Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέτερ Κρίστιαν Άμπιλγκορντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέτερ Κρίστιαν Άμπιλγκορντ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Peter Christian Abildgaard (Δανικά)
Γέννηση22  Δεκεμβρίου 1740 (μη καθορισμένο ημερολόγιο)[1][2][3]
Κοπεγχάγη[1]
Θάνατος21  Ιανουαρίου 1801[2]
Κοπεγχάγη
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Άσιστενς
ΚατοικίαΔανία
Χώρα πολιτογράφησηςΔανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβοτανολόγος
κτηνίατρος
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης
Οικογένεια
ΓονείςSøren Abildgaard[1]
ΑδέλφιαΝικολάι Άμπιλγκορντ[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πέτερ Κρίστιαν Αμπιλγκώρ (Peter Christian Abildgaard, 22 Δεκεμβρίου 1740 – 21 Ιανουαρίου 1801) ήταν Δανός ιατρός, κτηνίατρος, φυσιολόγος και φυσιοδίφης.

Γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη και σπούδασε ιατρική στο εκεί πανεπιστήμιο. Μετά από αίτημα του Γιόχαν Φρήντριχ Στρούενσε, ο Αμπιλγκώρ ίδρυσε το 1773 την Κτηνιατρική Σχολή της Κοπεγχάγης στην περιοχή Κρίστιανσχαβν, μία από τις παλαιότερες του είδους της στην Ευρώπη, της οποίας η αρχική βιβλιοθήκη συνίστατο από τη συλλογή βιβλίων του ίδιου του Αμπιλγκώρ. Η σχολή αυτή μετεγκαταστάθηκε στο προάστιο Φρέντερικσμπεργκ το 1858, όταν μετεξελίχθηκε στο «Βασιλικό Κτηνιατρικό και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο», ενώ σήμερα αποτελεί τη Σχολή Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Ο Αμπιλγκώρ ίδρυσε επίσης την Εταιρεία Φυσικής Ιστορίας στην Κοπεγχάγη, το 1789.

Ως προς τη δική του επιστημονική συνεισφορά, ο Αμπιλγκώρ είναι γνωστός κυρίως από το ότι υπήρξε ο πρώτος στην ιστορία που χρησιμοποίησε τον ηλεκτρισμό για την καρδιακή ανάνηψη ενός ζώου: ένα πρώτο ηλεκτρικό σοκ στην κεφαλή μιας όρνιθας προκαλούσε τον φαινομενικό θάνατο του ζώου, ενώ ένα δεύτερο σοκ, εφαρμοζόμενο στην περιοχή του θώρακα, την επανέφερε στη ζωή. Ως συγγραφέας, ο Αμπιλγκώρ έγραψε πολλά έργα, κτηνιατρικά αλλά ακόμα και ορυκτολογικά. Ασχολήθηκε επίσης με τη μελέτη των φυτών.

Ο Αμπιλγκώρ απεβίωσε στην Κοπεγχάγη σε ηλικία 60 ετών.


  • Το λήμμα «Αμπιλντγκώρντ Πέτρος-Χριστιανός» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 5, σελ. 134