Ουδέτερο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ουδέτερο - ουδέτερος είναι η λέξη ή ο όρος που αποδίδεται σε:

Κάποιον ή κάτι που βρίσκετε σε στάση "αναμονής" - δεν κάνει τίποτε, δεν λαμβάνει το μέρος κανενός, μένει αμέτοχος σε συζητήσεις - δρώμενα - διενέξεις, (κρατάει ίσες αποστάσεις, "ουδέτερη στάση"). Τον όρο αυτό τον χρησιμοποιούμε πολλές φορές και "καταχρηστικά" θέλοντας να δηλώσουμε για κάτι που δεν έχει καμία σημασία ή αξία, ή είναι παντελώς αδιάφορο. (π.χ. "ουδέτερη γεύση" - ούτε γευστικό ούτε άγευστο). [Σημ 1]

Ουδετερότητα της «οπτικής γωνίας»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ουδετερότητα της οπτικής γωνίας είναι η θεμελιώδης αρχή που ωφείλη να διέπει όλα τα μέσα που ασχολούνται με την πληροφόρηση, είτε αυτά είναι επιστημονικά περιοδικά είτε δημοσιογραφικά είτε ηλεκτρονικά ΜΜΕ (ράδιο - τηλεόραση - διαδίκτυο), όπου η πληροφορία καταγράφεται και μεταδίδεται με αντικειμενικότητα χωρίς την προσωπική άποψη του συντάκτη και φυσικά να εμπεριέχει εάν είναι δυνατόν όλες τις απόψεις. (Αυτός που γράφει ή μεταδίδει μία πληροφορία πρέπει να προσέχει πολύ ώστε να μην δηλώνει ή υπονοεί ή υπαινίσσεται ή ακόμη να μην προσπαθεί να παρασύρει τον αναγνώστη - ακροατή στις προσωπικές του απόψεις). [Σημ 2] [1]

Ηλεκτρική ιδιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ηλεκτρικό φορτίο. Ουδέτερο ηλεκτρικό φορτίο είναι το φορτίο που δεν είναι ούτε θετικά ούτε αρνητικά φορτισμένο.

Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στρατιωτικός όρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ουδέτερη ζώνη. Οριοθετημένη περιοχή που ορίζετε από τις αντιμαχόμενες πλευρές και συμφωνούν να μην υπάρχουν εντός αυτής της περιοχής συγκρούσεις - συρράξεις.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στη πολιτική (ουδέτερος - ουδετερότητα) αναφερόμαστε συνήθως στη στάση που κρατάει κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος ή πολιτικός ή ακόμα κάποιο πολιτικό κόμμα απέναντι σε πολιτικές εξελίξεις - γεγονότα ή αποφάσεις που άπτονται των πολιτικών γεγονότων - εξελίξεων ή των κυβερνητικών αποφάσεων. Ουδετερότητα στην πολιτική κρατούν και οι πολίτες της χώρας.[Σημ 3]

Μαγειρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ουδέτερα υλικά στη μαγειρική είναι όλα εκείνα τα υλικά που χρησιμοποιούνται και δεν επηρεάζουν την γεύση του φαγητού, χρησιμοποιούνται κυρίως για την "διακόσμηση" - στόλισμα" των πιάτων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ουδέτερη οπτική γωνία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2015. 
  2. Νετρόνιο - Δημόκριτος[νεκρός σύνδεσμος]
  3. νετρίνο

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στη φύση υπάρχουν πολλά στοιχεία-υλικά που θεωρούνται "ουδέτερα", διότι με την πρώτη ανάγνωση τους δεν "παίζουν" κανένα "ρόλο" και δεν επηρεάζουν το περιβάλλον τους με την παρουσία τους. (κατά γενική φιλοσοφική άποψη δεν υπάρχει τίποτε στη φύση που να είναι τυχαίο και να μην έχει το ρόλο του στη φύση).
  2. Η πολιτική της ουδέτερης οπτικής γωνίας΄΄ είναι και η θεμελιώδη αρχή της βίκιπαιδεία όσον αφορά τα λήμματα. (Αγγλικός όρος: NPOV, Neutral Point Of View). Μία αρχή που καθιερώθηκε από τον ιδρυτή της βίκιπαιδεία Τζίμι Γουέιλς.
  3. Όλοι όσοι δεν ενδιαφέρονται για τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα


Εικονίδιο αποσαφήνισης
Αποσαφήνιση
Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.
Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τον σύνδεσμο για να συνδέει προς την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.