Οργάνωση Πληροφοριών-Δολιοφθορών Κυκλάδων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Οργάνωση Πληροφοριών-Δολιοφθορών Κυκλάδων ήταν Ελληνική αντιστασιακή οργάνωση η οποία ιδρύθηκε και έδρασε στις Κυκλάδες από τον Αύγουστο του 1943 και μέχρι την απελευθέρωση.

'Ιδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οργάνωση Πληροφοριών-Δολιοφθορών Κυκλάδων ιδρύθηκε από τον Ανθυπολοχαγό του πεζικού Βασίλειο Κοσκινά τον Αύγουστο του 1943. Σκοπός της οργάνωσης ήταν η συλλογή πληροφοριών, η πραγματοποίηση δολιοφθορών και η διευκόλυνση της διαφυγής διωκομένων στη Μέση Ανατολή. Τα μέλη της ήταν συνολικά 35.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρχαν τρία κλιμάκια: στην Τήνο, την Άνδρο και τη Μύκονο. Χάρη στις πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει τα μέλη της, έγινε εφικτή η από αέρος καταστροφή του υπό κατασκευή αεροδρομίου της Πάρου. Επίσης διευκόλυναν τη διέλευση των πλοίων στην περιοχή με τις πληροφορίες τους περί ναρκοθετημένων περιοχών. Τέλος με δέκα βενζινόπλοια διευκόλυναν τη διαφυγή Ελλήνων για τη Μέση Ανατολή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νικόλαος Δεπάστας, «Η συμμετοχή των Κυκλάδων εις την αποτίναξιν του Γερμανικού και Ιταλικού ζυγού κατά τα έτη 1941-1944», Επετηρίς Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, τομ. 14 (1993), σελ. 175-190, ιδ. 184-185