Πέρασμα Βερέτσκε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άποψη της γύρω περιοχής από το Πέρασμα Βερέτσκε
Μνημείο της 1100ης επετείου της Ουγγρικής κατάκτησης της λεκάνης των Καρπαθίων το 895 (φωτογραφήθηκε το 2008)
Ο ποταμός Στρίι με το πέρασμα Βερέτσκι.

Το Πέρασμα Βερέτσκε ή Πέρασμα Βερέτσκι (ουκρανικά: Вере́цький перевал, μεταγραφή: Veretskyy pereval, πιο επίσημα: ουκρανικά: перевал Середньоверецький, pereval Serednioveretskyy, επίσης γνωστό ως Ворі́тський перевал, μεταγραφή: Vorítskyy pereval, ουγγρικά: Vereckei-hágó) είναι ορεινό πέρασμα στην Ουκρανία, ένα από τα σημαντικότερα περάσματα των Εσωτερικών Ανατολικών Καρπαθίων Ορέων.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πέρασμα βρίσκεται στα Καρπάθια Όρη εκεί που συναντώνται οι περιφέρειες Λβιβ και Υπερκαρπαθίας, ανάμεσα στην κοιλάδα Λατόριτσα ή Λατορίτσια και την κοιλάδα του ποταμού Οπίρ. Έχει υψόμετρο 841 μέτρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φαράγγι είναι καλοταξιδεμένο για πάνω από μια χιλιετία. Το 895 Ουγγρικές φυλές μπήκαν στην λεκάνη των Καρπαθίων και τον επόμενο αιώνα ίδρυσαν το Βασίλειο της Ουγγαρίας. Το 1241 ο κύριος στρατός των Μογγόλων πέρασε το πέρασμα προς το Βασίλειο της Ουγγαρίας. Το 1703, όταν ο Φράντσις Ράκοτσι Β' επέστρεψε από την εξορία στο κάστρο Μπερεζάνι στη σημερινή Ουκρανία, ταξίδεψε μέσω του περάσματος για να αναλάβει την ηγεσία μιας αντιαψβουργικής εξέγερσης που έγινε γνωστός ως Πόλεμος Ανεξαρτησίας του Ράκοτσι.[1] Το 1914, κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε χώρος σύγκρουσης μεταξύ του αυστροουγγρικού στρατού και του στρατού της Τσαρικής Ρωσίας. Κατα τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έγιναν επίσης μάχες. Τα απομεινάρια των αμυντικών οχυρώσεων της επονομαζόμενης γραμμής Αρπάντ είναι ορατά μέχρι σήμερα. Από το 1980, το περασμα παρακάμπτεται από μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Το πέρασμα είναι επίσης γνωστό στην Ουκρανική ιστορία, επειδή το 1939, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν ο χώρος μαζικής δολοφονίας για περίπου 600 Ουκρανούς παρτιζάνους, τους Καρπαθιανούς Σιτς (Карпа́тська Січ, Karpatska Sich), που πολεμούσαν κατά των Ουγγρικών και Πολωνικών δυνάμεων.[2]

Το 2008, η Ουγγρική κυβέρνηση έλαβε άδεια από την Ουκρανική κυβέρνηση για να εγκαταστήσει ένα μνημείο για το πέρασμα των Ουγγρικών φύλων στη μελλοντική Ουγγαρία (το 895). Το μνημείο σχεδιάστηκε από τον Ουκρανό αρχιτέκτονα Πέτρο Ματλ (Петро Матл) από το Μουκάτσεβο.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Magocsi, Paul Robert: With Their Backs to the Mountains. A History of Carpathian Rus' and Carpatho-Rusyns. CEU Press, 2015
  2. «Карпатська Січ» – без міфів і легенд ("The Carpathian Sich, Beyond Myths or Legends"), article from 04/04/2010 in the UA Reporter newspaper's on-line edition, accessed Nov. 13, 2010. (In Ukrainian).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]