Ο Σερίφης του Διαστήματος και οι Αστρομαχητές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Saber Rider and the Star Sheriffs
Sei Jūshi Bismarck
Star Musketeer Bismarck
Είδος Space western, Mecha
Manga Saber Rider and the Star Sheriffs
Σχεδιαστής Shigeru Kato
Έκδοση
Anime Saber Rider and the Star Sheriffs
Σκηνοθέτης Franklin Cofod
Στούντιο Studio Pierrot
World Events Productions
Τηλ. Δίκτυο Flag of Japan.svg Nippon Television
Μετάδοση 14 Οκτωβρίου 19872 Σεπτεμβρίου 1988
Αριθμός Επεισοδίων 52

Ο Σερίφης του Διαστήματος και οι Αστρομαχητές (αγγλικά: Saber Rider and the Star Sheriffs) είναι μια τηλεοπτική σειρά άνιμε της δεκαετίας του '80. Έκανε πρεμιέρα το 1987 στην Αμερική, εκπέμποντας συνολικά 52 επεισόδια, προτού η εταιρεία παραγωγής το ακυρώσει το Σεπτέμβριο του 1988. Η σειρά βασίστηκε στο ιαπωνικό άνιμε του 1984, Sei Jūshi Bismarck, του στούντιο Pierrot, το οποίο είχε μέτρια απήχηση στην χώρα παραγωγής του, προτού τα δικαιώματά του εξαγοραστούν από την World Event Productions (WEP), την ίδια εταιρεία πίσω από το Voltron το 1986. H WEP επαναδιάταξε το σύνολο των επεισοδίων, εξαιρουμένου του αρχικού και του τελευταίου, εισήγαγε 6 καινούρια και επανέγραψε το σενάριο.

Η σειρά που προβλήθηκε αρχικά στην Ελληνική τηλεόραση κατά την τηλεοπτική χρονιά 1989-1990 και σποραδικά από τον τηλεοπτικό σταθμό 0-6, New Channel και διάφορα τοπικά κανάλια (π.χ. Ναύπακτος TV), βασιζόταν στην αμερικανική έκδοση. Σε ορισμένα επεισόδια η μεταγλώττιση αναφέρονταν στους πρωταγωνιστές και ως Αστροφύλακες. Ο συντετμημένος τίλος της σειράς (Ο Σερίφης του Διαστήματος) συνέπιπται με την ελληνική μετάφραση του άνιμε Bravestar στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα, προκαλώντας σύγχυση στο κοινό.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον: Η ανθρωπότητα έχει επεκταθεί πέρα της γης και αποικίσει πλανήτες σε ολόκληρο το σύμπαν, δημιουργώντας τα Νέα Σύνορα. Για να προστατευθούν οι έποικοι και να διατηρηθούν οι νόμοι εντός των Νέων Συνόρων, ένας στρατιωτικός οργανισμός, το Αρχηγείο του Ιππικού έπρεπε να δημιουργηθεί. Το Αρχηγείο του Ιππικού διατηρεί μεγάλο όγκου στρατού με αποκλειστικό σκοπό την προστασία των Νέων Συνόρων και εντός του υπάρχει μία ειδική μονάδα γνωστή ως Αστρομαχητές. Οι Αστρομαχητές είναι επίλεκτοι πράκτορες που ερευνούν εγκλήματα και ξεσκεπάζουν δολοπλοκίες εναντίον της ασφάλειας των Νέων Συνόρων.

Ο κύριος αντίπαλος του Αρχηγείου του Ιππικού και των Αστρομαχητών είναι μία εξωγήινη φυλή, γνωστή ως Εισβολείς που εισήλθαν στην διάστασή μας, από την Ζώνη του Ατμού, με σκοπό να την κατακτήσουν. Απαγάγουν ανθρώπους και επιτίθενται με σφοδρότητα στους εποίκους καταστρέφοντας τους οικισμούς και τις πόλεις, με σκοπό την εξόρυξη διάφορων μετάλλων και κρυστάλλων από την επιφάνεια του εδάφους.

