Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ουμαγιά ιμπν Αμπντ Σαμς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουμαγιά ιμπν Αμπντ Σαμς
Γενικές πληροφορίες
ΘρησκείαArabian polytheism
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςAminah bint Aban
ΤέκναΑμπού αλ-Ας ιμπν Ουμαγιά
Χαρμ ιμπν Ουμαγιά
ΓονείςΑμπντ Σαμς ιμπν Αμπντ Μανάφ
ΟικογένειαΔυναστεία των Ομεϋαδών

Ο Ουμαγιά ιμπν Αμπντ Σαμς (αραβικά: أمية بن عبد شمس‎‎) είναι ο αρχηγέτης των Ομεϋαδών χαλιφών. Η αντι-Ομεϋαδική πολεμική λέει ότι το όνομα προέρχεται από το 'afa', ένα υποκοριστικό (μειωτικό) όνομα για τα κορίτσια σκλάβες,[1] και αντί να είναι νόμιμος γιος του Aμπντ Σαμς, ο ιμπν αλ-Καλμπί ισχυρίζεται ότι ο Σαμς είχε υιοθετήσει τον Ουμαγιά.[2] Όμως ο ιμπν αλ-Καλμπί αναγνωρίζεται ότι γράφει αναξιόπιστα.[3]

Το γένος banu Oυμαγιά (Ομεϋάδες), καθώς και η δυναστεία που κυβέρνησε το Χαλιφάτο της Δαμασκού, ονομάστηκαν Ομεϋάδες από τον Ουμαγιά.ιμπν Αμπντ Σαμς.

Ο Ουμαγιά διαδέχτηκε τον Αμπτ Σαμς ως πολεμικός διοικητής (qāʾid) των κατοίκων της Μέκκας. Αυτή η θέση ήταν πιθανότατα μια περιστασιακή πολιτική θέση, ο κάτοχος της οποίας είχε τη μέριμνα των στρατιωτικών υποθέσεων της Μέκκας σε περιόδους πολέμου, αντί για μια πραγματική διοίκηση πεδίου μάχης. Αυτό αποδείχθηκε διδακτικό, καθώς οι μεταγενέστεροι Ομεϋάδες ήταν γνωστοί για την κατοχή σημαντικών πολιτικών και στρατιωτικών οργανωτικών δεξιοτήτων.

Τα παιδιά του ήταν:

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Encyclopedia of Islam T-U. σελ. 839. 
  2. Moussavi, Ahmad Kazemi· Crow, Karim Douglas (2005). Facing One Qiblah: Legal and Doctrinal Aspects of Sunni and Shi'ah Muslims (στα Αγγλικά). Pustaka Nasional Pte Ltd. ISBN 9789971775520. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2018. 
  3. The Biography of the Prophet and the Orientalists. ideas4islam. σελ. 695. GGKEY:BKP7ZJ6D11W.