Πάπυρος του Άνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η εικονογράφηση του κεντρικού τμήματος του Πάπυρου του Άνι.

Ο Πάπυρος του Άνι είναι ένας αρχαίο Αιγυπτιακό χειρόγραφο σε πάπυρο, γραμμένο σε κυρτά ιερογλυφικά και εικονογραφημένο με έγχρωμες παραστάσεις. Δημιουργήθηκε γύρω στο 1240 π.Χ. κατά τη 19η δυναστεία του νέου βασιλείου της Αρχαίας Αιγύπτου.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συγκροτούσαν ένα προσωπικό βιβλίο για κάθε άτομο κατά το θάνατό του, το οποίο ονόμαζαν «Καθημερινό Βιβλίο της Μετάβασης», αλλά παραμείνει πλέον γνωστό ως το «Βιβλίο των Νεκρών». Συνήθως περιλάμβανε ρητά και παροιμίες για να βοηθήσει τον νεκρό στη μεταθανάτια ζωή του. Το «Βιβλίο των νεκρών» για το συγγραφέα Άνι από τις αρχαίες Θήβες, είναι γνωστό ως ο Πάπυρος του Άνι.

Το χειρόγραφο αγοράστηκε το 1888 από τον Γουόλις Μπατζ για λογαριασμό της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου, στο οποίο βρίσκεται και σήμερα. Πριν από τη μεταφορά του χειρογράφου στην Αγγλία, ο Μπατζ έκοψε τη περγαμηνή σε 37 τμήματα σχεδόν ίδιου μεγέθους, καταστρέφοντας έτσι την ακεραιότητα του εγγράφου σε μία εποχή που η επιστήμη δεν μπορούσε να το επανασυνθέσει.

Περιεχόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πάπυρος του Άνι διαιρείται σε διαφορετικές ενότητες και τμήματα. Οι ενότητες διαφέρουν ανάλογα τον μελετητή, ενώ ως τμήματα προσδιορίζονται ομάδες συναφών προτάσεων. Οι τίτλοι που παρουσιάζονται στη συνέχεια αποτελούν υπόθεση της αντίστοιχης έρευνας.

ΕνότητεςΤμήματαΤίτλος (περιεχόμενο)
01 16 Ύμνοι
02 36 Ευχές του Κερτ Νετέρ
03 08 Επτά καλλιτέχνες
04 10 Στήλοι του Οίκου του Όσιρι
05 05 Λόγοι
06 22 Άιλ Τοτς
07 32 Συλλογή κεφαλαίου α'
08 20 Επιτίμια
09 19 Διάφορα
10 18 Συλλογή κεφαλαίου β'
11 20 Κείμενα νεκρικού θαλάμου

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Egyptian Book of the Dead: The Book of Going Forth by Day, The First Authentic Presentation of the Complete "Papyrus of Ani", Chronicle Books, San Francisco, c 1994, Rev. ed. c 1998.
  • Eternal Egypt: Masterworks of Ancient Art from the British Museum, Edna Russmann.
  • The Egyptian Book of the Dead: (The Papyrus of Ani), Dover Ed., New York, c 1895, Dover ed., 1967.