Ο διοικητής (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο διοικητής (ταινία)
ΣκηνοθεσίαΠάολο Χεούς[1]
ΠαραγωγήΛουτσιάνο Έρκολι
ΣενάριοΡοντόλφο Σονέγκο
ΠρωταγωνιστέςΤοτό, Andreina Pagnani, Άννα Λίνα Αλμπέρτι, Φράνκο Φαμπρίτσι, Μπριτ Έκλαντ, Λίντα Σίνι, Καρλότα Μπαρίλι, Μάριο Καστελιάνι, Πέτερ Μαρτέλ[2], Luciano Marin[2] και Ερμελίντα Ντε Φελίτσε[2]
ΜουσικήΠιέρο Ουμιλιάνι
ΦωτογραφίαΑλβάρο Μανκόρι
Πρώτη προβολή1963
Διάρκεια101 λεπτά
ΠροέλευσηΙταλία
ΓλώσσαΙταλικά

Ο διοικητής είναι μια ταινία του 1963 σε σκηνοθεσία Πάολο Χεούς.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συνταγματάρχης Αντόνιο Καβάλι, προβιβασμένος στρατηγός, πρέπει να αποσυρθεί, αλλά δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην πολιτική ζωή, γιατί δεν εγκαταλείπει την στρατιωτική νοοτροπία, ακόμα και στις γειτονικές σχέσεις. Καθώς αισθάνεται άχρηστος, αποφασίζει να ξεκινήσει την εργασία σε ένα γραφείο. Εντωμεταξύ, υποφέρει από ζήλεια προς τη γυναίκα του και ανακαλύπτει ότι εκείνη πληρώνει κρυφά τον μισθό του. Καταλήγει μπλεγμένος σε παράνομες δουλειές ενός μεσιτικoύ γραφείου δύο απατεώνων, που χρησιμοποιώντας το καλό όνομα του στρατηγού προχωρούν σε εξαπάτηση και παραπλάνηση. Στο χείλος για την φυλακη, ο στρατηγός προσπαθεί να αυτοκτονήσει και για να τον βγάλει απο το χάος βρίσκεται ακόμη μια φορά η γυναίκα του.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γυρίστηκε μεταξύ σεπτεμβρίου και οκτωβρίου του 1963, οκτώ εβδομάδες, υπερδιπλάσιο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με τις κανονικές ταινίες του Toto[3].

Ανακοινώθηκε ως η πρώτη ταινία εξ ολοκλήρου δραματική, και ως η 100η στην οποία έπαιξε, αλλά και οι δύο δηλώσεις ήταν ψευδείς· ήταν, στην πραγματικότητα, η 86η ταινία του ηθοποιού, ο οποίος πριν από αυτην, είχε ήδη παίξει σε  μια ψυχαγωγική ταινία πλήρως δραματική: Η Υβόνη της νύχτας (Yvonne la Nuit )του 1949.

Η είδηση προκαλεί γιορτές και αναγνωρίσεις, o Τοτό λαμβάνει το βραβείο "χρυσή σειρήνα" και τα διεθνή συνέδρια του κινηματογράφου τον αποδέχονται με ένα ατελείωτο χειροκρότημα που δεν τον συγκινεί λίγο, λίγες εβδομάδες μετά ο Λέλο Μπερσάνι του παίρνει συνέντευξη για το κανάλι Tv7 και η Οριάνα Φαλάτσι του παίρνει μια μακροσκελή συνέντευξη για την εφημερίδα "L 'Europeo". Παρ ' όλα αυτά, η ταινία αποδεικνύεται  μια αποτυχία.

Μεταξύ των κομπάρσων εμφανίζεται η ηθοποιός - ερμηνεύτρια φωτορομάντζων Michela Roc.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]