Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου ιδρύθηκε το 1980 αλλά πήρε τη μορφή που έχει το 1989. Αποτελεί ένα πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων. Οφείλει μεγάλο κομμάτι της ίδρυσης, της συντήρησης και της προώθησης του στο νομό της Χίου καθώς και τη προσφορά του ζεύγους Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά τον χειμώνα του 1985. Το κτίριο του Κέντρου βρίσκεται απέναντι από την κεντρική πλατεία της πόλεως της Χίου (το «Βουνάκι») και διαβαθμίζεται σε πέντε ορόφους, όπου υπάρχουν:

  • Αίθουσα θεάτρου (462 θέσεων)
  • Αίθουσα συνεδρίων (172 θέσεων)
  • Δύο γκαλερί (420τ.μ)
  • Αίθουσες διδασκαλίας & δοκιμών
  • Αίθουσα συμβουλίων
  • Βιβλιοθήκη
  • Κυλικείο

Το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου στοχεύει κυρίως στην αναγνώριση, υποστήριξη και προώθηση καλλιτεχνικών και επιστημονικών τάσεων που καλλιεργούν και ενισχύουν την ευαισθησία και τη γνώση του κοινού και το οδηγούν στην αναζήτηση ενός καλύτερου τρόπου ζωής. Το κέντρο όμως δεν στοχεύει μόνο στην αφύπνιση και στον προβληματισμό του επισκέπτη, αλλά και στην προώθηση της πολιτιστικής και πνευματικής συνεργασίας της Χίου με άλλους νομούς.

Την περίοδο 1980-1995 έγιναν πάνω από 3.000 εκδηλώσεις, προβολές κινηματογράφου, διαλέξεις, συνέδρια, θεατρικές προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, συναυλίες και παραστάσεις χορού, καθώς και σεμινάρια. Οι υπηρεσίες και οι εγκαταστάσεις του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου Χίου είναι στη διάθεση των φορέων ολόκληρης της χώρας, για κάθε εκδήλωση που δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Από τις αρχές του 21ου αιώνα λειτουργούν σε χώρους καλλιτεχνικά εργαστήρια. Σ'αυτά δάσκαλοι παραδίδουν μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής, θεάτρου, φωτογραφίας, ψηφιδωτού, κοσμηματοποιίας, αγιογραφίας, βιβλιοδεσίας, έντεχνης μουσικής και παραδοσιακών χορών.

Αίθουσα Θεάτρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αίθουσα θεάτρου του Ομήρειου πνευματικού κέντρου μπορεί να φιλοξενήσει 462 άτομα. Αποτελείται από το υπερώο και το χώρο της ορχήστρας, χαρακτηρίζεται για την εξαιρετική ακουστική του χώρου, είναι εξοπλισμένο με σύγχρονες σκηνικές εγκαταστάσεις ενώ επίσης περιλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του, καμαρίνια για τους ηθοποιούς και εργαστήρι σκηνικών. Μέσα στον εξοπλισμό της αίθουσας αυτής βρίσκεται και μια οθόνη μεγάλων διαστάσεων για τη προβολή ταινιών και slides καθώς και ένα πιάνο τύπου "stainway".

Αίθουσα Συνεδρίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αίθουσα αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για διαλέξεις, μαθήματα, προβολές, συνέδρια και σεμινάρια, είναι εξοπλισμένη με σύστημα αυτόματης μετάφρασης σε τρεις γλώσσες και ένα μηχάνημα προβολής. Τέλος αναφέρουμε πως απαρτίζεται από 172 θέσεις.

Αίθουσα Συμβουλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απαρτίζεται από 24 θέσεις και χρησιμοποιείται κυρίως για συνέδρια και συνελεύσεις

Αίθουσα Εκθέσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλληλη για εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής μα και λαϊκής τέχνης είναι η αίθουσα που βρίσκεται στο ισόγειο μα και στο ημιυπόγειο μα και στον Α' όροφο του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου. Είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για να υποστηρίξει την ανάρτηση των εκθεμάτων και ο φωτισμός έχει βελτιστοποιηθεί βάση σύγχρονων αντιλήψεων δίνοντας έτσι την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον επισκέπτη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]