Πάπυρος του Δερβενίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπυρος του Δερβενίου
Τα τμήματα του παπύρου όπως εκθέτονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Γλώσσααρχαία ελληνικά
Ημερομηνία δημιουργίαςΔεκαετία του 340 π.Χ.
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πάπυρος του Δερβενίου είναι αρχαίο ελληνικό χειρόγραφο και ένα από τα αρχαιότερα γνωστά φιλολογικά έγγραφα της Ευρώπης. Χρονολογείται στο δεύτερο ήμισυ του 4ου αιώνα π.Χ.. Βρέθηκε το 1962 στον τάφο ενός ευγενούς στο Δερβένι.[1] Αρχικά το κείμενο έμεινε αμετάφραστο, ώσπου τον Οκτώβριο του 2006, ο Έλληνας καθηγητής κλασσικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και παπυρολόγος Κυριάκος Τσαντσάνογλου ανακοίνωσε την επιτυχή πλήρη μετάφραση του κειμένου. Περιέχει την φιλοσοφική έκθεση ενός άγνωστου συγγραφέα σχετικά με την γέννηση των θεών. Πιστεύεται ότι ο συγγραφέας ανήκε στο περιβάλλον του Αναξαγόρα.[2] Ο πάπυρος φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης - UNESCO Memory of The World Register[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τμήματα του παπύρου όπως εκθέτονται στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ο Πάπυρος του Δερβενίου αποτελεί το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης και το 2015 εγγράφηκε από την UNESCO στον κατάλογο "ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ".[3]

Την 12 Δεκεμβρίου 2015, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η επίσημη εκδήλωση για την εγγραφή του Παπύρου του Δερβενίου στον Διεθνή κατάλογο της UNESCO «MNHMH TOY KΟΣΜΟΥ» (UNESCO Memory of the World Register)[4].

Σύμφωνα με την UNESCO "Ο Πάπυρος του Δερβενίου έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για τη μελέτη της ελληνικής θρησκείας και της φιλοσοφίας, οι οποίες είναι η βάση της δυτικής φιλοσοφικής σκέψης, αλλά και επειδή αποδεικνύει την πρώιμη χρονολόγηση των Ορφικών ποιημάτων προσφέροντας μια ξεχωριστή έκδοση του προσωκρατικών φιλοσόφων. Ο Πάπυρος του Δερβενίου, που αποτελεί το πρώτο βιβλίο της δυτικής παράδοσης, έχει παγκόσμια σημασία, δεδομένου ότι αντανακλά τις οικουμενικές αξίες του ανθρώπου: την ανάγκη του να κατανοήσει τον κόσμο , την επιθυμία του να ανήκει σε μια ανθρώπινη κοινωνία με κοινώς παραδεκτούς κανόνες και την αγωνία του να αντιμετωπίσει το τέλος της ζωής."[5]

Δημοσίευση του κειμένου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Derveni papyrus. Ed. with introduction and commentary by Theokritos Kouremenos, George M. Parássoglou, Kyriakos Tsantsanoglou. Firenze: Leo S. Olschki Editore, 2006. - ISBN 88-222-5567-4

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «THE PAPYRUS OF DERVENI». web.archive.org. 28 Απριλίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «Publications - Projects - Derveni». The Center for Hellenic Studies (στα Αγγλικά). 2 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021. 
  3. «The Derveni Papyrus: The oldest 'book' of Europe | United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization». www.unesco.org. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021. 
  4. «Greece - Memory of the World Register | United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization». www.unesco.org. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021. 
  5. Janko, Richard (2002). «The Derveni Papyrus: An Interim Text». Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik 141: 1–62. ISSN 0084-5388. https://www.jstor.org/stable/20191519.