Οπλοθήκη του Κρεμλίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οπλοθήκη του Κρεμλίνου
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Να μη συγχέεται με το Οπλοστάσιο του Κρεμλίνου (Kremlin Armoury).

Η Οπλοθήκη του Κρεμλίνου (ρωσικά: Арсенал Московского Кремля‎‎, αγγλ.: Kremlin Arsenal) είναι ένα πρώην οπλοστάσιο, που κατασκευάστηκε στους χώρους του Κρεμλίνου της Μόσχας στη Ρωσία. Κατασκευάστηκε αρχικά το 1736, και έχει ξανακτιστεί πολλές φορές. Παραμένει σε στρατιωτική χρήση μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με το Οπλοστάσιο του Κρεμλίνου, ένα άλλο οπλοστάσιο μέσα στα τείχη του Κρεμλίνου της Μόσχας, το οποίο είναι τώρα μουσείο. Το κτίριο είναι εκτός ορίων για τους τουρίστες.

Κτίριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οπλοθήκη του Κρεμλίνου είναι ένα μεγάλο επίμηκες τραπεζοειδές διώροφο κτίριο με μεγάλη αυλή. Καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας γωνίας του Κρεμλίνου της Μόσχας.

Κατά μήκος του κίτρινου κτηρίου της Οπλοθήκης εκτίθενται κανόνια και όλμοι της Μεγάλης Στρατιάς.

Στον Μεσαίωνα, το σημείο καταλαμβανόταν από σιταποθήκες. Αφού κάηκαν τα τελευταία χρόνια του 17ου αι., ο Πέτρος Α΄ ο Μέγας προσέλαβε μια ομάδα Ρώσων και Γερμανών αρχιτεκτόνων για την κατασκευή της Οπλοθήκης του Κρεμλίνου, που σχεδιάστηκε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στη Μόσχα εκείνη την εποχή. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1702, αλλά διεκόπη λόγω έλλειψης πόρων κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου με τη Σουηδία και ολοκληρώθηκε μόλις το 1736, υπό την επίβλεψη του Στρατάρχη Μπούρκχαρντ-Κρίστοφ φον Μύνιχ. Το νέο κτίριο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1737 και αναστηλώθηκε μόνο το 1786-1796.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ναπολέοντα Α΄ στη Ρωσία, οι Γάλλοι στρατιώτες που υποχωρούσαν ανατίναξαν το κεντρικό τμήμα του κτιρίου. Αποκαταστάθηκε μεταξύ 1816 και 1828 σε νεοκλασικό σχέδιο, για να στεγάσει ένα μουσείο αφιερωμένο στη ρωσική νίκη επί του Ναπολέοντα Α΄.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κλάιν, Μίνα. Το Κρεμλίνο: Ακρόπολη της Ιστορίας . MacMillan Publishing Company (1973).(ISBN 0-02-750830-7)
  • Τρόπκιν, Αλέξανδρος. Το Κρεμλίνο της Μόσχας: ιστορία του μοναδικού μνημείου της Ρωσίας . Εκδοτικός Οίκος "Russkaya Zhizn" (1980). ASIN: B0010XM7BQ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]