Οι Εισβολείς είναι κάτοχοι ανώτερης τεχνολογίας. Ελέγχουν μυριάδες γιγαντιαίων ρομποτικών μονάδων με όπλα και αμυντικά συστήματα πολλαπλάσια καλύτερων εκείνων του συμβατικού στρατού του Αρχηγείου του Ιππικού. Η μοναδική ελπίδα είναι το Ramrod, ένα διαστημόπλοιο που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε παντοδύναμο ρομπότ και μπορεί να αντιμετωπίσει τους Εισβολείς με ίσους όρους.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σερίφης του Διαστήματος

Είναι ο κεντρικός ήρωας της σειράς, ηγέτης της ομάδας των Αστρομαχητών, κυβερνήτης του Ράμπροντ και το πραγματικό του όνομα δεν αποκαλύπτεται ποτέ ενώ συχνά τον αποκαλούν απλώς Σερίφη. Είναι νεαρής ηλικίας, όπως άλλωστε και το σύνολο των μελών των Αστρομαχητών, και η καταγωγή του πηγάζει από τα Σκωτσέζικα Υψίπεδα. Χαρακτηρίζεται ως ειδικός στα άλογα διαθέτοντας παράλληλα θρυλικές ικανότητες στην ξιφομαχία. Τζέντλεμαν και εξαιρετικός αναλυτής τακτικής, ο κεντρικός ήρωας φέρει το σήμα του Ηνωμένου Βασιλείου στο μπράτσο της στολής και στην περικεφαλαία. Συχνά ιππεύει το ρομποτικό του άλογο, τον «Ατρόμητο», ο οποίος μπορεί να ίπταται χάρης των μηχανικών προωθητών στα τέσσερα πέταλα και να λειτουργεί στο διάστημα. Ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει διαπλανητικά ταξίδια συνήθως φυλάσσεται στο Ράμπροντ και χρησιμοποιείται σε επιφάνειες πλανητών και κοντινά ταξίδια γύρω από τροχιές δορυφόρων. Ο Ατρόμητος αναγνωρίζει και υπακούει μόνο την φωνή του Σερίφη του Διαστήματος ενώ διαθέτει αυτόνομες ικανότητες που ενεργοποιούνται όταν ο τελευταίος διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Ο Σερίφης γνώριζε προσωπικά την Απρίλια, πριν σχηματιστεί ο βασικός πυρήνας της ομάδας των Αστρομαχητών, αφού είχαν συνεργαστεί στην υλοποίηση του Ράμπροντ υπό την ηγεσία της Διοίκησης του ιππικού.

  • Απρίλια

Είναι η κόρη του Διοικητή του Ιππικού και ο ιθύνων νους πίσω από την δημιουργία του Ράμπροντ. Πριν καταταγεί στους Αστρομαχητές, ήταν επαγγελματίας παίκτης του τέννις. Η Απρίλια διαθέτει εξίσου ένα ρομποτικό άλογο, στα πρότυπα του Ατρόμητου. Ο χαρακτήρας της περιπλέκεται σε διάφορα ερωτικά σενάρια: Στα πρώτα επεισόδια δείχνει ένα αυξημένο ενδιαφέρον προς τον Σερίφη του Διαστήματος ενώ στα αμέσως επόμενα προς τον Τζέσυ Μπλου, καταλήγοντας σε μία πλατωνική σχέση με τον Κεραυνό. Ωστόσο οι ρομαντικές στιγμές, ως προς το σύνολο του σήριαλ, είναι απειροελάχιστες. Στη στολή και στο κράνος φέρει το γαλλικό τρικολόρε, σημάδι που ασφαλώς υποδεικνύει την καταγωγή της.

