Πέτρες Μπορίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέτρα Μπορίς κοντά στον Καθεδρικό ναό της Αγ. Σοφίας, Πολάτσκ, Λευκορωσία
Πέτρα Μπόρις στη Ντρούγια

Οι Πέτρες Μπορίς (λευκορωσικά: Барысавы камяні, ρωσικά: Борисовы камни), επίσης γνωστές ως Πέτρες Ντβίνα (ρωσικά: Двинские камни), είναι επτά μεσαιωνικές πέτρες που ανεγέρθηκαν κατά μήκος της όχθης του δυτικού Ντβίνα μεταξύ του Πολότσκ και της Ντρίσα της Λευκορωσίας. Πιθανόν προηγήθηκε από την είσοδο του χριστιανισμού στην περιοχή, αλλά δημιουργήθηκαν τον 12ο αιώνα με περιείχαν κείμενο και εικόνα του Χριστού. Η μεγαλύτερη από τις πέτρες έχει περιφέρεια 17 μέτρων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που οι πέτρες περιγράφηκαν τον 16ο αιώνα από τον Ματσιέι Στρικόβσκι, ο Γκεόργκ φον Κάνκριν το 1818 ήταν ο πρώτος που έδωσε προσοχή στις πέτρες. Ο Κάνκριν ανακάλυψε ότι ένας ογκόλιθος κοντά στην Όρσα είχε την ακόλουθη επιγραφή: "Το έτος 1171, στις 7 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε αυτός ο σταυρός. Κύριε, παρακαλώ βοηθήστε τον υπηρέτη σας Μπασίλ, του οποίου το άλλο όνομα είναι Ρογκβολόντ, γιος του Μπόρις".[1]

Στη συνέχεια ανακαλύφθηκαν αρκετοί άλλοι ογκόλιθοι με το όνομα του Μπόρις. Στη δεκαετία του 1930, δύο από αυτοί καταστράφηκαν από τις κομμουνιστικές αρχές ως θρησκευτικά αντικείμενα και τα κατάλοιπά τους χρησιμοποιήθηκαν για την ασφαλτόστρωση του δρόμου μεταξύ Μινσκ και Μόσχας. Ένας άλλος ρίχτηκε στον ποταμό, όπου βρισκόταν μέχρι την ανακάλυψή του το 1988. Όταν έγινε μια προσπάθεια για την ανάκτησή της, η πέτρα έσπασε σε τρία κομμάτια. Τρεις άλλοι ογκόλιθοι μετακινήθηκαν για να εκτίθονται κοντά στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Πολότσκ, στο Μουσείο Ογκόλιθων στο Μινσκ και στο Κολομένσκογιε κοντά στη Μόσχα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και τα δύο ονόματα για τις πέτρες είναι κάπως παραπλανητικά: μόνο τέσσερα από αυτά βρίσκονται κατά μήκος των όχθων του Ντρίνα, και μία από τις πέτρες δεν αναφέρει καθόλου τον Μπόρις. Αυτό που τους ενώνει είναι η προγραμματική τους απεικόνιση: "Σε κάθε περίπτωση το κεντρικό τεμάχιο είναι ένας τεράστιος σταυρός που πλαισιώνεται από συντομογραφημένα στοιχεία του συμβατικού ελληνικού θρύλου που διακηρύσσει τη νίκη του Χριστού".[2] Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Μπόρις που αναφέρθηκε στις επιγραφές ήταν ο Ρογκβολόντ Βσεσλάβιτς (βαπτιστικό όνομα "Μπόρις"), γιος του Βσεσλάβ, αν και είναι πολύ πιθανό ότι τέτοιοι ογκόλιθοι είχαν λατρευτεί από παγανιστές Σλάβους πολύ πριν τη χριστιανική γη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σταυρός της Αγίας Ευφροσύνης
  • Πέτρες Γιέλινγκ — παρόμοιες κατασκευές στη Δανία

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Franklin 74-75.
  2. Franklin 74-75.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]