Πέσο Κούβας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το πέσο (ισπανικά: Peso cubano‎‎, κωδικός ISO 4217: CUP, μερικές φορές ονομάζεται "εθνικό νόμισμα" ή στα ισπανικά moneda nacional) είναι ένα από τα δύο επίσημα νομίσματα που χρησιμοποιούνται στην Κούβα, ενώ το άλλο είναι το μετατρέψιμο πέσο (κωδικός ISO 4217: CUC, συχνά ονομάζεται δολάριο στην ομιλούμενη γλώσσα). Επί του παρόντος η αναλογία είναι 25 CUP ανά 1 CUC.

Οι περισσότεροι κρατικοί εργάτες στην Κούβα λαμβάνουν τους μισθούς τους σε εθνικά πέσο, αλλά κάποιοι λαμβάνουν μέρος του μισθού τους σε μετατρέψιμο πέσος. Τα καταστήματα που πωλούν βασικά είδη όπως φρούτα και λαχανικά δέχονται γενικά μόνο εθνικά πέσος. "Τα καταστήματα δολαρίων" πωλούν τα υπόλοιπα. Η λέξη "πέσος" μπορεί να αναφέρεται σε κάθε είδος χρήματος.

Τα κουβανικά μετατρέψιμα πέσος έχουν 25 φορές μεγαλύτερη αξία, αλλά αυτό δεν εξαλείφει εντελώς τη σύγχυση για τους τουρίστες. Δεδομένου ότι τα αγαθά που αγοράζονται σε εθνικά πέσος έχουν κυβερνητικές τιμές, οι τουρίστες μερικές φορές συγχέονται με τιμές που φαίνονται "πολύ φτηνές". Τα σκληρά πέσος (CUC) διακρίνονται είναι εύκολα από τα εθνικά (CUP), καθώς τα κέρματα CUC έχουν οκταγωνικό σχήμα στο εξωτερικό χείλος του γύρου. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό είναι το πιο κοινό κέρμα σε CUP, το 1 πέσος[1] που έχει επίσης αυτό το οκταγωνικό σχήμα. Επίσης, τα νομίσματα σε CUC παρουσιάζουν μνημεία και τα χαρτονομίσματα σε CUP έχουν πορτρέτα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]