  • Κεραυνός

Είναι πρώην οδηγός αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων και ο νεαρότερος πρωταθλητής στην ιστορία. Πλέον υπηρετεί ως πιλότος του Ράμπροντ και ελέγχει πλήρως τον βαρύ οπλισμό και τα κανόνια που βρίσκονται στην περιοχή του στήθους του ρομπότ. Οδηγεί ένα ερυθρόλευκο αγωνιστικό αυτοκίνητο που φέρει τροποποιημένη πανοπλία και είναι εξοπλισμένο με ένα εκτεταμένο οπλοστάσιο. Χαρακτηρίζεται ως αρκετά ευέξαπτος και η καταγωγή του πηγάζει από την Ιαπωνία, φέροντας το αντίστοιχο εθνικό σύμβολο στο μπράτσο και κράνος. Έτσι, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση που στην αυθεντική (ιαπωνική) έκδοση είναι εκείνος ο ηγέτης της ομάδας των Αστρομαχητών. Στο 24ο επεισόδιο, ανακαλύπτει πως ο πατέρας του ήταν πιλότος μαχητικού αεροσκάφους και πολεμούσε στο πλάι του θρυλικού Βασιλιά του Τζαρ όταν τους επιτέθηκαν για πρώτη φορά οι Εισβολείς. Σε μία πράξη αυτοθυσίας αποφάσισε να οδηγήσει το μαχητικό του προσκρούοντας στο πιλοτήριο της διαστημικής ναυαρχίδας του Νέμεσι: η έκρηξη στέρησε το σώμα του αρχηγού των Εισβολέων, στέλνοντάς τον πίσω στην Ζώνη των Ατμών απ’ όπου δεν κατάφερε να επανέλθει ποτέ πλήρως.

  • Κολτ

Είναι φημισμένος κυνηγός επικηρυγμένων. Στο πρώτο επεισόδιο ακολουθεί τα ίχνη ενός ξακουστού κατασκόπου των Εισβολέων. Διαθέτει σχεδόν αλάνθαστη ευστοχία με τα όπλα και υπηρετεί ως πυροβολητής του Ράμπροντ. Παρότι μοναχικός, του αρέσει να φλερτάρει τις περισσότερες γυναίκες που συναντά. Οι γονείς του δέχθηκαν επίθεση και θεωρούνται νεκροί αμέσως μόλις ο Κολτ τους είχε εγκαταλείψει για να λάβει μέρος σε ένα περιοδεύων τσίρκο. Αυτή η πράξη τον ανάγκασε να ακολουθήσει τη ζωή του κυνηγού κεφαλών. Το προσωπικό του σκάφος είναι μπλε και λευκής απόχρωσης ενώ φέρει τα σήματα της αμερικανικής σημαίας κατά τα πρότυπα των προηγούμενων χαρακτήρων.

