Πάουλ Άλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάουλ Άλερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Paul Aler (Γερμανικά)
Γέννηση9  Νοεμβρίου 1656[1][2]
Sankt Vith[3]
Θάνατος2  Μαΐου 1727[2]
Ντύρεν[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Θρησκευτικό τάγμαΑδελφότητα του Ιησού
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας

Ο Πάουλ Άλερ (γερμ. Paul Aler, 9 Νοεμβρίου 1656 – 2 Μαΐου 1727) ήταν Γερμανός λουξεμβουργιανής καταγωγής φιλόσοφος, παιδαγωγός και θεατρικός συγγραφέας έμμετρων έργων (τραγωδιών).

Ο Άλερ γεννήθηκε στο Σαιν Βιτ, που σήμερα ανήκει στο Βέλγιο, και σε ηλικία 20 ετών έγινε Ιησουίτης. Κατόπιν διορίσθηκε ως διδάσκων στο ιστορικό γυμνάσιο «Collegium Tricoronatum» της Κολωνίας, που τότε ανήκε στους Ιησουίτες, ενώ από το 1713 αναφέρεται ως καθηγητής της Φιλοσοφίας και της Ηθικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τριρ.

Υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση του σχολικού θεάτρου για διδακτικούς και ηθικοπλαστικούς σκοπούς. Ο Άλερ ίδρυσε θέατρα στα ιδρύματα που δίδαξε και συνέγραψε διδακτικές τραγωδίες τόσο στη λατινική όσο και στη γερμανική γλώσσα, με αντιπροσωπευτική την Ansberta Sive Amor Conjugalis. Εκτός από δραματική ποίηση, έγραψε και πολλά συγγράμματα, από τα οποία το γνωστότερο και σημαντικότερο είναι μια λατινική μετρική σε μορφή λεξικού με τίτλο Gradus ad Parnassum (= «Σκάλα προς τον Παρνασσό»). Το βιβλίο αυτό γνώρισε πολλές εκδόσεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, και έγινε τόσο πολύ γνωστό, ώστε ο τίτλος του έφθασε να σημαίνει διεθνώς κάθε παρόμοιο σύγγραμμα.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]