Πέρσυ Σμάϊζερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέρσυ Σμάϊζερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Ιανουαρίου 1931[1]
Bruno
Θάνατος13  Οκτωβρίου 2020[2]
Αιτία θανάτουνόσος του Πάρκινσον
Χώρα πολιτογράφησηςΚαναδάς
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
γεωργός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαSaskatchewan Liberal Party
Οικογένεια
ΣύζυγοςLouise Schmeiser[3]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαMember of the Legislative Assembly of Saskatchewan
ΒραβεύσειςΒραβείο Σωστής Διαβίωσης (2007)[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πέρσυ Σμάιζερ (5 Ιανουαρίου 1931-13 Οκτωβρίου 2020) ήταν Καναδός επιχειρηματίας, αγρότης και πολιτικός. Διεθνώς γνωστός έγινε κατά τη διάρκεια της πολύχρονης νομικής μάχης του ενάντια στην πολυεθνική αγροχημική εταιρεία Monsanto.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παπούδες του κατάγονταν απο τη Βαυαρία και μετανάστευσαν στον Καναδά τα τέλη του 19ου αιώνα. Σχετικά νέος ανέλαβε την επιχείρηση των γονιών του (αγροτεμάχια, κατάστημα πώλησης και βενζινάδικο). Από το 1966 ως το 1983 ήταν δήμαρχος στην πόλη Μπρούνο όπου ζούσε στον Καναδά, και στη αργότερα συμμετείχε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Το 1952 παντρεύτηκε τη γυναίκα του Λουίζε, η οποία ασχολήθηκε αργότερα με τη βιολογική καλλιέργεια και με την οποία απέκτησαν πέντε παιδιά. Σε μεγαλύτερη ηλικία έπασχε από Παρκινσον.

Αγώνας κατά της Monsanto[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την πρώτη δίκη ασκήθηκε μήνυση το 1997 κατά του Πέρσυ από τη Μονσαντο. Σύμφωνα με τη Μονσάντο ο Πέρσυ καλλιέργησε στα χωράφια του πατενταρισμένη ελαιοκράμβη της εταιρείας. Σύμφωνα με τον Πέρσυ, η ελαιοκράμβη δεν καλλιεργήθηκε από τον ίδιο, αλλά κατέληξε στο χωράφι του είτε με τον άνεμο, είτε από περαστικά φορτηγά. Καθότι δεν χρησιμοποίησε ποτέ το παρασιτοκτόνο της Μονσαντο, για το οποίο σχεδιάστηκε η πατέντα, και καθότι τα φυτά βρέθηκαν τυχαίο στον ιδιωτικό του χώρο, δεν θα έπρεπε να πληρώσει την εταιρεία για δικαιώματα χρήσης του φυτού. Η τελική απόφαση πάρθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Με πλειοψηφία 9-0 αποφασίστηκε πως δεν θα έπρεπε να πληρώσει για τη χρήση της τεχνολογίας, από την άλλη ωστόσο, με πλειψηφία 5-4, πως παραβίασε το δικαίωμα της πατέντας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η Μονσάντο είχε πληρώσει ιδιωτική εταιρεία για να παρενοχλεί τον Πέρσυ. Η διαπίστωση επίσης, πως στα χωράφια του καλλιεργούνταν το πατενταρισμένο προϊόν, είχε γίνει με παράνομο τρόπο.

Η δεύτερη δίκη ξεκίνησε το 2005, όταν ο Πέρσυ διαπίστωσε ότι το πατενταρισμένο προϊόν αναπτύσσεται στα χωράφια του. Η δίκη αυτή έληξε το 2008 με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Percy Schmeiser στο Wikimedia Commons