Ουντάι Χουσεΐν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ουντάι Χουσεΐν
Uday Saddam Hussein.png
Γέννηση
Τικρίτ
Θάνατος
Μοσούλη
Αιτία θανάτου πυροβόλο
Υπηκοότητα Ιράκ
Σπουδές Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης
Ιδιότητα πολιτικός και δημοσιογράφος
Γονείς Σαντάμ Χουσεΐν και Sajida Talfah
Αδέλφια Qusay Hussein, Raghad Hussein, Hala Hussein Al-Ajmi και Rana Hussein

Ο Ουντάι Χουσεΐν (18 Ιουνίου 1964 - 22 Ιουλίου 2003) ήταν γιος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Βαγδάτη και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Σαντάμ Χουσεΐν και της Ταλφακ. Σε ηλικία μόλις 20 ετών έγινε επικεφαλής της Ιρακινής Ολυμπιακής επιτροπής ενώ στη συνέχεια ανέλαβε διάφορες κυβερνητικές θέσεις. Ήρθε σε σύγκρουση με τον πατέρα του, όταν δολοφόνησε τον Mohammed Haroon. Φυλακίστηκε για δύο χρόνια με διαταγή του πατέρα του και βασανίστηκε άγρια. Μια απόπειρα δολοφονίας τον Οκτώβριο του 1996 τον άφησε σχεδόν ανάπηρο από τη μέση και κάτω.

Ο βίος του Ουντάι ήταν ακόλαστος και είχε διαπράξει φριχτά εγκλήματα. Προκειμένου να διασκεδάσει βίαζε νεαρά κορίτσια και βασάνιζε σκληρά οποιονδήποτε ήθελε. Ειδικά όσον αφορά τα βασανιστήρια, ο Ουντάι είχε δοκιμάσει πολλές τεχνικές, αρκετές από τις οποίες είχε αλιεύσει από το διαδίκτυο. Για τις παραπάνω πράξεις του και γενικά για την όλη συμπεριφορά του, μισήθηκε από τον Ιρακινό λαό ενώ ο πατέρας του Σαντάμ, παρ'όλο που ο Ουντάι ήταν ο πρωτότοκος γιος του, δεν το προόριζε για διάδοχό του.

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του στον θάνατο του συζύγου της αδερφής του, Σαντάμ Κάμελ. Επίσης είχε ασχοληθεί με το λαθρεμπόριο πετρελαίου, το οποίο του είχε αποφέρει τεράστια κέρδη.

Πέθανε από αμερικανικά πυρά στη Μοσούλη όπου κρυβόταν μαζί με τον αδερφό του.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]