Έπειτα ο Μπόντιν κυβέρνησε ανενόχλητος. Τον διαδέχθηκαν οι δύο γιοί του, Βούκαν και Μάρκο.[1]

Είχε τέκνα:

  1. 1,0 1,1 1,2 Fine 1991, σ. 223
  2. Fine 1991, σ. 213
  • Fine, John Van Antwerp (1991) [1983]. The Early Medieval Balkans: A Critical Survey from the Sixth to the Late Twelfth Century (στα Αγγλικά). Ανν Άρμπορ, Μίσιγκαν: University of Michigan Press. ISBN 0-472-08149-7. 
  • Curta, Florin (2006). Southeastern Europe in the Middle Ages, 500-1250. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-89452-4.
  • Ćorović, Vladimir, Istorija srpskog naroda, Book I, (In Serbian) Electric Book, Rastko Electronic Book, Antikvarneknjige (Cyrillic)