Ουαφά Μουσταφά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουαφά Μουσταφά
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
وفا مصطفى (Αραβικά)
Γέννηση4  Αυγούστου 1990
Masyaf
Χώρα πολιτογράφησηςΣυρία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςBard College Berlin[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος[2]
ακτιβίστρια[2]

Η Ουάφα Μουσταφά είναι Σύρια δημοσιογράφος και ακτιβίστρια που κάνει εκστρατεία για την απελευθέρωση Σύριων κρατουμένων. Ως μέλος των Οικογενειών για την Ελευθερία, έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να ζητήσει την απελευθέρωση των ονομάτων και των τοποθεσιών όλων αυτών που έχουν συλληφθεί από τις συριακές αρχές. Η Μουσταφά ανέφερε το κίνητρο για τον ακτιβισμό της ήταν η εξαφάνιση του πατέρα της, Αλί Μουσταφά, ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2013.[3] Αφού παρενοχλούνταν από το 2011 από την κρατική ασφάλεια, ο Αλί συνελήφθη με τον συνάδελφό του Χουσάμ αλ-Ντάφρι από ένοπλους άνδρες με πολιτικά ρούχα κατά την έναρξη διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Χασάμ πέθανε από βασανιστήρια σε μία από τις εγκαταστάσεις κράτησης του καθεστώτος. Σήμερα, η Ουάφα Μουσταφά εργάζεται για να λάβει πληροφορίες σχετικά με τον πατέρα της και άλλους κρατούμενους πρόσφυγες.[4][5]

Στις 30 Μαΐου 2020, η Μουσταφά διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά έξω από το δικαστήριο στο Κόμπλεντς της Γερμανίας όπου έλαβε χώρα η δίκη Αλ Χάτιμπ. Περικύκλωσε τον εαυτό της με 61 φωτογραφίες κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης μίας φωτογραφίας του πατέρα της.[5] Η δίκη κινήθηκε από τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα της Γερμανίας εναντίον δύο πρώην μελών του συστήματος ασφαλείας του Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.[6]

Νεαρή ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μουσταφά γεννήθηκε στο Μασάιφ και είναι η μεγαλύτερη από τρεις κόρες.[5]

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μουσταφά αποφοίτησε από το Κολέγιο Bard του Βερολίνου το 2020 με πτυχίο ανθρωπιστικών σπουδών και τεχνών.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Φεβρουαρίου 2022.
  2. 2,0 2,1 diary.thesyriacampaign.org/briefing-un-security-council-wafa-mustafa/.
  3. «Security Council stalemate frustrates families of Syria's missing detainees». UN News (στα Αγγλικά). 23 Ιουλίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2021. 
  4. «Syrian detainees: charter on the path to justice». Enab Baladi (στα Αγγλικά). 27 Φεβρουαρίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2021. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 «How one woman's missing father inspired her to fight for justice for Syria». The National (στα Αγγλικά). 27 Ιουνίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2021. 
  6. «Enforced disappearances in Syria and the Al Khatib trial in Germany». voelkerrechtsblog.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021.