Οριζόντια μεταφορά γονιδίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οριζόντια μεταφορά γονιδίων είναι η μετάδοση των γενετικών πληροφοριών που είναι γραμμένες στο DNA μεταξύ διαφόρων οργανισμών. Πολλαπλά τμήματα του DNA μπορούν να μεταφερθούν ταυτόχρονα σε άλλα μέλη του ίδιου είδους (αυτό είναι για παράδειγμα, το πώς δημιουργήθηκε η αντοχή των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά) ή σε μέλη άλλων ειδών.

Σε αντίθεση με την κατακόρυφη μεταφορά των γονιδίων κατά την αναπαραγωγή των οργανισμών, τα γονίδια που μεταφέρονται οριζόντια δεν γίνονται πάντα γονίδια που μεταβιβάζονται στους απογόνους τους. Τρεις τυπικοί μηχανισμοί οριζόντιας μεταφοράς γονιδίων σε μικρόβια είναι: ο μετασχηματισμός (εισαγωγή νουκλεϊκών οξέων), η μεταγωγή (μεταβίβαση γονιδίου μέσω κάποιου ιού) και η σύζευξη (γονιδιακή μεταφορά μέσω των πλασμίδιων).

Το ένα έκτο των γονιδίων στο γονιδίωμα ή γένωμα (genome) των βραδυπόρων βρέθηκε ότι έχει αποκτηθεί μέσω οριζόντιας μεταφοράς γονιδίων, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει επηρεάσει την εξαιρετική ανθεκτικότητα τους σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες.