Ολντόινιο Λένγκαϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 02°45′52″S 35°54′58″E / 2.76444°S 35.91611°E / -2.76444; 35.91611

Ολντόινιο Λένγκαϊ
Oldoinyolengai.jpg
Ύψος2 960 μέτρο
ΟροσειράΥψίπεδα κρατήρων
ΉπειροςΑφρική
ΧώρεςΤανζανία
Το Ολντοΐνιο Λένγκαϊ όπως φαίνεται από τη Λίμνη Νάτρον στα βόρειά του

Το Ολντοΐνιο Λένγκαϊ (στη γλώσσα των Μασσάι σημαίνει «Βουνό του Θεού») είναι ενεργό ηφαίστειο στη βόρεια Τανζανία. Πρόκειται για ένα στρωματοηφαίστειο ύψους 2.980 μέτρων, το βρίσκεται στην ανατολική Μεγάλη Ρηξιγενής Κοιλάδα, νότια της λίμνης Νάτρον και της Κένυας. Το ηφαίστειο έχει λάβει το χαρακτηρισμό «Το πιο Περίεργο Ηφαίστειο στη Γη»[1] επειδή είναι το μοναδικό με λάβα με νατροκαρβονιτική σύσταση, ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα πλούσιο σε ανθρακικά ορυκτά και νάτριο. Επίσης, η λάβα έχει τη χαμηλότερη γνωστή θερμοκρασία, περίπου 500 °C.[1] Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ηφαίστεια με καρβονιτική λάβα, όπως το όρος Χόμα, τα οποία όμως είναι σβηστά.

Το Όρος Ολντόινιο Λένγκαϊ (αριστερά) και στο βάθος (δεξιά) τα Υψίπεδα Νγκορονγκόρο.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα του Ολντοΐνιο Λένγκαϊ κατά τους ιστορικούς χρόνους αποτελείται από εκρήξεις ισχύος μέχρι 3 στη κλίμακα VEI, με εκπομπή στάχτης και ροές λάβας στο πυθμένα του κρατήρα που μπορεί να κατέβουν τις πλαγιές του ηφαιστείου. Η δραστηριότητα αυτή έχει αλλάξει σημαντικά την μορφολογία του κρατήρα, ο οποίος τα μέσα του 20ού αιώνα είχε βάθος 200 μέτρα, ενώ μέχρι το 1998 είχε γεμίσει και η λάβα υπερχείλιζε στις πλαγιές.[2] Η πιο πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου άρχισε το 2010 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Το ηφαίστειο έχει τεράστια οικολογική, γεωλογική και πολιτιστική αξία. Το χωριό Ενγκαρεσέρο που βρίσκεται στις δυτικές ακτές της λίμνης Νάτρον, κοντά στο Ολντοΐνιο Λένγκαϊ, έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση της Τανζανίας ως παράδειγμα μελέτης του ποιμενικού συστήματος των Μαασάι, δεδομένης της ιδιομορφίας του, της ακεραιότητας και της υψηλής ποικιλότητας ενδιαιτημάτων και βιοποικιλότητας. Η κοινότητα έχει επιδείξει ισχυρή αντοχή στην αντιμετώπιση απειλών για τα συστήματά τους και έχει διατηρήσει σχετικά κοινωνικά και πολιτιστικά ιδρύματα, τα οποία εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους υπό τις επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Strangest Volcano on Earth National Geographic. Ανακτήθηκε την 15 Σεπτεμβρίου 2012
  2. Ol Doinyo Lengai Global Volcanism Program, Smithsonian Institution.