Πάουλους Μορέιλσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πάουλους Μορέιλσε
Paulus Moreelse - Zelfportret.jpg
Αυτοπροσωπογραφία, 1630
Γέννηση 1571 Ουτρέχτη
Θάνατος 6 Μαρτίου 1638 Ουτρέχτη
Υπηκοότητα Ολλανδία
Επάγγελμα ζωγράφος πορτρέτων, αρχιτέκτονας, Q15296811 και ζωγράφος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

O Πάουλους Μορέιλσε (Paulus Moreelse, Ουτρέχτη 1571 - Ουτρέχτη, 6 Μαρτίου 1638) ήταν Ολλανδός ζωγράφος, που φιλοτεχνούσε κυρίως πορτρέτα. Ήταν πατέρας του Γιοχάνες Μορέιλσε.

Ο Μορέιλσε ήταν μαθητής του καταγόμενου από το Ντελφτ Μιχίλ Γιάνζ φαν Μίρεφελτ, ο οποίος με τη σειρά του ήταν μαθητής του Άντονι φαν Μπλόκλαντ. Σπούδασε για ένα διάστημα στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η φιλοτέχνηση πολλών πορτρέτων. Γυρίζοντας στην Ουτρέχτη το 1596, έγινε μέλος του τοπικού συλλόγου καλλιτεχνών (zadelaarsgilde, gilde = συντεχνία) ενώ το 1611 ίδρυσε το νέο τοπικό σύλλογο ζωγράφων, του οποίου τέθηκε επικεφαλής.

Το πρώτο έργο του χρονολογείται γύρω στο 1606. Εκτός από πορτρέτα, ζωγράφισε επίσης ιστορικούς πίνακες, ακολουθώντας το καλλιτεχνικό ρεύμα του Μανιερισμού, ενώ τη δεκαετία του 1620 ζωγράφισε ποιμενικές σκηνές βοσκών και κτηνοτρόφων. Ανήκε στην ίδια γενιά με τον Αβραάμ Μπλούμαρτ και τον Γιοακείμ Ουίτεβελ, και όπως ο Ουίτεβελ, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή της πόλης. Το 1618 όταν οι αντι-Αρμινιανιστές ανήλθαν στην εξουσία, έγινε μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Μορέιλσε ασχολήθηκε επίσης με την αρχιτεκτονική, κτίζοντας το "Καθαράινεπορτ" (πύλη της Κατερίνας, 1626, καταστράφηκε το 1850) της Ουτρέχτης και το "φλέισχαους" (κρεοπωλείο) το 1637, το οποίο υπάρχει ακόμα. Δίδαξε στην τοπική ακαδημία καλών τεχνών και ένας από τους μαθητές του εκεί υπήρξε ο Ντιρκ φαν Μπαμπούρεν.

Πέθανε στις 6 Μαρτίου 1638 και ετάφη στην Μπούρκερκ (τοπική εκκλησία).

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Paulus Moreelse της Ολλανδικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).