Ο Ρωμαίος πρέπει να πεθάνει

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ο Ρωμαίος Πρέπει να Πεθάνει)
Ο Ρωμαίος Πρέπει να Πεθάνει
ΣκηνοθεσίαΑντρέι Μπαρτκόβιακ
ΠαραγωγήWarner Bros. Pictures
ΣενάριοΜίτσελ Κάπνερ
(στόρι)
Έρικ Μπερντ
Τζον Τζάρελ
(σενάριο)
ΠρωταγωνιστέςΤζετ Λι
Aaliyah
Αϊζάια Γουάσινγκτον
Ράσελ Γουόνγκ
DMX
Ντιλρόι Λίντο
ΜουσικήΣτάνλεϊ Κλαρκ
ΦωτογραφίαΓκλεν ΜακΦέρσον
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros.
ΔιανομήInterCom και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 22 Μαρτίου 2000
Country flag 22 Σεπτεμβρίου 2000
Διάρκεια115 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
ΓλώσσαΑγγλικά

Ο Ρωμαίος Πρέπει να Πεθάνει (αγγλικά: Romeo Must Die) είναι αμερικανική αισθηματική περιπέτεια πολεμικών τεχνών, παραγωγής 2000. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Αντρέι Μπαρτκόβιακ και το σενάριο έγραψαν οι Έρικ Μπερντ και Τζον Τζάρελ. Πρωταγωνιστούν οι Τζετ Λι, Aaliyah, Αϊζάια Γουάσινγκτον, Ράσελ Γουόνγκ, DMX και Ντιλρόι Λίντο. Όταν ο Χαν, πρώην αστυνομικός, μαθαίνει ότι ο αδερφός του δολοφονήθηκε, δραπετεύει από τις φυλακές του Χονγκ Κονγκ και πηγαίνει στο Όκλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών να βρει τους ενόχους.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 22 Μαρτίου 2000. Έλαβε μικτά προς αρνητικά σχόλια από τους κριτικούς[2] αλλά κατάφερε να γίνει εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 91 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[3] Το σάουντρακ της ταινίας, που περιείχε και το κομμάτι "Try Again", γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία με 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα πωλήσεις στην Αμερική.[4]

Η ταινία σηματοδότησε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της R&B τραγουδίστριας Aaliyah.[5]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πο Σινγκ περιμένει έναν άγνωστο σε ένα αφροαμερικάνικο κλαμπ όταν ο Κάι και ο Ασιάτης βοηθός του μπαίνουν μέσα και καυγαδίζουν με τον ιδιοκτήτη και τους μπράβους του κλαμπ. Μετά από τον καυγά, όλοι πετάγονται έξω από τον ιδιοκτήτη και η συνάντηση δεν γίνεται ποτέ. Την επόμενη μέρα ο Πο βρίσκεται δολοφονημένος. Φοβούμενος για αντίποινα, ο ο κτηματομεσίτης και αρχηγός συμμορίας Άιζακ Ο' Ντέι κανονίζει με τον βοηθό του να προσφέρει προστασία στα παιδιά του. Εν τω μεταξύ, ο αδερφός του Πο, ο Χαν μαθαίνει για τη δολοφονία σε μια φυλακή του Χονγκ Κονγκ. Καταφέρνει να αποδράσει από τη φυλακή και ταξιδεύει μέχρι το Όκλαντ, όπου μαθαίνει ότι ένας πόλεμος συμμοριών φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ των Αφροαμερικανών και Ασιατών, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών Ο' Ντέι και Σινγκ, οι οποίοι συνεργάζονται επαγγελματικά. Μαθαίνει επίσης ότι ο αδερφός του τηλεφώνησε στο δισκοπωλείο της κόρης του Ο' Ντέι, Τρις, τη μέρα πριν πεθάνει. Μετά από μια τυχαία συνάντηση με την Τρις, την ακολουθεί και μαθαίνει ότι ο Πο τηλεφωνούσε στον αδερφό της Τρις, Κόλιν.

