Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ομάδα Κρεμόνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην αλγεβρική γεωμετρία, η ομάδα Κρεμόνα[1], η οποία εισήχθη από τον Κρεμόνα (1863, 1865)[2], είναι η ομάδα των δίρρητων αυτομορφισμών[3] του -διάστατου προβολικού χώρου πάνω σε ένα πεδίο . Συμβολίζεται με or ή .

Η ομάδα Κρεμόνα ταυτίζεται φυσικά με την ομάδα αυτομορφισμού του πεδίου των ρητών συναρτήσεων σε απροσδιόριστες πάνω από , ή με άλλα λόγια μια καθαρή υπερβατική επέκταση του , με βαθμό υπερβατικότητας .

Η προβολική γενική γραμμική ομάδα τάξης , των προβολικών μετασχηματισμών, περιέχεται στην ομάδα Κρεμόνα τάξης . Οι δύο ομάδες είναι ίσες μόνο όταν ή , οπότε και ο αριθμητής και ο παρονομαστής ενός μετασχηματισμού πρέπει να είναι γραμμικοί.

Ομάδα Κρεμόνα σε 2 διαστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε δύο διαστάσεις, ο Μαξ Νέτερ και ο Γκουίντο Καστελνούοβο έδειξαν ότι η σύνθετη ομάδα Κρεμόνα παράγεται από τον τυπικό τετραγωνικό μετασχηματισμό, μαζί με την , αν και υπήρξε κάποια διαμάχη σχετικά με το αν οι αποδείξεις τους ήταν σωστές, και ο Γκιζατουλίν (1983) έδωσε ένα πλήρες σύνολο σχέσεων για αυτούς τους γεννήτορες. Η δομή αυτής της ομάδας δεν είναι ακόμα καλά κατανοητή, αν και έχει γίνει πολλή δουλειά για την εύρεση στοιχείων ή υποομάδων της.[4]

  • Οι Καντά & Λαμί (2010) έδειξαν ότι η ομάδα Κρεμόνα δεν είναι απλή ως αφηρημένη ομάδα,
  • Ο Μπλαν έδειξε ότι δεν έχει μη τετριμμένες κανονικές υποομάδες που να είναι επίσης κλειστές σε μια φυσική τοπολογία.
  • Για τις πεπερασμένες υποομάδες της ομάδας Κρεμόνα βλέπε Ντολγκάτσεφ & Ισκόφσκιχ (2009).

Ομάδα Κρεμόνα σε υψηλότερες διαστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα είναι γνωστά για τη δομή της ομάδας Κρεμόνα σε τρεις και περισσότερες διαστάσεις[5], αν και πολλά στοιχεία της έχουν περιγραφεί. Blanc (2010) έδειξε ότι είναι (γραμμικά) συνδεδεμένη, απαντώντας σε ένα ερώτημα του Σερ 2010. Δεν υπάρχει εύκολο ανάλογο του θεωρήματος Νέτερ-Καστελνούβο, καθώς η {Χάντσον (1927)[6] έδειξε ότι η ομάδα Κρεμόνα σε διάσταση τουλάχιστον 3 δεν παράγεται από τα στοιχεία της με βαθμό που περιορίζεται από οποιοδήποτε σταθερό ακέραιο.

Ομάδες ντε Ζονκιέρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ομάδα ντε Ζονκιέρ[7] είναι μια υποομάδα μιας ομάδας Κρεμόνα της ακόλουθης μορφής . Επιλέγουμε μια βάση υπερβατικότητας για μια επέκταση του πεδίου . Τότε μια ομάδα ντε Ζονκιέρ είναι η υποομάδα των αυτομορφισμών της που απεικονίζει το υποπεδίο στον εαυτό της για κάποιο . Έχει μια κανονική υποομάδα που δίνεται από την ομάδα Κρεμόνα των αυτομορφισμών του πάνω στο πεδίο , και η πηλίκο ομάδα είναι η ομάδα Κρεμόνα του πάνω στο πεδίο . Μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως η ομάδα των διρρητών αυτομορφισμών της δέσμης ινών .

Όταν και η ομάδα ντε Ζονκιέρ είναι η ομάδα των μετασχηματισμών Κρεμόνα που καθορίζουν ένα δέσμημα γραμμών μέσω ενός δεδομένου σημείου και είναι το ημιάμμεσο γινόμενο των and .

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Déserti, Julie (13 Απριλίου 2021). The Cremona Group and Its Subgroups. American Mathematical Soc. ISBN 978-1-4704-6012-9. 
  2. «Luigi Cremona - Biography». Maths History (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2024. 
  3. Cheltsov, Ivan· Chen, Xiuxiong (23 Μαΐου 2023). Birational Geometry, Kähler–Einstein Metrics and Degenerations: Moscow, Shanghai and Pohang, April–November 2019. Springer Nature. ISBN 978-3-031-17859-7. 
  4. Déserti, Julie (13 Απριλίου 2021). The Cremona Group and Its Subgroups. American Mathematical Soc. ISBN 978-1-4704-6012-9. 
  5. Fernex, Tommaso de· Hassett, Brendan (1 Ιουνίου 2018). Algebraic Geometry: Salt Lake City 2015. American Mathematical Soc. ISBN 978-1-4704-3577-6. 
  6. «Hilda Phoebe HUDSON - Dictionnaire créatrices». www.dictionnaire-creatrices.com. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2024. 
  7. Hazewinkel, Michiel (1 Δεκεμβρίου 2013). Encyclopaedia of Mathematics: C An updated and annotated translation of the Soviet ‘Mathematical Encyclopaedia’. Springer Science & Business Media. ISBN 978-94-009-6000-8. 

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]