  • Ράμπροντ

Αναπτύχθηκε από την Απρίλια και χαρακτηρίστηκε ως το τεχνολογικό θαύμα που θα βοηθούσε την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει επιτυχώς την εντεινόμενη επιθετικότητα των Εισβολέων. Παρότι μπορεί να πλοηγηθεί μόνο από ένα άτομο, είναι σχεδιασμένο καταλλήλως για τέσσερις ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι σε ξεχωριστά πιλοτήρια και χειρίζονται διαφορετικά μέρη: πλοηγός (Απρίλια), πυροβολητής (Κολτ), πιλότος (Κεραυνός), κυβερνήτης (Σερίφης του Διαστήματος). Το αποκορύφωμα κάθε επεισοδίου είναι η μετατροπή του Ράμπροντ από εναέριο θωρηκτό σε τεράστιο ρομπότ. Η εντολή μετατροπής που δίνεται από τον Κεραυνό, ονομάζεται «Φάση Πρόκλησης 1». Τότε ο Ράμπροντ ακούγεται να υπακούει με μία βαριά και μακρόσυρτη προφορά. Ως ρομπότ έχει τυπική ένδυση ενός γουέστερν χαρακτήρα, φορώντας καπέλο καουμπόι και κάπα. Η μετατροπή του συμβαίνει όταν οι Αστρομαχητές αντιμετωπίζουν τις αντίστοιχες γιγαντιαίες ρομποτικές μονάδες των Εισβολέων. Οι μονομαχίες είναι συνήθως του τύπου «ένας εναντίον ενός» και λαμβάνουν χώρα στα τελευταία πέντε λεπτά της πλειοψηφίας των επεισοδίων, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Ο Ράμπροντ σε καμία περίπτωση δεν έχει αυτόβουλη σκέψη ή τεχνητή νοημοσύνη. Στην ιαπωνική έκδοση, το ρομπότ ονομάζεται Bismark (από το ομώνυμο θρυλικό πλωτό γερμανικό θωρηκτό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου), εξ’ ου άλλωστε και ο αυθεντικός τίτλος της σειράς Sei Jūshi Bismarck. Στην αγγλική επιλέχθηκε η λέξη Ramrod, που εξαιτίας της δυσνόητης χρήσης αλλά και μετάφρασης στην ελληνική, παρέμεινε ως έχει (προφερόμενο Ράμπροντ ή Ραμροντ). Συγκεκριμένα, η κατά λέξη μετάφραση ramrod σημαίνει το ραβδί που σπρώχνει τη βολίδα στην κάνη των μουσκέτων (όπλα της πρώιμης εποχής της πυρίτιδας που χρησιμοποιήθηκαν και κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης). Στην αγγλική αργκό σημαίνει «ο ηγέτης μίας ομάδας ή αγέλης», «ο κατάλληλος άνθρωπος για την δουλειά».

  • Εισβολείς

Είναι ανθρωπόμορφοι και προέρχονται από την εναλλακτική διάσταση της Ζώνης του Ατμού. Δεν έχουν την ανάγκη ύπαρξης οξυγόνου για να επιβιώσουν, ωστόσο καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού. Διαθέτουν εξαιρετική ικανότητα μεταμφίεσης σε κοινά ανθρώπινα όντα, σε σημείο όπου ακόμα και μία λεπτομερή ιατρική εξέταση δεν μπορεί να αποκαλύψει ή επιβεβαίωση την εξωγήινη προέλευσή τους. Αφού σπατάλησαν όλες τις διαθέσιμες πηγές του πλανήτη τους, δημιούργησαν ένα τεχνητό πλανήτη μετοικώντας εκεί. Ο απώτερος σκοπός των Εισβολέων είναι να κατακτήσουν την ανθρωπότητα και να αποκτήσουν τον απρόσκοπτο έλεγχο ολόκληρου του σύμπαντος, θεωρώντας ότι η ανθρώπινη διάσταση έχει να προσφέρει περισσότερους πόρους απ’ ότι η δικιά τους. Όταν ένας Εισβολέας πυροβολείται ή τραυματίζεται, δεν πεθαίνει αφήνοντας μονάχα ίχνη ενός δηλητηριώδους πράσινου αερίου και στάχτης στη θέση του. Αντιθέτως ένα άλμα με προσωπική πρωτοβουλία του Εισβολέα δεν αφήνει πίσω κανένα απολύτως ίχνος. Τέλος, μόνο οι Εισβολείς που πυροβολούνται ή πεθαίνουν στη Ζώνη των Ατμών μετατρέπονται σε ανθρώπινα όντα.