Στην κηδεία του αδερφού του, ο Χαν έρχεται αντιμέτωπος με τον πατέρα του, κατηγορώντας ότι απέτυχε να προστατέψει τον Πο όπως υποσχέθηκε όταν ο Χαν τους βοήθησε να το σκάσουν στην Αμερική και να ξεφύγουν από τις Ασιατικές Αρχές, μια πράξη που οδήγησε τον Χαν στη φυλακή. Ο Χαν μαθαίνει ότι ο πόλεμος γίνεται για τον έλεγχο της παράκτιας περιοχής του Όκλαντ. Εν τω μεταξύ, ο Ο' Ντέι αποκαλύπτει στο γιο του ότι η συμφωνία την οποία προσπαθεί να φέρει εις πέρας θα απαλλάξει την οικογένεια από το έγκλημα και την παρανομία για τα καλά. Ο Κόλιν και η κοπέλα του σκοτώνονται. Καθώς ο Χαν έρχεται αντιμέτωπος με την Τρις, μαθαίνει ότι ο Πο είχε μια λίστα με όλους τους επιχειρηματίες που καταστράφηκαν ή απειλήθηκαν ότι θα καταστραφούν επειδή δεν πούλησαν τις ιδιοκτησίες τους και ο Πο προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον Κόλιν για να τον προειδοποιήσει. Οι δυο τους επισκέπτονται μερικές από τις εναπομείναντες ιδιοκτησίες της λίστας και μαθαίνουν ότι ο ιδιοκτήτης, ένας Κινέζος και οι υπάλληλοί του έχουν σκοτωθεί από κινέζικη ομάδα εκτελεστών.

Αποκαλύπτεται ότι και οι μεριές χρησιμοποιούν τη βία και τον εκφοβισμό για να αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες τους να πουλήσουν τη γη τους. Καθώς η Τρις και ο Χαν επισκέπτονται την τελευταία ιδιοκτησία στη λίστα, το κλαμπ όπου ο Πο θα συναντούσε τον Κόλιν, ο υπαρχηγός του Ο' Ντέι, Μακ και οι δικοί του σκοτώνουν τον ιδιοκτήτη του κλαμπ και απαγάγουν τους Τρις και Χαν και τους πηγαίνουν σε διαφορετικές τοποθεσίες. Ο Χαν όμως καταφέρνει να αποδράσει.

Ο πατέρας του Χαν, Τσου Σινγκ, σκοτώνει τους άλλους αρχηγούς της Κινεζικής μαφίας. Οι Ο' Ντέι και Σινγκ κανονίζουν την καινούρια συμφωνία. Ο Σινγκ παίρνει μια αμοιβή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και φεύγει αλλά ο Ο' Ντέι δεν θέλει την αμοιβή του, λέγοντας ότι θέλει η πληρωμή του να είναι μερίδιο ιδιοκτησίας του καινούριου φραντσάιζ. Προδίδεται όμως από τον Μακ, ο οποίος απειλεί την Τρις για να αναγκάσει τον Ο' Ντέι να παραιτηθεί της συμφωνίας. Καταφτάνει ο Χαν και σώζει την Τρις. Ο Μακ αποκαλύπτει ότι ο υπαρχηγός του Σιγκ, ο Κάι, σκότωσε τον Πο, λίγο πριν η Τρις τον σκοτώσει.

Στο σπίτι του πατέρα του, ο Χαν παλεύει άγρια με τον Κάι και τελικά τον σκοτώνει. Αργότερα ξεμπροστιάζει τον πατέρα του, ξέροντας τώρα ότι ο πατέρας του σκότωσε τον Πο. Λέει στον πατέρα του ότι θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του, είτε στις Αμερικανικές αρχές είτε στις κινέζικες οικογένειες και κανείς δεν θα πάει φυλακή για χάρη του αυτή τη φορά. Καθώς ο Χαν απομακρύνεται, ο πατέρας του αυτοκτονεί με ένα περίστροφο. Βρίσκει την Τρις να τον περιμένει απ' έξω και οι δυο τους φεύγουν από το σπίτι μαζί.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζετ Λι στο ρόλο του Χαν Σινγκ
  • Aaliyah στο ρόλο της Τρις Ο' Ντέι
  • Ράσελ Γουόνγκ στο ρόλο του Κάι
  • Αϊζάια Γουάσινγκτον στο ρόλο του Μακ
  • DMX στο ρόλο του Σιλκ
  • Ντιλρόι Λίντο στο ρόλο του Άιζακ Ο' Ντέι
  • Άντονι Άντερσον στο ρόλο του Μορίς
  • Χένρι Ο στο ρόλο του Τσου Σινγκ
  • Ντ. Μπ. Γούντσαϊντ στο ρόλο του Κόλιν Ο' Ντέι
  • Τζον Κιτ Λι στο ρόλο του Πο Σινγκ
  • Εντοάρντο Μπαλερίνι στο ρόλο του Βίνσεντ Ροθ
  • Μάθιου Χάρισον στο ρόλο του Ντέιβ
  • Τέρι Τσεν στο ρόλο του Κουνγκ

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 25.000.000 δολάρια[3], η ταινία Ο Ρωμαίος Πρέπει να Πεθάνει άνοιξε στη 2η θέση συγκεντρώνοντας 18 εκατομμύρια δολάρια.[3] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 55,9 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο οι εισπράξεις άγγιξαν τα 35 εκατομμύρια δολάρια.[3] Παγκοσμίως απέφερε 91 εκατομμύρια δολάρια.[3]

