Ολ Ντόινιο Λενγκάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 02°45′52″S 35°54′58″E / 2.76444°S 35.91611°E / -2.76444; 35.91611

Το Ολ Ντόινιο Λενγκάι όπως φαίνεται από τη λίμνη Νάτρον στα βόρειά του

Το Ολ Ντόινιο Λενγκάι (στη γλώσσα των Μασσάι σημαίνει «Βουνό του Θεού») είναι ενεργό ηφαίστειο στη βόρεια Τανζανία. Πρόκειται για ένα στρωματοηφαίστειο ύψους 2.980 μέτρων, το βρίσκεται στην ανατολική Μεγάλη Ρηξιγενής Κοιλάδα, νότια της λίμνης Νάτρον και της Κένυας. Το ηφαίστειο έχει λάβει το χαρακτηρισμό «Το πιο Περίεργο Ηφαίστειο στη Γη»[1] επειδή είναι το μοναδικό με λάβα με νατροκαρβονιτική σύσταση, ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα πλούσιο σε ανθρακικά ορυκτά και νάτριο. Επίσης, η λάβα έχει τη χαμηλότερη γνωστή θερμοκρασία, περίπου 500 °C.[1] Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ηφαίστεια με καρβονιτική λάβα, όπως το όρος Χόμα, τα οποία όμως είναι σβηστά.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα του Ολ Ντόινιο Λενγκάι κατά τους ιστορικούς χρόνους αποτελείται από εκρήξεις ισχύος μέχρι 3 στη κλίμακα VEI, με εκπομπή στάχτης και ροές λάβας στο πυθμένα του κρατήρα που μπορεί να κατέβουν τις πλαγίες του ηφαιστείου. Η δραστηριότητα αυτή έχει αλλάξει σημαντικά την μορφολογία του κρατήρα, ο οποίος τα μέσα του 20ου αιώνα είχε βάθος 200 μέτρα, ενώ μέχρι το 1998 είχε γεμίσει και η λάβα υπερχείλιζε στις πλαγιές.[2] Η πιο πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου άρχισε το 2010 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Το ηφαίστειο έχει τεράστια οικολογική, γεωλογική και πολιτιστική αξία. Το χωριό Ενγκαρεσέρο που βρίσκεται στις δυτικές ακτές της λίμνης Νάτρον, κοντά στο Ολ Ντόινιο Λενγκάι, έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση της Τανζανίας ως παράδειγμα μελέτης του ποιμενικού σύστηματος των Μασσάι, δεδομένης της ιδιομορφίας του, της ακεραιότητας και της υψηλή ποικιλότητας ενδιαιτημάτων και βιοποικιλότητας. Η κοινότητα έχει επιδείξει ισχυρή αντοχή στην αντιμετώπιση απειλών για τα συστήματά τους και έχει διατηρήσει σχετικά κοινωνικά και πολιτιστικά ιδρύματα, τα οποία εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους υπό τις επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Strangest Volcano on Earth National Geographic. Ανακτήθηκε την 15 Σεπτεμβρίου 2012
  2. Ol Doinyo Lengai Global Volcanism Program, Smithsonian Institution.