Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κυβέρνηση της Βραζιλίας
Governo Federal do Brazil
National Seal of Brazil (color).svg
Σφραγίδα της κυβέρνησης
Σύσταση 1889
Ιδρυτικό έγγραφο Σύνταγμα της Βραζιλίας
Δικαιοδοσία Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας
Ιστοσελίδα brasil.gov.br
Νομοθετική εξουσία
Νομοθετικό σώμα Εθνικό Συνέδριο
Εκτελεστική εξουσία
Επικεφαλής Πρόεδρος της Βραζιλίας
Έδρα Παλάσιο ντο Πλανάλτο
Κύριο όργανο Υπουργικό Συμβούλιο
Δικαστική εξουσία
Δικαστήριο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο
Τοποθεσία Μπραζίλια

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας[1] (πορτογαλικά: Governo Federal), γνωστή νόμιμα ως União (Ένωση), είναι η κύρια εθνική κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας που συστάθηκε με βάση το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα για τον καταμερισμό της κυριαρχίας επί του εθνικού εδάφους, σε συνδιασμό με τις υπόλοιπες ομοσπονδιακές οντότητες οι οποίες είναι οι πολιτείες, το ομοσπονδιακό διαμέρισμα και οι δήμοι.

Η έδρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρίσκεται στην Μπραζίλια. Αυτό έχει οδηγήσει στο να χρησιμοποιείται ο όρος Μπραζίλια ως μετωνυμία για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Κατανομή των αρμοδιοτήτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βραζιλία είναι μια ομοσπονδιακή προεδρική συνταγματική δημοκρατία, στη βάση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει τρεις ανεξάρτητους κλάδους: τον εκτελεστικό, το νομοθετικό και το δικαστικό.

Το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα είναι ο υπέρτατος νόμος της Βραζιλίας. Είναι το θεμέλιο και η πηγή της νομικής αρχής στην οποία στηρίζεται η ύπαρξη της Βραζιλίας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Παρέχει το πλαίσιο για την οργάνωση της κυβέρνησης της Βραζιλίας και για τη σχέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τις πολιτείες, για τους πολίτες, καθώς και σε όλους τους ανθρώπους εντός της Βραζιλίας.

Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον εκτελεστικό κλάδο, με επικεφαλής τον Πρόεδρο σε συνεργασία με το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος είναι ο αρχηγός του κράτους και ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Εθνικό Συνέδριο, ένα νομοθετικό σώμα δύο θαλάμων που περιλαμβάνει την Ομοσπονδιακή Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η δικαστική εξουσία ασκείται από το δικαστικό σώμα, που αποτελείται από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Επικρατείας, το Ανώτατο Δικαστήριο και άλλα δικαστήρια, το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και τα περιφερειακά ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της κυβέρνησης όπως έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Federal government of Brazil της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).