  • Τζέσυ Μπλου

Η εμφάνισή του ξεχωρίζει από τα μπλε μαλλιά με τις πράσινες ανταύγειες και το λεπτό, σαρκαστικό του χαμόγελο. Ήταν ο πλέον υποσχόμενος εκπαιδευόμενος του Αρχηγείου του Ιππικού έως ότου ερωτεύθηκε παράφορα την Απρίλια σε μία από κοινού άσκηση πολεμικών τεχνών. Όταν η Απρίλια τον απέρριψε, ακούσια τον διαπόμπευσε μπροστά στους υπόλοιπους μαθητευόμενους. Αυτή η πράξη εξαγρίωσε τον Τζέσυ Μπλου και τον έκανε να στραφεί εναντίον των Αστρομαχητών. Επίσης τρέφει μία προσωπική έχθρα απέναντι στον Σερίφη του Διαστήματος καθότι πιστεύει ότι εξαιτίας των συναισθημάτων της για εκείνον, τον αρνήθηκε. Ως πρώτο αντίποινο τοποθετεί μυστικά μία βόμβα στο σκαρί του Ράμπροντ, μόλις όμως μαθαίνει ότι η Απρίλια βρισκόταν μέσα του πανικοβάλλεται και ομολογεί την πράξη του στον Σερίφη. Με τον Ράμπροντ σε ελεύθερη πτώση, ο Σερίφης καταφέρνει να τον προσγειώσει, αποσοβώντας τον κίνδυνο για όλους. Τότε, ο Τζέσυ Μπλου αποχωρεί ταπεινωμένος και μετατρέπεται σε φυγάς, εισχωρώντας στις γραμμές των Εισβολέων. Οι εξαιρετικές του ικανότητες, αντάξιες εκείνων του πυρήνα των Αστρομαχητών, η διαρκής εμμονή του να αποδείξει στην Απρίλια πόσο λάθος έκανε όταν τον απέρριπτε και να κατακτήσει τα Νέα Σύνορα, τον κατατάσσουν στους πιο έμπιστους συμβούλους και στρατιώτες του Νέμεσι. Λόγω της οξύθυμης ιδιοσυγκρασίας του και του ταμπεραμέντου του ο Τζέσυ Μπλου αντιμετωπίζει σε προσωπική μονομαχία τον Κολτ δύο φορές, όπου την δεύτερη καταφέρνει να τον τραυματίσει σοβαρά, λίγο πριν την ολοκλήρωση της σειράς.

  • Νέμεσις

Ο κεντρικός χαρακτήρας των Εισβολέων είναι ένα τεράστιο μασκοφόρο ον, ντυμένο στα μαύρα και η σατανική του ιδιοφυΐα βρίσκεται πίσω από την κατασκευή των τεράστιων ρομποτικών μονάδων, γνωστών και ως Ρένεγκεϊτ. Επίσης είναι εκείνος που κατασκεύασε τους θαλάμους διατήρησης των κορμιών των Εισβολέων όταν αυτοί επιστρέφουν πίσω στη Ζώνη των Ατμών ενώ παράλληλα τους χρησιμεύουν ως μέσο διαφυγής αλλά και μετάβασης από την μία διάσταση στην άλλη. Το φυσικό του σώμα εξαϋλώθηκε από την έκρηξη που προκάλεσε το αεροσκάφος του πατέρα του Κεραυνού κατά την έναρξη των εχθροπραξιών. Στο τελευταίο επεισόδιο αποκαλύπτεται ότι η τωρινή του φύση είναι ρομποτική και ο εγκέφαλός του βρίσκεται σε ένα τεράστιο υπερυπολογιστή, γνωστό ως Διάσταση Χ, τοποθετημένος στον πυρήνα του τεχνητού πλανήτη των Εισβολέων. Ο Σερίφης είναι ο μόνος που είχε αντιμετωπίσει τον Νέμεσι σε προσωπική μονομαχία και παραλίγο να τον νικήσει προτού ο τελευταίος αφαιρέσει το οξυγόνο από τον δωμάτιο και τον αναγκάσει να λιποθυμήσει.

