Ο Πρίγκιπας Βάτραχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Πρίγκιπας Βάτραχος
ΣυγγραφέαςΑδελφοί Γκριμ
Γιάκομπ Γκριμ
Βίλχελμ Γκριμ
ΣυνεργάτηςMarie Hassenpflug
Johanna Hassenpflug
ΤίτλοςDer Froschkönig oder der eiserne Heinrich
ΓλώσσαΓερμανικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1812[1]
Δημοσιεύθηκε στοΤα παραμύθια των αδελφών Γκριμ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος

Η ιστορία Ο Πρίγκιπας Βάτραχος ή ο Σιδερένιος Χανς (γερμανικά: Der Froschkönig oder der Eiserne Heinrich) είναι παραμύθι γερμανικής προέλευσης, και η πρώτη ιστορία στην συλλογή παραμυθιών των αδερφών Γκριμ, Kinder-und Hausmärchen.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια πριγκίπισσα παίζει με το χρυσό της τόπι, όταν αυτό της πέφτει μέσα σε ένα πηγάδι. Η πριγκίπισσα αρχίζει να κλαίει, όμως ένας βάτραχος της υπόσχεται να της το φέρει αν η πριγκίπισσα τον αφήσει να φάει από το πιάτο της και να κοιμηθεί στο κρεβάτι της. Η πριγκίπισσα το υπόσχεται, μα όταν ο βάτραχος βουτάει και της φέρνει το τόπι, αυτή φεύγει τρέχοντας. Όταν η πριγκίπισσα τρώει με την οικογένεια της, η πόρτα χτυπάει μια φορά και ακούγεται η φωνή του βατράχου. Η πριγκίπισσα κάνει πως δεν ακούει και αυτό επαναλαμβάνεται και δεύτερη φορά. Στην τρίτη φορά, ο βασιλιάς της λέει να ανοίξει. Ο βάτραχος της υπενθυμίζει την συμφωνία και εκείνη υποχωρεί και τον αφήνει να φάει από το πιάτο της. Ο βάτραχος ζητάει να κοιμηθεί στο κρεβάτι της. Η πριγκίπισσα βάζει τα κλάματα, γιατί την φοβίζει το κρύο δέρμα του βατράχου. Ο βασιλιάς της λέει ότι είναι μεγάλο κακό να πατάει τις συμφωνίες και ότι πρέπει να κάνει ό,τι υποσχέθηκε. Η πριγκίπισσα προσπαθεί να κλειδώσει τον βάτραχο έξω από το δωμάτιο της, μα ούτε αυτό πετυχαίνει. Ξαπλώνει και τον ανεβάζει στο κρεβάτι της. Ο βάτραχος 3 φορές ζητάει από την πριγκίπισσα να τον φέρει πιο κοντά της. Τις 2 πρώτες φορές, η πριγκίπισσα υπακούει. Στην 3, όμως, χάνει την υπομονή της και τον πετάει στον τοίχο. Τότε ο βάτραχος μεταμορφώνεται σε πρίγκιπα και της εξηγεί ότι μια μάγισσα τον είχε καταραστεί και είχε γίνει βάτραχος και μόνο μια πριγκίπισσα μπορούσε να τον πάρει από το πηγάδι. Η πριγκίπισσα δέχεται να τον παντρευτεί και το πρωί η άμαξα του πρίγκιπα φτάνει στο παλάτι για να παραλάβει το ζευγάρι. Μέσα στην άμαξα βρισκόταν και ο πιστός υπηρέτης του πρίγκιπα, ο Χανς. Αυτός είχε λυπηθεί τόσο για την μοίρα του κυρίου του, που είχε περιζώσει την καρδιά του με 3 μεταλλικές ζώνες, για να μην σπάσει από την θλίψη. Όταν βλέπει τον κύριο του, χαίρεται τόσο που οι 3 σιδερένιες ζώνες έσπασαν η μία μετά την άλλη. Έτσι, ο πρίγκιπας, η πριγκίπισσα και ο πιστός Χανς πήγαν στο παλάτι του πρίγκιπα και έζησαν ευτυχισμένοι.

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρ' όλο που στην ιστορία, ο βάτραχος γίνεται πρίγκιπας όταν η πριγκίπισσα στην ιστορία τον πετάει στον τοίχο, η πιο διαδεδομένη εκδοχή λέει ότι τα μάγια λύθηκαν όταν η πριγκίπισσα φίλησε τον βάτραχο. Από αυτήν βγαίνει και το αγγλικό ρητό "Θα πρέπει να φιλήσεις πολλούς βατράχους για να βρεις τον πρίγκιπα σου". Σύμφωνα με άλλη παραλλαγή, ο βάτραχος αρκεί να περάσει την νύχτα στο μαξιλάρι της πριγκίπισσας, και σύμφωνα με άλλη πρέπει το σώμα του βατράχου να καρατομηθεί.

Βασιλιάς ή Πρίγκιπας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα πρόβλημα στο παραμύθι είναι ότι παρόλο που ο βάτραχος μεταμορφώθηκε σε πρίγκιπα (γερμ. Königssohn), η ιστορία φέρει τον τίτλο "Der Froschkönig", δηλαδή "Ο Βασιλιάς Βάτραχος". Οι λόγοι αυτής της διαφοράς παραμένουν άγνωστοι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Frog Prince στο Wikimedia Commons