Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο πτωχός ποιητής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο πτωχός ποιητής
ΟνομασίαΟ πτωχός ποιητής
ΔημιουργόςQ164979
Έτος δημιουργίας1839
ΕίδοςΕλαιογραφία σε καμβά
Ύψος36
Πλάτος45
ΜουσείοNeue Pinakothek
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο Πτωχός Ποιητής είναι ο γνωστότερος και δημοφιλέστερος πίνακας ζωγραφικής του Γερμανού ζωγράφου Καρλ Σπίτσβεγκ.

Το έργο εικονίζει τον ποιητή στο σπίτι του, σε άθλια κατάσταση. Η φτωχή σοφίτα φωτίζεται από αριστερά από ένα μικρό παράθυρο μόνο. Δεξιά φαίνονται τα καδρόνια της στέγης. Μια ομπρέλα είναι εγκατεστημένη επειδή η σκεπή μπάζει. Στα δεξιά η πόρτα, αριστερά μια πράσινη σόμπα που έχει σβήσει. Ο ποιητής δεν κοιμάται στο κρεβάτι. Είναι ξαπλωμένος στρωματσάδα στο πάτωμα και ακουμπάει στον τοίχο. Κρυώνει και φοράει σκούφια στο κεφάλι. Στα γόνατα έχει τα χαρτιά του, ενώ στο δεξί του χέρι περιεργάζεται έναν ψύλλο. Τα μόνα υπάρχοντά του είναι μερικά βιβλία, και ένα φλασκί μελάνι. Διακρίνεται η λατινική επιγραφή ενός βιβλίου με τον τίτλο «Gradus ad Parnassum» (στις πλαγιές του Παρνασσού).

Στην σόμπα επάνω ένα κερί είναι στουπωμένο στο στόμιο ενός μπουκαλιού. Δίπλα μια λεκάνη και ένα σχοινί μπουγάδας με μια πετσέτα. Στο μπουρί της σόμπας κρέμεται ένα καπέλο, άρα η σόμπα δεν έκαιγε ποτέ. Πως άλλωστε, αφού ο ποιητής αντί για ξύλα έχει μόνο χαρτί. Στο στόμιο της σόμπας κρέμεται ένα χαρτί με την λατινική επιγραφή «Operum meorum fasciculum III» (ο τρίτος τόμος των έργων μου»). Μια μπότα και ένα καλούπι συμπληρώνουν το αδιέξοδο. Αριστερά μια κατσαρόλα, στον τοίχο ένα κοστούμι, και στην άκρη αριστερά ένα μπαστούνι κρεμασμένα στον τοίχο.

Από το παράθυρο φαίνονται οι σκεπές των γειτονικών σπιτιών. Κάνει κρύο και παγωνιά. Που να πάει; Κάθεται στο σπίτι, κουκουλωμένος, και το μόνο που του έχει απομείνει για να ζεσταθεί είναι τα συγγράμματά του.

Ιστορική αναδρομή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πτωχός ποιητής είναι το πρώτο αριστουργηματικό έργο του Σπίτσβεγκ. Το ξαναζωγράφισε δεύτερη φορά το 1839 και αργότερα για τρίτη φορά με μικρές παραλλαγές.

  • Wibke von Bonin: Hundert Meisterwerke aus den großen Museen der Welt. Band 3. VGS, 1987, ISBN 3-8025-2170-6.
  • Rose-Marie Hagen und Rainer Hagen: Meisterwerke im Detail: Vom Teppich von Bayeux bis Diego Rivera. Band II. Taschen, Köln 2006, ISBN 3-8228-4787-9.
  • Lisa Schirmer: Carl Spitzweg. Seemann, Leipzig 1998, ISBN 3-363-00515-6.
  • Kristiane Müller und Eberhard Urban: Carl Spitzweg – Beliebte und unbekannte Bilder nebst Zeichnungen und Studien ergänzt durch Gedichte und Briefe, Zeugnisse und Dokumente. Unipart, 1995, ISBN 3-8122-3410-6.
  • Jens Christian Jensen: Carl Spitzweg. Prestel, München 2007, ISBN 978-3-7913-3747-0.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]