  • Γκάτλερ

Έχει επιβλητικό παρουσιαστικό και είναι το αρχικό δεξί χέρι του Νέμεσι λογοδοτώντας αποκλειστικά σε εκείνον, πριν αρχίσει σταδιακά να καταλαμβάνει την θέση αυτή ο Τζέσυ Μπλου. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος δεν διατηρούν καλές σχέσεις και οι συνεργασίες τους συνήθως καταλήγουν σε φιάσκο εξαιτίας της αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων. Λόγω των επανειλημμένων αποτυχιών, ο Νέμεσις τον φυλακίζει σε θαλάμους αερίων, πίσω στη Ζώνη των Ατμών, όπου τον ανακαλεί όποτε τον έχει ανάγκη.

  • Βάνκχο

Είναι ο μυστηριώδης κατάσκοπος των Εισβολέων του οποίου τα ίχνη αναζητά ο Κολτ στο εισαγωγικό, πρώτο, επεισόδιο. Συνήθως φορά σάλι και σομπρέρο, δίνοντας την εντύπωση ενός «ντεσπεράντο», με μία απόκοσμη αύρα να περιβάλει το πελιδνό, μακρύ του πρόσωπο με τα κενά μάτια. Οπλισμένος με εξαιρετική σκοπευτική ταχύτητα, που μόνο ο Κολτ καταφέρνει να ξεπερνά, η μοίρα του ήταν διαφορετική από τους υπόλοιπους χαρακτήρες: Στο 34ο επεισόδιο αντιμετώπισε τον Σερίφη στη Ζώνη των Ατμών, λίγο μετά την μονομαχία που είχε ο τελευταίος με τον Νέμεσι. Εγκαταλελειμμένος από τον ηγέτη των Εισβολέων και γονατιστός μπροστά στον Σερίφη, βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου στο έλεός του. Παρότι τον εκλιπαρεί να μην τον τραυματίσει αλλά ούτε και να τον μετατρέψει σε άνθρωπο σκοτώνοντάς τον, εκείνος δεν διστάζει να τον πυροβολήσει. Τελικά ο Βάνχκο αναγκάζεται να ανακαλύψει ότι η ανθρώπινη πλευρά δεν είναι τόσο άσχημη όσο φοβόταν, περνώντας το υπόλοιπο της ζωής του εργαζόμενος σε μία μεγάλη φάρμα.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίσω από τη μουσική επένδυση, βρίσκεται ο αμερικανικής καταγωγής συνθέτης, Dale Schacker στον οποίο δόθηκε πλήρης ελευθερία επιλογής του ύφους κι αυτό γιατί είχε συνεργαστεί κατά το παρελθόν με το στούντιο παραγωγής, γράφοντας την μουσική επένδυση του Voltron το 1984. Κατά βάση, η μουσική της σειράς κυριαρχείται από τους ήχους κιθάρας σε ένα γρήγορο «κάντρι» ρυθμό. Παρότι δεν λείπουν τα «ηλεκτροπόπ» στοιχεία, ενός μουσικού είδους που άκμασε κατά την δεκαετία του 1980, η ηλεκτρική κιθάρα υπερτερεί του συνθεσάιζερ παράγοντας ένα από τα πλέον αγαπημένα soundtrack παιδικής σειράς εκείνης της εποχής. Επηρεασμένος από το γενικότερο «φαρ ουέστ» οπτικό στυλ της σειράς, εισήγαγε μία αντίστοιχη πληθώρα ηχητικών εφέ προερχόμενα από φυσαρμόνικες, μαστίγια, φίδια και άλλα παρόμοια. Κάθε επεισόδιο είναι διεσπαρμένο από την εισαγωγική μελωδία, εκτελεσμένη σε διαφορετικό τόνο ή με διαφορετικά όργανα, χωρίς ωστόσο να προκαλεί κούραση, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσει ένα αίσθημα εξοικείωσης στον θεατή. Τέλος, τα φωνητικά που χρησιμοποιούνται στην εναρκτήρια μουσική είναι του ίδιου του μουσικοσυνθέτη. Το διπλό CD, αποτελούμενο από 36 και πλέον μουσικά κομμάτια, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 2004 και εξακολουθεί να πωλείται.