Ούλουνταγ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ούλουνταγ
Χάρτης
Ύψος2.542 μέτρα
ΧώρεςΤουρκία

Το Ούλουνταγ (τουρκικά: Uludağ ούλουντᾱ), ο αρχαίος Μύσιος ή Βιθυνικός Όλυμπος, είναι βουνό στην επαρχία Προύσας της Τουρκίας. Έχει υψόμετρο 2.543 μέτρα και είναι το ψηλότερο βουνό της περιοχής Μαρμαρά. Η ψηλότερη κορυφή του είναι το Καρτάλτεπε. Στα τουρκικά Uludağ σημαίνει «μεγάλο βουνό».

Στην αρχαιότητα η περιοχή κατά μήκος του νότιου άκρου της Βιθυνίας ήταν γνωστή ως Όλυμπος, το δυτικό άκρο ήταν γνωστό ως Μύσιος Όλυμπος και το ανατολικό ως Βιθυνικός Όλυμπος,[1] και η πόλη της Προύσας ήταν γνωστή ως Προύσα παρ' Ολύμπω ή Προύσα η προς Όλυμπον από τη θέση της κοντά στο βουνό.[2][3] Σε όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα περιείχε σκήτες και μοναστήρια: «Η άνοδος του μοναστηριακού αυτού κέντρου τον 8ο αι. και το κύρος του μέχρι τον 11ο συνδέονται με την αντίσταση πολυάριθμων μοναχών στην πολιτική των εικονομάχων αυτοκρατόρων και στη συνέχεια με μια λανθάνουσα αντίθεση στον αστικό, Κωνσταντινουπολίτικο μοναχισμό των Στουδιτών[4] Ένας από τους μεγαλύτερους μοναχούς της Χριστιανικής Ανατολής, ο θαυματουργός βυζαντινός μοναχός Όσιος Ιωαννίκιος ο Μέγας, έζησε ως ερημίτης σε αυτό το βουνό.

Υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο βολφραμίτη κοντά στην κορυφή. Το ορυχείο και το ολοκληρωμένο εργοστάσιο, που κατασκευάστηκαν το 1974 για 60 εκατομμύρια δολάρια, έκλεισαν το 1989 λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Η περιοχή αποτελεί δημοφιλές κέντρο για χειμερινά σπορ, όπως το σκι, και είναι εθνικός δρυμός με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία και το κάμπινγκ, είναι επίσης δημοφιλείς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Charles Anthon, A System of Ancient and Mediæval Geography for the Use of Schools, Harper, 1850, p. 632
  2. Charles Anthon, A Classical Dictionary, Harper, 1869, p. 1135
  3. Encyclopædia of the Hellenic World, Asia Minor, Καμάρα Αφροδίτη, «Προύσα (Αρχαιότητα)», 2008
  4. Andre Vauchez et al., Encyclopedia of the Middle Ages, Routledge, 2000, p. 1046

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Uludağ στο Wikimedia Commons