Πάουλ Βιλτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πάουλ Βιλτ
Paul Wild Universität Bern 2006.jpg
Γέννηση 5  Οκτωβρίου 1925
Βέντενσβιλ
Θάνατος 2  Ιουλίου 2014
Βέρνη
Υπηκοότητα Ελβετία
Σπουδές Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης και Πανεπιστήμιο Ζυρίχης
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέας αστρονομία
Ιδιότητα αστρονόμος και διδάσκων πανεπιστημίου

Ο Πάουλ Βιλτ (Paul Wild, 5 Οκτωβρίου 19252 Ιουλίου 2014)[1] ήταν Ελβετός αστρονόμος που ανεκάλυψε πολλούς κομήτες και αστεροειδείς.

Ζωή και έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βιλτ γεννήθηκε στο Βέντενσβιλ της Ελβετίας και σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης από το 1944 ως το 1950. Στη συνέχεια εργάσθηκε στο περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech), όπου ερεύνησε γαλαξίες και υπερκαινοφανείς αστέρες με τον Φριτς Τσβίκυ από το 1951 μέχρι το 1955.[1][2].

Στις 2 Οκτωβρίου 1957, ο Βιλτ πραγματοποίησε την πρώτη του ανακάλυψη κομήτη, αυτή του 1957 IX, παρατηρώντας από το Αστεροσκοπείο του Τσίμερβαλντ, κοντά στη Βέρνη[3].

Ο Βιλτ έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και, το 1980, διευθυντής του Αστρονομικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου, παραμένοντας σε αυτή τη θέση μέχρι το 1991. Απεβίωσε στη Βέρνη σε ηλικία 88 ετών.

Ανακαλύψεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί αναρίθμητες νύχτες ο Βιλτ παρατηρούσε τα ουράνια από το Αστεροσκοπείο του Τσίμερβαλντ και ανεκάλυψε, μεταξύ άλλων:

Ο γνωστότερος από τους κομήτες που ανακαλύφθηκαν από τον Βιλτ είναι ο 81P/Wild, γνωστός και ως Βιλτ 2, καθώς επιλέχθηκε από τη NASA ως στόχος της διαστημικής αποστολής Stardust. Το μη επανδρωμένο αυτό διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε το 1999 και πέρασε πολύ κοντά από τον πυρήνα του κομήτη και μέσα από την ουρά του, συλλέγοντας δείγμα από τη σκόνη του το 2004. Τα δείγματα αυτά επιστράφηκαν στη Γη μέσα σε μία κάψουλα και η ανάλυση των κόκκων σκόνης παρέσχε νέα δεδομένα για την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος. Σημαντικές στη βιοχημεία οργανικές χημικές ενώσεις όπως η γλυκίνη βρέθηκαν σε υλικό κομήτη για πρώτη φορά. Επιπροσθέτως, ανιχνεύθηκαν ενδείξεις για την παρουσία νερού στην υγρή κατάσταση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Paul Wild (Swiss astronomer) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).