Ουίλιαμ Κόλμπι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουίλιαμ Κόλμπι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
William Colby (Αγγλικά)
Γέννηση4  Ιανουαρίου 1920[1][2][3]
Σαιντ Πωλ
Θάνατος27  Απριλίου 1996[1][2]
Rock Point
Αιτία θανάτουπνιγμός
Τόπος ταφήςΕθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον (38°52′39″ s. š., 77°3′57″ z. d.)[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[5]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Πρίνστον
Νομική σχολή του πανεπιστημίου Κολούμπια
Burlington High School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακατάσκοπος
ΕργοδότηςΓραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημαανεξάρτητος/η πολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςSally Shelton-Colby (1984–1996)
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΑμερικανικός Στρατός
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαDirector of Central Intelligence (1973–1976)
ΒραβεύσειςΑργυρός Αστέρας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ουίλιαμ Κόλμπι (αγγλικά: William Egan Colby‎‎), (4 Ιανουαρίου 19206 Μαΐου 1996) ήταν Αμερικανός αξιωματικός πληροφοριών που υπηρέτησε ως Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) από τον Σεπτέμβριο του 1973 έως τον Ιανουάριο του 1976.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Κόλμπι υπηρέτησε στο Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών. Μετά τον πόλεμο εντάχθηκε στη νεοσύστατη Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. Πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο Κόλμπι υπηρέτησε ως αρχηγός του σταθμού στη Σαϊγκόν, επικεφαλής του τμήματος της Άπω Ανατολής της CIA και επικεφαλής της προσπάθειας Πολιτικών Επιχειρήσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και επίβλεψη του Προγράμματος Φοίνιξ. Μετά το Βιετνάμ, ο Κόλμπι έγινε διευθυντής της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών και κατά τη διάρκεια της θητείας του, υπό έντονη πίεση από το Κογκρέσο και τα μέσα ενημέρωσης, υιοθέτησε μια πολιτική σχετικής διαφάνειας σχετικά με τις δραστηριότητες πληροφοριών των ΗΠΑ στην Επιτροπή Τσερτς της Γερουσίας και στην Επιτροπή Πάικ της Βουλής.

Μετά από την απόλυση του Ρίτσαρντ Χελμς από τον Πρόεδρο Νίξον το 1973, ο Τζέιμς Σλέσινγκερ ανέλαβε το τιμόνι της CIA. Πιστεύοντας έντονα στη μεταρρύθμιση της CIA και της κοινότητας των πληροφοριών ευρύτερα, ο Σλέσινγκερ είχε γράψει μια έκθεση το 1971, όπου σκιαγραφούσε τις απόψεις του για το θέμα. Ο Κόλμπι, ο οποίος είχε μια κάπως ανορθόδοξη καριέρα στη CIA επικεντρωμένη στην πολιτική δράση και την αντιεξέγερση, συμφώνησε με τη μεταρρυθμιστική προσέγγιση του Σλέσινγκερ, ο οποίος τον διόρισε επικεφαλής του παράνομου κλάδου στις αρχές του 1973. Όταν ο Νίξον αναμόρφωσε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών του και έκανε τον Σλέσινγκερ υπουργό Άμυνας, ο Κόλμπι εμφανίστηκε ως φυσικός υποψήφιος για τη θέση του διευθυντή. Ο Κόλμπι ήταν γνωστός ως διευθυντής της CIA που ήταν φιλικός προς τα μέσα ενημέρωσης. [6]Η θητεία του, η οποία διήρκεσε δυόμισι ταραχώδη χρόνια, επισκιάστηκε από τις έρευνες του Κογκρέσου της Επιτροπής Τσερτς και της Πάικ για υποτιθέμενη αλλοίωση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ τα προηγούμενα 25 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του 1975, του λεγόμενου και «Έτους Πληροφοριών». Ο χρόνος του Κόλμπι ως διευθυντή ήταν επίσης γεμάτος γεγονότα στην παγκόσμια σκηνή. Λίγο αφότου ανέλαβε την ηγεσία, ξέσπασε ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, ένα γεγονός που εξέπληξε όχι μόνο τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά και τους Ισραηλινούς. Αυτό το γεγονός επηρέασε την αξιοπιστία του Κόλμπι με την κυβέρνηση Νίξον. Ο Κόλμπι συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που ανταποκρίθηκαν στις προφανείς σοβιετικές προθέσεις να παρέμβουν στον πόλεμο, ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού των αμερικανικών δυνάμεων και εκτονώνοντας την κρίση. Το 1975, μετά από πολλά χρόνια εμπλοκής, το Νότιο Βιετνάμ έπεσε στις κομμουνιστικές δυνάμεις τον Απρίλιο του 1975, ένα ιδιαίτερα δύσκολο πλήγμα για τον Κόλμπι, ο οποίος είχε αφιερώσει τόσο μεγάλο μέρος της ζωής και της καριέρας του στην αμερικανική προσπάθεια στον τομέα του ελέγχου των όπλων όπως στην Αγκόλα, την Αυστραλία,[7] και τη Μέση Ανατολή.

Ο Κόλμπι εστίασε επίσης στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις εντός της CIA και της κοινότητας πληροφοριών. Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει αυτό που πίστευε ότι ήταν κάποιες απαρχαιωμένες δομές και πρακτικές διαλύοντας το Συμβούλιο Εθνικών Εκτιμήσεων και αντικαθιστώντας το με το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών. [8] Σε μια ομιλία από το 1973 που απευθυνόταν στους υπαλλήλους της NSA, τόνισε τον ρόλο της ελευθερίας του λόγου στις ΗΠΑ και τον ηθικό ρόλο της CIA ως υπερασπιστή, όχι ως παρεμπόδισης των πολιτικών δικαιωμάτων, μια προσπάθεια προκειμένου να αντικρούσει τις τότε αναδυόμενες αποκαλύψεις της CIA και της εγχώριας κατασκοπείας της NSA. Ανέφερε επίσης μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούσαν στον περιορισμό της υπερβολικής διαβάθμισης των κυβερνητικών πληροφοριών.[9]

Ο Πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ, με συμβουλή από τον Χένρι Κίσινγκερ και άλλους που ανησυχούσαν για το αμφιλεγόμενο άνοιγμα του Κόλμπι στο Κογκρέσο και την απόσταση από τον Λευκό Οίκο, αντικατέστησε τον Κόλμπι το 1975 με τον Τζορτζ Μπους κατά τη λεγόμενη σφαγή του Χάλοουιν, στην οποία αντικαταστάθηκε επίσης και ο υπουργός Άμυνας Σλέζινγκερ (από τον Ντόναλντ Ράμσφελντ). Στον Κόλμπι προσφέρθηκε η θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτός την απέρριψε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/William-Egan-Colby. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) SNAC. w6542kph. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 5898372. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 ancexplorer.army.mil/publicwmv/index.html#/arlington-national/.
  5. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 5  Μαρτίου 2020.
  6. Elliott, John (2011-11-11) Finding William Colby, The American Conservative
  7. Pilger, John, A Secret Country, Vintage Books, London, 1992, (ISBN 9780099152316), pp. 185, 210-11, 219, 235.
  8. For further information on Colby's leadership of the Intelligence Community, see cia.gov
  9. William H. Colby (1973). «Security in an Open Society» (PDF). NSA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2013. CS1 maint: BOT: original-url status unknown (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα William Colby στο Wikimedia Commons