Ούλρικ Χριστιανός Γκύλντενλιβε (1678-1719)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ούλρικ Χριστιανός Γκύλντενλιβε
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24  Ιουνίου 1678[1][2]
Σάμσο
Θάνατος8  Δεκεμβρίου 1719[3][2][4]
Κοπεγχάγη
Χώρα πολιτογράφησηςΔανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός του ναυτικού
Οικογένεια
ΓονείςΧριστιανός Ε΄ της Δανίας και Sophie Amalie Moth
ΑδέλφιαΣοφία Εδβίγη της Δανίας
Christiane Gyldenloeve
Φρειδερίκος Δ΄ της Δανίας
Χριστιανός Γκίλντενλεβε
Κάρολος της Δανίας
Χριστιανός της Δανίας
Γουλιέλμος της Δανίας
Sophie Christiane Gyldenløve
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςναύαρχος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςKnight of the Order of the Elephant (26  Μαρτίου 1695)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ούλρικ-Χριστιανός Γκύλντενλιβε ο νεότερος, δανικά Ulrik-Christian Gyldenløve (1678 - Δεκέμβριος 1719) από τον Οίκο του Όλντενμπουρκ ήταν κόμης του Σάμσι (Samsø) και κυβερνήτης τη Ισλανδίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δεύτερος νόθος γιος του Χριστιανού Ε΄ της Δανίας και της ερωμένης του Σοφίας-Αμαλίας Μοτ. Στην Σοφία-Αμαλία και στους απογόνους της δόθηκε ο τίτλος του κόμη (κόμισσας) του Ντάννεσκιολτ-Σάμσι. Ο πατέρας του τού έδωσε το όνομα του θείου του Ούλρικ-Χριστιανού του πρεσβύτερου, στρατηγού που έπεσε μαχόμενος τους Σουηδούς.

Ήταν 6 ετών, όταν ο πατέρας του τον όρισε κυβερνήτη της Ισλανδίας. Διετέλεσε σε αυτή τη θέση ως το τέλος της ζωής του, αν και δεν μετέβη ποτέ εκεί[5]. Αν και ο ετεροθαλής αδελφός του Φρειδερίκος Δ΄ δυσπιστούσε προς τους ευγενείς, τον διόρισε αντιναύαρχο του Δανικού στόλου το 1697. Τελικά έγινε αρχηγός του Στόλου και ίδρυσε τη Β. Ναυτική Ακαδημία της Δανίας.

Με το ξεκίνημα του Μεγάλου Βορείου Πολέμου (1700-21) ο Ούλρικ-Χρίστιαν με το Στόλο του ήταν σε ετοιμότητα, αλλά δεν χρειάστηκε. O στόλος των Σουηδών, Βρετανών και Ολλανδών είχε 61 πλοία και υπερείχε κατά πολύ του στόλου των 21 πλοίων της Δανίας. Έτσι η Δανία δεν μπόρεσε να αποτρέψει την αποβίβαση των Σουηδικών στρατευμάτων και τον βομβαρδισμό της Κοπεγχάγης, πράγμα που έκανε τη Δανία να παύσει νωρίς τη συμμετοχή της στον Πόλεμο.

Το 1709 ο πόλεμος αναβίωσε, αλλά ο Ούλρικ-Χρίστιαν ήταν πιο οργανωμένος. Η Δανία πολιορκούσε το Στράλσουντ στο Μεκλεμβούργο, πόλη που κατείχαν οι Σουηδοί. Ο Ούλρικ-Χρίστιαν με τα πλοία του βομβάρδιζε τα Σουηδικά πλοία, που πήγαιναν να αποβιβάσουν στρατιώτες και να ανακουφίσουν την πολιορκία: έκαψε 80 από αυτά. Η πόλη τελικά έπεσε και ο Κάρολος ΙΒ΄ της Σουηδίας επέστρεψε στη Σουηδία. Ήταν μία αξιοσημείωτη νίκη.

Αναφορά σε Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 runeberg.org/dbl/6/0349.html.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Eneveldets menn i Norge». (Μποκμάλ) d:Q23297102. 2000. σελ. 182.
  3. (Δανικά, Αγγλικά) Kunstindeks Danmark. 6973. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. «Dansk Biografisk Lexikon». (Δανικά) Dansk Biografisk Leksikon. Ulrik_Christian_Gyldenløve_-_søofficer.
  5. Sigurgeir Steingrímsson, tr. Bernhard Scudder, Árni Magnússon (1663 - 1730) - live and work[νεκρός σύνδεσμος], The Árni Magnússon Institute for Icelandic Studies.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Admiral Thunderbolt, by Hans Christian Adamson, Chilton Company, 1959.
  • Dansk biografisk Lexikon / VI. Bind, by Carl Frederik Bricka (1887-1905)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ulrik Christian Gyldenløve, Count of Samsø της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).