Soundtrack[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Romeo Must Die: The Album
Soundtrack από Διάφοροι
Κυκλοφόρησε28 Μαρτίου 2000
Μουσικό είδοςSoundtrack
ΔισκογραφικήBlackground Records

Το σάουντρακ της ταινίας, Romeo Must Die: The Album, είναι μια συλλογή με χιπ χοπ και R&B τραγούδια και κυκλοφόρησε στις 28 Μαρτίου 2000 από τη δισκογραφική εταιρία Blackground Records.[6] Έκανε είσοδο στην 3η θέση του Billboard 200 πουλώντας 203.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα.[7] Οι συνολικές πωλήσεις έφτασαν το 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες.[4] Την παραγωγή του σάουντρακ ανέλαβαν οι Aaliyah, Timbaland, Μπάρι Χάνκερσον και Τζόμο Χάνκερσον και ηχογραφήθηκε μεταξύ του Μάιου 1999 και Ιανουαρίου 2000. Συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων, τέσσερα τραγούδια της Aaliyah καθώς και κομμάτια των Chante Moore, Destiny's Child, Ginuwine, Joe και Timbaland & Magoo.

Τρία σινγκλ κυκλοφόρησαν από το άλμπουμ με πρώτο τη μεγάλη επιτυχία "Try Again". Το κομμάτι έφτασε στην κορυφή του Billboard Hot 100 κάνοντας την Aaliyah την πρώτη καλλιτέχνιδα που φτάνει στην 1η θέση του chart, βασισμένο μόνο στο ραδιοφωνικό airplay.[8] Κέρδισε δύο βραβεία, Καλύτερο Βίντεο Κλιπ από Γυναίκα Καλλιτέχνη και Καλύτερο Βίντεο Κλιπ από Ταινία στα MTV Video Music Awards του 2000[9] και χάρισε στην Aaliyah μια υποψηφιότητα για Grammy Καλύτερης Γυναικείας R&B Ερμηνείας.[10] Ως δεύτερο σινγκλ κυκλοφόρησε το ντουέτο της Aaliyah με τον DMX, "Come Back in One Piece" και ως τρίτο το τραγούδι "We at It Again" των Timbaland & Magoo.

Track listing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Try Again" – 4:44 (Aaliyah)
  2. "Come Back in One Piece" – 4:18 (Aaliyah featuring DMX)
  3. "Rose in a Concrete World" (J Dub Remix) – 4:50 (Joe)
  4. "Rollin' Raw" – 3:59 (B.G. from Ca$h Money)
  5. "We At It Again" – 4:45 (Timbaland & Magoo)
  6. "Are You Feelin' Me?" – 3:10 (Aaliyah)
  7. "Perfect Man" – 3:47 (Destiny's Child)
  8. "Simply Irresistible" – 4:00 (Ginuwine)
  9. "It Really Don't Matter" – 4:12 (Confidential)
  10. "Thugz" – 4:12 (Mack 10 featuring The Comrades)
  11. "I Don't Wanna" – 4:16 (Aaliyah)
  12. "Somebody's Gonna Die Tonight" – 4:36 (Dave Bing featuring Lil' Mo)
  13. "Woozy" – 4:10 (Playa)
  14. "Pump the Brakes" – 4:27 (Dave Hollister)
  15. "This Is a Test" – 3:20 (Chante Moore)
  16. "Revival" – 4:57 (Non-A-Miss)
  17. "Come On" – 3:50 (Blade)
  18. "Swung On" – 3:15 (Stanley Clarke featuring Politix)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Ιαπωνικά) Movie Walker. mv31442. Ανακτήθηκε στις 25  Ιουνίου 2020.
  2. «Ο Ρωμαίος Πρέπει να Πεθάνει στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2012. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 «Ο Ρωμαίος Πρέπει να Πεθάνει στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2012. 
  4. 4,0 4,1 Hall, Rashaun (20 Ιουλίου 2001). «Aaliyah Returns to Music». Billboard. Nielsen Business Media. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2012. 
  5. Lisa Schwarzbaum (17 Μαρτίου 2000). «Romeo Must Die (2000)». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2012. 
  6. «Romeo Must Die: The Album». Amazon. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2012. 
  7. Robert Mancini (5 Απριλίου 2000). «'NSYNC On Top Again As Aaliyah, Drag-On Hit Chart». MTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2002. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2012. CS1 maint: Unfit url (link)
  8. «Chart Beat Bonus». Billboard. Nielsen Business Media. 31 Αυγούστου 2001. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2011. 
  9. «MTV Video Music Awards: The winners». BBC News. 8 Σεπτεμβρίου 2000. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/915759.stm. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2011. 
  10. «R&B's Aaliyah dies in plane crash». BBC News. 26 Αυγούστου 2001. http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/1510034.stm. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]